Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cercetătorii au dezvoltat un bioplastic sustenabil care nu consumă apă în procesul de fabricaţie

Un nou studiu de la Universitatea din Tel Aviv (TAU) a evidenţiat un proces pentru a face polimeri bioplastici care nu necesită resurse terestre sau de apă dulce, resurse care sunt rare în mare parte a lumii. Polimerul este derivat din microorganisme care se hrănesc cu alge marine. Este biodegradabil, produce deșeuri toxice zero și se reciclează în deșeuri organice.

Invenția a fost rodul unei colaborări multidisciplinare între Dr. Alexander Golberg de la Scoala Porter a TAU a Științelor de Mediu și Pământ și Prof. Michael Gozin de la Școala de Chimie a TAU. Cercetările lor au fost publicate recent în revista Bioresource Technology.

Conform Organizației Națiunilor Unite, plasticul reprezintă până la 90% din totalul poluanților din oceanele noastre, însă există puține alternative comparabile, ecologice pentru acest material.

„Materialele plastice au nevoie de sute de ani pentru a se descompune, astfel încât sticlele, ambalajele și pungile creează” continente „de plastic în oceane, pun în pericol animalele și poluează mediul înconjurător”, spune dr. Golberg. „Plasticul este, de asemenea, produs din produse petroliere, care are un proces industrial care eliberează contaminanți chimici ca produs secundar.

Cercetatorii au folosit microorganismele care se hranesc cu alge marine pentru a produce un polimer bioplastic numit polhidroxialcanoat (PHA). „Materia primă a fost alge marine multicelulare, cultivată în mare”, spune dr. Golberg. Aceste alge au fost consumate de microorganisme cu o singură celulă, care, de asemenea, cresc în apă foarte sărată și produc un polimer care poate fi utilizat pentru a face bioplastice.

„O soluție parțială la epidemia de plastic este bioplastica, care nu utilizează petrol și se degradează repede, dar bioplasticii au, de asemenea, un preț pentru mediu: pentru a creşte plantele sau bacteriile pentru a face plastic este nevoie de sol fertil și apă dulce. Noul nostru proces produce plastic din microorganismele marine care se reciclează complet în deșeuri organice”.

„Există deja fabrici care produc acest tip de bioplastic în cantități comerciale, dar folosesc plante care necesită teren agricol și apă proaspătă. Procesul pe care îl propunem va permite țărilor cu deficit de apă dulce, cum ar fi Israel, China și India, să trecerea de la materiale plastice derivate din petrol la materiale biodegradabile din plastic”, spune profesorul.

Potrivit dr. Golberg, noul studiu ar putea revoluționa eforturile lumii de a curăța oceanele, fără a afecta pământul arabil și fără a folosi apă proaspătă. „Plasticul din surse fosile este unul dintre factorii cei mai poluatori din oceane”, spune el. „Am dovedit că este posibil să se producă bioplastice complet bazate pe resurse marine într-un proces care să fie prietenos atât cu mediul, cât și cu locuitorii săi.

„Facem acum cercetări de bază pentru a găsi cele mai bune bacterii și alge care ar fi cele mai potrivite pentru a produce polimeri pentru bioplastice cu proprietăți diferite”, concluzionează el.

Cercetarea a fost finanțată parțial de către Centrul Regional de Cercetare și Dezvoltare TAU-Triangle Regional R&D Center din Kfar Kara, sub auspiciile academice ale Universității din Tel Aviv și de Ministerul Energetic și Infrastructură al Israelului.

spot_img

Ultimele știri