Cernobâl: pădurea radioactivă din apropierea centralei nucleare a luat foc

in Poluare 7 April 2020 243 Views

Un incendiu a izbucnit sâmbătă într-o pădure din Ucraina în zona de excludere din jurul centralei de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie. La fața locului au fost deplasate două avioane de pompieri și un elicopter. O zi mai târziu, Ucraina a semnalat o creştere a nivelului de radioactivitate din zonă, care apoi a fost contrazis de alte declaraţii ale oficialilor din această ţară.

Flăcările au cuprins peste 20 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei, la o sută de kilometri nord de capitala Kiev. Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului, care s-a extins rapid.

“Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Вогнеборці продовжують боротися з пожежою, яка виникла у Чорнобильській зоні. Ситуація складна. Вогонь поширився на Чернобильску зону 20 гектарів, але загалом палає більше 100 гектарів. Як це зараз часто буває, спочатку хтось підпалив траву, а потім вогонь перекинувся і на дерева…Є погані новини – у центрі пожежі радіація вище норми. Як ви бачите на відео, показники приладу становлять 2,3 при нормі 0,14. Але така ситуація тільки в осередку пожежі.На жаль, руки в нас зазвичай доходять до реформ лише тоді, коли трапляється біда. Проблема підпалів трави несвідомими громадянами навесні та восени в нас давно вже стоїть дуже гостро. Втім, штраф за таке порушення досі складає лише 175 грн. І кожен рік ми бачимо одну й ту саму картину – в усіх регіонах палають поля, очерет, ліси. Це варварство необхідно нарешті вже припиняти. На першому ж засіданні парламенту депутати мають суттєво підняти штрафи за підпал трави. За відсутність маски зараз вас можуть покарати на 17 тисяч гривень. А за підпал, який може забрати чиєсь життя (як вже недавно відбулося на Житомирщині), штраф мізерний. Так тривати більше не може. Штрафи за підпали мають бути збільшені у 50-100 разів.Відповідні законопроекти є. Сподіваюся, вони будуть проголосовані. Інакше масштабні пожежі будуть і надалі відбуватися кожної осені та весни.

Geplaatst door Єгор Фірсов op Zondag 5 april 2020

Într-o primă fază, serviciile de urgenţă au dat asigurări duminică asupra faptului că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuşi sâmbătă au spus că s-au confruntat cu “dificultăţi” în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Luni, autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu s-a înregistrat nicio creştere a nivelului radioactivităţii ca urmare a incendiului izbucnit în urmă cu două zile într-o pădure din apropierea centralei de la Cernobîl, în pofida declaraţiilor lui Egor Firsov, care afirmase contrariul cu o zi înainte.

“Nu este nicio creştere a nivelului radioactivităţii”, a declarat luni, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă, Olga Kozak.

Un răspuns negativ în privinţa înregistrării de valori anormale ale radioactivităţii, inclusiv în zonele atinse de incendiu, a venit şi din partea agenţiei guvernamentale însărcinată cu gestionarea zonei de excluziune Cernobîl.

“Aş vrea să vă liniştesc”, a scris din nou pe Facebook luni Firsov. Valorile înregistrate corespund normelor, a dat asigurări el, contrar celor afirmate anterior.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobâl.

Comentarii

comentarii