Certificări internaționale pentru 62 de culturi de legume și fructe românești

in Business, EcoLIFESTYLE 29 March 2017 252 Views

18 producători români vor obține în curând cea mai prestigioasă și răspândită certificare de calitate și siguranță alimentară din lume: GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Acest sistem garantează retailerilor faptul că un anumit produs respectă cele mai înalte standarde de calitate și de siguranță alimentară, facilitând astfel preluarea produselor și exportul lor în întreaga lume.

Zona fresh kaufland mic producători români

Printre legumele care vor fi certificate, se numără cartofii, ceapa, vinetele, roșiile, castraveții, varza, sfecla roșie, păstârnacul, morcovii, ardeii, salata, spanacul, verdețurile, ciupercile, ridichile negre, pepenii verzi și galbeni, țelina, conopida, dovleceii, mazărea și dovleacul. Dintre fructe, amintim merele, perele, gutuile, prunele, căpșunile, zmeura, cireșele, piersicile și caisele.

Ce presupune certificarea GLOBAL G.A.P.

Certificarea produselor va fi posibilă cu ajutorul unui program inițiat de Kaufland România. În perioada ianuarie – martie 2017, 20 de producători români de fructe și legume parteneri ai retailerului au beneficiat în mod gratuit de consultanță din partea unor experți ai companiei International Finance Corporation (IFC). Compania este membră a World Bank Group și este specializată în consultanța pentru obținerea certificării GLOBAL G.A.P.

După trainingurile desfășurate, o analiză pe teren la un producător certificat și realizarea de planuri de acțiune, 18 dintre cei 20 de producători s-au declarat pregătiți să obțină certificarea încă de anul acesta. Inițial, Kaufland anunțase că va achita intergral costurile certificării GLOBAL G.A.P pentru 15 dintre producători, în valoare totală de peste 100.000 de euro. A decis până la urmă să finanțeze 18 certificări.

Prima certificare va avea loc în luna mai 2017, odată cu recoltarea primelor producții obținute: cele de cireșe și căpșuni. Specialiștii vor evalua apoi periodic culturile, pentru a se asigura că producătorii respectă standardele de calitate, că solul și apa sunt în standardele stabilite și că sunt respectate condițiile de muncă. Treptat, toate aceste produse certificate GLOBALG.A.P. vor fi disponibile pe rafturile magazinelor Kaufland din România.

La momentul actual, în România există doar 80 de producători certificați GLOBALG.A.P. În urma programului desfășurat de Kaufland, numărul acestora va crește cu peste 20%. La nivel mondial, peste 160.000 de ferme din 124 de țări dețin certificarea, iar 60% dintre ei provin din Europa.

Comentarii

comentarii