Cererea mare de fildes ameninta elefantii din Asia

in Biodiversitate 16 February 2009 111 Views

Cresterea preturilor si cererea mare de fildes pun in pericol supravietuirea elefantilor ramasi in Indochina. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de TRAFFIC, reteaua de monitorizare a traficului cu animale, publicat astazi, informeaza Reuters.

Cercetatorii au descoperit ca 11% din cele 669 de magazine cercetate din Vietnam vand aproximativ 2.500 de produse confectionate din fildes.
Majoritatea fildesului provenea din Laos, Vietnam si Cambogia. „Este un rezultat ingrijorator care indica ca exista mai multa presiune asupra populatiei de elefanti din Asia, care este deja fragila”, a declarat Azrina Abdullah, directorul TRAFFIC.

Conform statisticilor Uniunii Internationale de Conservare a Naturii, exista aproximativ 1.000 de elefanti in Laos si 150 in Vietnam.

Studiul a dezvaluit ca preturile practicate in comertul ilegal cu fildes din Vietnam sunt cele mai mari din lume, intre 1.500-1.800 de dolari pe kilogram si sunt explicate de cererea mare de pe piata. Cei mai multi cumparatori provin din China, Thailanda, Vietnam si Europa.

Comertul cu fildes din Vietnam a fost supus legii in 1992 dar exista lacune majore in legislatie deoarece magazinele pot inca sa vanda fildes aflat in stoc din perioada prohibitiei. Proprietarii de magazine profita de acest lucru si isi reinnoiesc stocul de fildes in mod ilegal. Studiul a mai dezvaluit ca fildesul este vandut si prin intermediari sau chiar pe Internet.

Reprezentantii guvernului din Vietnam au declarat ca vor respecta Conventia ONU si vor lua masuri de refacere a legislatiei asupra comertului cu fildes.

 

Comentarii

comentarii