Chef-ul Dominique Crenn strânge bani pentru un milion de copaci de cacao și cafea pentru Haiti

in EcoLIFESTYLE 13 March 2018 20 Views

În urma unui uragan din 2016, culturi întregi de cacao și cafea din Haiti au fost distruse, aducând locuitorii la sărăcie extremă. Chef-ul Dominique Crenn coordonează o campanie prin care vrea să strângă 500.000 de dolari, necesari pentru un milion de copaci de cacao și cafea, care ar redresa economia.

Chef-ul Dominique Crenn strânge bani pentru un milion de copaci de cacao și cafea în Haiti

Root Project este condus de un grup de chefi, antreprenori și persoane din domeniul alimentației care cred în agricultura sustenabilă și în dezvoltarea economică a Haiti. Scopul lor este să planteze un milion de copaci de cafea și de cacao.

Dominique Crenn, prima femeie chef din Statele Unite care a primit două stele Michelin, face parte din această echipă.

„Agricultorii din Haiti și-au pierdut mijloacele prin care își câștigau traiul, iar acum se luptă să supraviețuiască. Prin această campanie vrem să îi sprijinim să treacă prin această perioadă dificilă. Credem cu tărie în agricultura sustenabilă ca un mijloc pentru dezvoltarea economică”, a declarat aceasta.

Urganul Matthew care a lovit Haiti în 2016 a fost cel mai grav din ultimii 50 de ani, distrugând culturile în proporție de 100% în unele zone, lăsând 1,4 milioane de persoane cu o nevoie imediată de ajutor. Mai mult de atât, înainte de uragan, Haiti s-a confruntat cu o secetă prelungită, ceea ce a făcut ca unul din cinci copii să sufere de malnutriție cronică.

Root Project își propune să strângă 500.000 de dolari pentru copaci de cacao și cafea necesari pentru ca fermierii din Haiti să se întoarcă iarăși la treabă.

Chef-ul Dominique Crenn strânge bani pentru un milion de copaci de cacao și cafea în Haiti

„Scopul este să le dăm fermierilor uneltele pentru a crea mijloace sustenabile de a trăi care vor crea creștere economică pe termen lung în Haiti”, scriu susținătorii proiectului.

Întrebată fiind de unde i-a venit ideea acestui proiect, Dominique povestește că are o prietenă din Haiti care îi povestea mereu despre istoria și cultura din țara ei. După uragan, chef-ul a întrebat cum îi poate ajuta pe oamenii de acolo. Prietena sa a spus că ar trebui să meargă să îi întrebe direct pe ei.

„Am fost și au spus că vor copaci. Au spus că vor să producă din nou cafea și cacao. Cafeaua din Haiti era renumită înainte – Japonia și Danemarca obișnuiau să cumpere de aici, dar după cutremurul și uraganul din 2008, a fost uitată. Și este cea mai bună cafea pe care am gustat-o în viața mea”, a spus Crenn.

vegis.ro
Aceasta este de părere că un milion de copaci de cacao și cafea ar fi suficienți pentru ca locuitorii să aibă bani pentru mâncare și pentru educație.

Dominique nu a vrut să fie numai imaginea campaniei, ci s-a implicat prin vizite dese, chiar și prin plantarea copacilor.

„Oamenii ne-au spus: «Nu veniți aici să ne vorbiți despre speranță și cum trebuie lucrurile făcute, pentru că cei mai mulți oameni ca voi nici nu se mai întorc». M-am uitat la ei și le-am spus: «O să ne întoarcem. Suntem acum aici și ăsta e începutul». E foarte important să ne continuăm călătoria”.

Chef-ul Dominique Crenn strânge bani pentru un milion de copaci de cacao și cafea în Haiti

Ea este, de mult timp, și promotoarea acțiunilor împotriva risipei alimentare și a celor care protejează planeta.

„Dacă un chef gândește așa: «Da, eu sunt chef, nu-mi pasă dacă irosesc mâncarea. Nu contează. Eu gătesc, oamenii vin și mănâncă la mine, iar eu fac bani». Ăsta nu e un chef adevărat pentru mine. Un chef adevărat se gândește cum tot ce face are un impact și dacă poți să faci lucruri bune pentru planetă, fă-le”.

Comentarii

comentarii