Chile a creat cinci parcuri naționale care protejează peste 4 milioane de hectare de sălbăticie

in Biodiversitate 1 February 2018 214 Views

Într-un act istoric pentru eforturile de conservare a mediului, Chile a creat cinci parcuri naționale care protejează peste 4 milioane de hectare de viață sălbatică de pe teritoriul Patagoniei.

chile parcuri nationale

foto: Tompkins Conservation

Cele cinci rezervații formează o rută de 17 parcuri care se întind din nordul țării până la Capul Horn. Peste 40.000 de hectare au fost donate de Kristine Tompkins, fosta directoare executivă a companiei de articole sportive și îmbrăcăminte Patagonia.

Chile, printre liderii globali în legislația de mediu

Această decizie este ultima dintr-o serie de legi de protecție a mediului semnate de președintele statului Chile, Michelle Bachelet, al cărei mandat se termină în luna martie. Bachelet a explicat importanța acestui act în cadrul unei ceremonii care a avut loc la începutul săptămânii pe o insulă din Patagonia.

„Acesta nu este doar un act de conservare fără precedent. Este o invitație să ne imaginăm alte forme de a ne folosi pământul. De a utiliza resursele naturale într-un mod care nu le distruge. De a avea o dezvoltare sustenabilă – singura dezvoltare economică profitabilă pe termen lung.”

Luna trecută, Bachelet a încheiat o negociere de cinci ani cu locuitorii Insulei Paștelui pentru a crea una dintre cele mai mari zone marine protejate din lume, care va proteja în jur de 720.000 kilometri pătrați din Oceanul Pacific.

Eco-turismul, în plan pentru noile parcuri

Guvernul țării vrea să creeze o rută care unește parcurile și să dezvolte eco-turismul în aceste zone, care cuprind printre cele mai spectaculoase locuri din Chile. Traseul lung de 800 de kilometri, numit Ruta de los Parques, va oferi vizitatorilor o varietate de activități, cum ar fi drumeții prin pădure, kayak pe mare, alpinism, observarea animalelor sălbatice sau camping pe malul lacurilor glaciare. Conform unui studiu realizat de Tompkins Conservation, parcurile au potențialul de a genera 270 milioane de dolari anual și pot angaja 43.000 de oameni. În plus, parcurile vor proteja specii de animale sălbatice care sunt în pericol de dispariție, cum ar fi huemul, pasărea nandu și puma.

Această lege a fost aplaudată pentru colaborarea între sectorul public și cel privat. Kristine Tompkins și soțul ei, fondatorul companiilor North Face și Esprit, s-au mutat în Chile la începutul anilor ’90 și în următoarele două decenii au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a cumpăra pământ și a ajuta regiunile să revină la sălbăticie. Doug Tompkins a murit într-un accident de kayak în Chile în 2015.

Green Report Shop – Protejează Biodiversitatea
La sfârșitul anului 2015, Kristine Tompkins și Conservation Land Trust au donat aproximativ 150.000 de hectare către Argentina. Acestea vor fi integrate în cadrul parcului național Iberá, care cuprinde aproape 700.000 de hectare de zone umede unde trăiesc sute de specii de păsări, furnicari și papagali macaw.

Comentarii

comentarii