China construieşte masiv termocentrale pe cărbune: doar într-un singur an a adăugat capacităţi cât toate termocentralele din Germania

China și-a crescut capacitatea de alimentare cu cărbune cu 42,9 gigawati (GW), sau aproximativ 4,5%, în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019 conectând noi centrale la rețea într-un moment în care capacitatea din restul lumii s-a redus, potrivit unui studiu citat de Reuters.

China mai are în construcție centrale pe cărbune care vor adăuga încă 121,3 GW, aproape suficient pentru a alimenta întreaga Franță, potrivit raportului întocmit de rețeaua americană de cercetare Global Energy Monitor.

Creșterea capacităţii vine în urma unei „permis de creștere” din 2014-2016 dat guvernelor locale care vizează stimularea cifrelor de creștere, în timp ce proiectele anterior suspendate au fost, de asemenea, reluate, a spus Global Energy Monitor. În restul lumii, capacitatea de alimentare cu cărbune a scăzut cu 8,1 GW în aceeași perioadă.

Pentru a reduce poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră, China a promis că realiza o „revoluție energetică”, menită să reducă în mod dramatic dependența de cărbune, care a reprezentat anul trecut 59% din nevoile totale de energie.

În ciuda creșterii rapide a capacității de energie regenerabilă și a unei tranziții la gazele naturale pentru încălzirea gospodăriilor, consumul de cărbune a continuat să crească. China a aprobat construcţia a 40 de mine noi de cărbune în primele trei trimestre ale anului 2019.

În prezent, capacităţile termocentralelor pe cărbune din China depăşesc 1.000 de Gigawaţi. Global Energy Monitor susţine că autorităţile de la Beijing trebuie să închidă peste 40% din termocentralele pe cărbune pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până la un nivel care să permită menţinerea creşterii temperaturilor globale sub 2 grade Celsius.

„Expansiunea continuă a flotei sale de cărbune din China nu este inevitabilă”, se mai arată în raport.

Guvernul ar putea consolida politicile care descurajează centralele de cărbune, să sprijine energia cu emisii reduse de carbon și să înceapă o tranziție către energie curată.

Grupurile ecologiste au acuzat Beijingul că nu depune suficient efort pentru reducerea consumului de cărbune, şi au indicat comentariile din octombrie ale premierului Li Keqiang, care a cerut Chinei să utilizeze mai mult „subvenţia” cărbunelui prin construirea de centrale electrice curate.

În timp ce energia solară și eoliană au deja un preț egal cu combustibilii fosili, unii legiutori chinezi sunt îngrijoraţi că energiile regenerabile nu sunt de încredere. Există, de asemenea, îngrijorari că decarbonizarea va afecta regiunile miniere de cărbune precum Shanxi, care s-a luptat să găsească surse alternative de creștere.

Unii cred, de asemenea, că deficiențele de energie viitoare ar putea afecta încercările Chinei de a aborda economia de încetinire a acestuia, a declarat Yang Fuqiang, consilier principal al Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale, un grup de mediu din SUA.

spot_img

Ultimele știri