Cercetătorii studiază Marea Neagră pentru a afla cum pot oceanele să reducă efectele încălzirii globale

in Biodiversitate 16 April 201816 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â din SUA studiaz─â apele s─ârace ├«n oxigen ale M─ârii Neagre ├«n ├«ncercarea┬áde a r─âspunde la ├«ntreb─ârile privind rolul oceanului ├«n a atenua efectele ├«nc─âlzirii globale.┬áUn nou studiu, condus de cercet─âtorii de la Universitatea Rosenstiel de ╚śtiin╚Ťe Marine ╚Öi Atmosferice┬ádin Miami (UM), a descoperit c─â ╚Öi ├«n absen╚Ťa oxigenului, procesele chimice ╚Öi biologice care apar ├«n Marea Neagr─â se aseam─ân─â cu cele din apele puternic oxigenate din ad├óncul oceanelor. Aceste rezultate ofer─â noi perspective asupra rolului pe care oceanul ├«l joac─â ca rezervor de stocare a carbonului, proces care ajut─â la atenuarea efectelor schimb─ârilor climatice determinate de om.

“├Än╚Ťelegerea unor astfel de procese este deosebit de important─â ast─âzi, deoarece oxigenul din oceane este ├«n sc─âdere, ├«n mare parte din cauza ├«nc─âlzirii apelor oceanice ca urmare a schimb─ârilor climatice”, a declarat autorul principal al studiului, Andrew Margolin, cercet─âtor postdoctoral la Colegiul William & Virgin’s Virginia – Institutul de ╚śtiin╚Ťe marine ╚Öi un absolvent al ╚ścolii UM Rosenstiel.

Chiar ╚Öi ├«n absen╚Ťa oxigenului, echipa de cercetare a constatat c─â respira╚Ťia carbonului organic care apare ├«n apele anoxice ale M─ârii Negre nu este prea diferit─â fa╚Ť─â de cea care se petrece ├«n ad├óncurile┬á oceanelor.

O ipotez─â a fost c─â sc─âderea oxigenului ├«n ad├óncul oceanelor poate sl─âbi procesul de respira╚Ťie a carbonului organic c─âtre dioxidul de carbon, determin├ónd acumularea de carbon organic. Acumularea de carbon organic ├«n oceanul ad├ónc ar restric╚Ťiona eliberarea de carbon ├«n atmosfer─â ca CO2, limit├ónd astfel ├«nc─âlzirea ulterioar─â a acestui gaz cu efect de ser─â.

O posibilitate de a reduce emisiile de CO2 este aceea de a le depozita sub p─âm├ónt, dar ╚Öi┬á├«n ad├óncurile oceanelor.┬áOceanele pot p─âstra dioxidul de carbon din atmosfer─â deoarece acesta este solubil ├«n ap─â. Cunoa╚Öterea schimbului de carbon ├«ntre ocean ╚Öi atmosfer─â este vital─â pentru ├«n╚Ťelegerea climatului global ╚Öi variabilitatea sa trecut─â, prezent─â ╚Öi viitoare.

Oceanele au absorbit aproximativ o treime din emisiile de CO2 produse de om, atenu├ónd efectele ├«nc─âlzirii cu efect de ser─â a dioxidului de carbon. Una dintre c─âile oceanului de a sechestra ├«n mod natural carbonul din atmosfer─â este stocarea ├«n oceanul ad├ónc sub form─â de carbon organic pentru sute – dac─â nu chiar mii de ani.

Cercet─âtorii au analizat mostrele de ap─â de mare colectate din Marea Neagr─â la bordul vasului de cercetare Pelagia, ca parte a studiului interna╚Ťional intitulat Geotraces. Probele au fost prelevate de la suprafa╚Ťa m─ârii p├ón─â la o ad├óncime de 2.200 de metri. Acestea au fost ├«nghe╚Ťate ╚Öi apoi expediate la Institutul de Biofizic─â din Pisa, Italia, unde Margolin a efectuat analizele.

Marea Neagr─â, este cel mai mare bazin care con╚Ťine ap─â anoxic─â (lipsit─â de oxigen) de pe P─âm├ónt, f─âc├ónd-o un laborator natural ideal pentru geochimi╚Ötii marini care studiaz─â procesele de transformare ale carbonului ├«n absen╚Ťa oxigenului.

“Cunoa╚Öterea procesului de transformare a carbonului oceanic – inclusiv dependenta de oxigen a respiratiei cu carbon organic – poate fi ob╚Ťinut─â prin studiul M─ârii Negre”, a spus Margolin.

Studiul, intitulat: “Dinamica materiei organice dizolvate ├«n Marea Neagr─â: Perspective din analizele optice”, a fost publicat pe 25 martie 2018 ├«n jurnalul “Limnologie ╚Öi Oceanografie”.

 

Comentarii

comentarii