Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

China închide muntele Everest din Tibet pentru a curăţa deşeurile lăsate în urmă de turişti

China și-a ţinut promisiunea de a reduce numărul de alpiniști care încearcă să escaladeze Muntele Everest prin închiderea taberei de bază de pe o latură a muntelui. Mișcarea face parte dintr-o campanie masivă de curățare a Chinei, care susține că zona a fost inundată de deșeuri și de echipamentele de alpinism abandonate.

Acum, doar 300 de alpiniști pe an, cu permise speciale, vor avea dreptul să treacă dincolo de o mănăstire care se află la o altitudine de aproximativ 17.000 de picioare.

Alpinistii care incearcă să ajungă la tabara de bază fără permis de specialitate vor fi trimişi înapoi, potrivit South China Morning Post.

„Zona cheie (a rezervației) va fi închisă pentru turism pe o perioadă nedeterminată, în principal pentru conservarea ecologică”, a declarat Tang Wu, de la comisia de turism din județul Tingri, care găzduiește muntele Everest.

China a desemnat zona de rezervă de peste 5.200 de metri (17.000 de metri) deasupra nivelului mării ca „zonă-cheie”.

Numărul total al alpiniștilor care caută să ajungă la cel mai înalt vârf al lumii, la 8.850 de metri de la nord, va fi limitat, iar sezonul de alpinism limitat la primăvară.

Eforturile de curăţare vor include recuperarea corpurilor de alpiniști care au murit la mai mult de 8.000 de metri (26.246 picioare) pe munte, au spus ei.

O parte din Everest se află în China și Nepal. În fiecare an, aproximativ 60.000 de alpiniști și ghizi vizitează partea nordică a muntelui chinez, pe care China îl numeşte folosind denumirea tibetană, Mount Qomolangma.

China a înființat stații pentru sortarea, reciclarea și distrugerea gunoiului de pe munte, care include cutii, pungi de plastic, echipamente pentru aragaz, corturi și rezervoare de oxigen.

Pe partea nepaleză, organizatorii expediției de alpinism au început să trimită saci de gunoi uriași cu alpiniști în timpul sezonului de alpinism de primăvară pentru a colecta gunoaie, care apoi poate fi coborâtă cu elicoptere înapoi în tabăra de bază.

Everest revendică mai multe victime în fiecare an, adesea în „zona de deces” aflată la peste 8.000 de metri, unde aerul este prea rarefiat pentru a susține viața umană.

În 2017, 648 de persoane au escaladat Everestul, inclusiv 202 de la partea de nord, potrivit bazei de date a unui ONG. Şase persoane au fost confirmate că au murit pe munte în acel an, una dintre ele pe partea de nord.

spot_img

Ultimele știri