Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cercetătorii au descoperit o metodă naturală de a combate ţânţarii, inclusiv West Niles, fără a folosi pesticide

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo spun că au descoperit o nouă cale de a limita populațiile de țânțari în anumite zone și de a reduce răspândirea virusului West Nile fără să folosească pesticide, deseori dăunătoare pentru mediu, dar şi pentru sănătatea oamenilor.

Brad Fedy, unul dintre cercetătorii de la Waterloo, a descoperit că plevuşca (o specie de peşte care trăieşte atât în ape stătătoare, cât şi cugătoare) se hrăneşte cu larvele de ţânţari şi astfel ajută la scăderea dramatică a numărului de ţânţari adulţi purtători ai virusului West Nile.

„Cele mai bune strategii de limitare a populaţiilor de ţânţarilor începe în stadiul larvelor. Din nefericire, în America de Nord, eforturile de a le ţine sub control sunt în mare măsură limitate la larvicide, care necesită o aplicare repetată şi pot avea un impact ecologic negativ”, a spus Fedy. „Abordarea problemei cu bancuri de plevuşcă oferă multe avantaje pentru că necesită o întreținere redusă şi este o soluţie mai bună pentru mediu, dar și pentru sănătatea noastră”.

Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de peste trei ani și a presupus introducerea peştelui în zece rezervoare de tratare a apei. Cercetătorii au monitorizat încă șase rezervoare neutilizate.

Iazurile de tratament au demonstrat niveluri suprimate ale larvelor de țânțari în fiecare sezon, comparativ cu iazurile luate drept model, cu o scădere cu 114% a densității larvelor.

„Există multe potențiale avantaje pentru utilizarea speciilor de pești autohtoni ca alternativă pentru controlul larvelor, inclusiv reducerea impactului asupra mediului, scăderea costurilor legate de timp și contribuțiile financiare și potențialul pentru crearea de populații de pești care se auto-susţin”, a explicat Fedy. „Aceasta nu este o soluție completă pentru combaterea pericolelor date de West Nile, dar ar trebui să fie considerată parte a oricărui plan de protecție a sănătății populațiilor vulnerabile”.

Fedy și echipa sa au descoperit această metodă în timp ce cercetau o specie de cocoş de munte. Cocoşul de munte are un impact negativ asupra ţânţarilor care transferă virusi precum West Nile şi au investigat modalităţi de atenuare a acestor efecte negative. Ceea ce au descoperit ar putea îmbunătăți, de asemenea, sănătatea umană.

Plevușca sau fufa este un pește de apă dulce de talie mică (6–9 cm), din apele stătătoare și cele lin curgătoare din Europa Centrală și de Est, unde se găsește în apropierea suprafeței apei. În România și Republica Moldova se găsește pretutindeni în toate apele stătătoare și curgătoare (bălți, eleșteie, iazuri, lacuri, râuri, pâraie) până în regiunea montană.

Virusul West Nile este un virus care se găsește atât în regiunile tropicale cât și în cele temperate. Acesta infectează în principal păsările, dar este cunoscut că infectează și oameni, cai, câini, pisici, lilieci, veverițe, sconcși și iepuri domestici. Principala cale de infecție la om este prin mușcătura unui țânțar infectat.

În România au fost depistate anul trecut câteva zeci de cazuri de infecţie cu virusul West Niles, care în câteva cazuri a fost fatal.

spot_img

Ultimele știri