Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

China demolează baraje hidroelectrice pentru a proteja salamandrele gigantice în pericol de dispariţie

Autorităţile din provincia Hunan din centrul Chinei au stopat activitatea a 34 de centrale hidroelectrice şi zece baraje au fost demolate în ultimii doi ani într-o rezervaţie importantă de salamandre gigantice.

Autorităţile municipale din Zhangjiajie, o populară atracţie turistică, au anunţat că intenţionează să demoleze majoritatea celor 88 de centrale hidroelectrice, în special pe cele de mici dimensiuni, construite înainte de înfiinţarea Rezervaţiei Naturale Naţionale a Salamandrelor Gigantice.

„Numai cele care asigură funcţii de control al fluxului, de irigare şi de acumulare de apă”, a declarat Hu Shenghu, șeful biroului pentru conservarea apelor a orașului.

Râurile acoperă o suprafaţă de peste 3.000 de kilometri din această rezervaţie înfiinţată în anul 1995, iniţial pe plan local şi, ulterior, la nivel naţional, un an mai târziu.

Decizia de a închide proiectele hidro, care a venit în 2017 în concordanță dorinţa Chinei de a avea un mod mai ecologic de dezvoltare, este privită de către ecologişti ca o piatră de hotar pentru restaurarea habitatului salamanderilor giganți, care datează de 350 de milioane de ani, de pe vremea dinozaurilor.

Oficiali şi ecologişti au criticat centralele hidroelectrice pe motiv că acestea blochează şi fragmentează cursurile de apă, perturbând astfel migraţia peştilor şi reducând prada şi habitatul amfibienilor din specii rare.

Liang Zhiqiang, cercetător asociat la Institutul Hunan pentru Științele Pescuitului, a spus că salamandrele gigant preferă să locuiască în peșteri cu apă curgătoare. De obicei, ies la vânătoare pe timp de noapte şi preferă peştii mici și se întorc înaintea zorilor, astfel încât barierele falsificate din râuri, cum ar fi barajele, ar putea împiedica hrănirea lor.

„Când digurile vor dispărea, salamandrerle gigant pot trăi o viață mai confortabilă”, a spus Liang.

Deng Zhiyong, șeful unității de protecție din rezervă, a declarat că înlăturarea digurilor va aduce beneficii întregului ecosistem.

„Nu este vorba doar de specii, ci și de habitatul lor. Numai atunci când se păstrează mediul lor ecologic adecvat, salamandrele gigant pot supraviețui pe termen lung”, a spus Deng.

Pentru a proteja specia, guvernul local a declarat că a oprit toate activitățile de dragare a nisipului din rezervație și a distrus blocurile fluviale pentru a crește debitul de apă al râurilor.

spot_img

Ultimele știri