Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Chinezii pot fi amendați pentru risipa alimentară

China a votat recent o lege care va reduce risipa alimentară: va permite amendarea restaurantelor care încurajează comandarea unor cantități prea mari de mâncare, dar și a clienților care nu consumă tot din farfurie.

Tradiția din China prevede ca gazda să comande mai multă mâncare decât e nevoie pentru a indica ospitalitate invitaților săi. Dacă farfuriile rămân goale, înseamnă că gazda nu a fost bună.

Însă o astfel de mentalitate duce la risipirea unor cantități mari de alimente. Restaurantele din China aruncă 18 milioane de tone de mâncare pe an, suficientă pentru a hrăni chiar și până la 50 de milioane de oameni.

O estimare sugerează că China s-ar putea confrunta cu o reducere de 130 de milioane de tone de alimente până în 2025, pe măsură ce populația sa agricolă se micșorează. De aceea, guvernul a votat recent o lege care va reduce risipa și care interzice încurajarea achiziționării unei cantități mai mari de alimente decât este necesară. Televiziunile, site-urile, influencerii sau restaurantele care fac asta pot primi o amendă de până la 100.000 de yuani (15.500 de dolari).

De asemenea, restaurantele pot aplica taxe suplimentare clienților care lasă cantități mari de mâncare în farfurii.

Nu este prima inițiativă față de risipa alimentară lansată de China. În 2013, campania „Operation Empty Plate” s-a adresat recepțiilor și evenimentelor extravagante organizate de oficiali. Iar în august 2020 a fost lansată „Clean Plate Campaign” care presupune ca restaurantele să limiteze numărul de farfurii aduse la o masă, ținând cont de faptul că asiaticii împart între ei toată mâncarea comandată. Astfel, 10 clienți vor primi doar nouă feluri de mâncare.

În 2019, Shanghai a introdus reguli stricte prin care a forțat companiile și cetățenii să recicleze corect deșeurile alimentare. Pedepsele au fost fie amenzi, fie puncte scăzute la ratingul de credit social.

Astfel de măsuri sunt luate în mai multe locuri din lume. De exemplu, un restaurant din Louny, în nord-vestul capitalei Cehiei, și-a lansat propria luptă împotriva risipei alimetare și a impus o taxă pentru clienții care nu mănâncă tot din farfurie.

spot_img

Ultimele știri