Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cerintele de mediu pentru agricultorii romani devin obligatorii din 2012

Cerintele de mediu pentru agricultori devin obligatorii pentru Romania incepand cu 2012, iar de la 1 ianuarie 2014 vor trebui respectate si cele privind siguranta alimentara si de bunastare a animalelor in ferme, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos.

Aceasta amanare a fost obtinuta de tarile Europei de Est care au aderat la Uniunea Europeana din 2004 si cele din 2007 – Romania si Bulgaria – si se refera la aplicarea unor criterii stricte de protectie in sectorul agricol in vederea obtinerii subventiilor.

"Modificarile aduse acestui regulament in Consiliul Ministrilor Agriculturii din acesta saptamana se refera la conditiile de plata a subventiilor pentru agriculturi si care ne vizeaza in mod direct. Fermierii vor trebui sa respecte anumite conditii legate de protectia mediului, de siguranta alimentara si de sanatate animala, conditii impuse pentru primirea subventiilor la hectar", a explicat Ciolos.

Acesta considera ca s-a obtinut un "compromis bun" si este important ca decizia s-a luat din ianuarie pentru ca va fi publicata oficial in februarie si va fi aplicabila din acest an.

"Au mai fost discutate si alte elemente importante pentru Romania vizavi de limita sumei minime de la care nu se cere returnarea subventiilor pentru fermieri, care a crescut de la 50 la 100 de euro", a subliniat seful de la agricultura.

Acest lucru inseamna ca in cazul in care sunt erori facute de fermieri in declaratiile vizavi de suprafata sau in respectarea anumitor conditii de bune practici agricole si nu afecteaza subventia pe suprafata cu mai mult de 100 de euro, iar ulterior acele erori sunt corectate fermieri numai trebuie sa returneze banii.

Ministrul agriculturii a mai precizat ca a fost abolita si regula in care fermierul care depunea cere de subventie pe o anumita suprafata trebuia sa demonstreze ca detine terenul in exploatare de cel putin 10 luni.

"Acest termen a fost eliminat, iar reglementare va fi aplicata din acest an", a mentionat ministrul agriculturii.
Romania si Bulgaria trebuia sa aplice initial aceste cerinte din 2009, la doi ani dupa ce erau aplicate in statele care au aderat in 2004.

spot_img

Ultimele știri