Certificatele energetice nu vor influenta tranzactiile imobiliare

Certificatele energetice nu vor influenta in mod semnificativ tranzactiile imobiliare, a declarat, vineri, pentru Green Report, Cristian Ungureanu, presedintele ales pe 2013 al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR).

Obligativitatea certificatelor energetice nu va avea un impact major asupra pietei imobiliare. Acestea se obtin destul de repede, cam in doua saptamani. Consider ca nu era neaparat necesara introducerea acestora, insa, una peste alta, este bine pentru cumparatori sa stie la ce sa se astepte din punct de vedere al costurilor la utilitati, costurile cu incalzirea etc”, a spus Ungureanu.

Certificatele energetice devin obligatorii in tranzactiile imobiliare

Certificatele care atesta performanta energetica a cladirilor sunt obligatorii incepand de astazi in toate tranzactiile imobiliare. Astfel, indiferent daca vand sau inchiriaza cladirile, proprietarii de imobile vor trebui sa prezinte la incheierea contractelor si aceste certificate. In lipsa a cestora contractele sunt nule. Vezi legea aici.

Certificatul de performanta energetica a cladirii este un document elaborat conform metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor, prin care este indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie in cladiri si care, dupa caz, poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora

Documentul se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea proprietarilor sau administratorilor cladirilor si este valabil 10 ani de la data eliberarii inscrisa in certificat, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora care modifica consumurile energetice ale acesteia.

Astfel, pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, proprietarul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii pe care urmeaza sa o cumpere sau sa o inchirieze, dupa caz.

De asemenea, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar. La data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului

Contractele de vanzare-cumparare incheiate fara certifcatele energetice sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil.

Citeste:

Certificatele energetice devin obligatorii in tranzactiile imobiliare

spot_img

Ultimele știri