China interzice treptat articolele de unică folosință din plastic

in Legislatie, Poluare 20 January 2020 103 Views

China, una dintre țările cu cel mai mare consum de plastic din lume, a prezentat un plan major de reducere a articolelor de unică folosință din plastic. Pungile nedegradabile vor fi interzise în marile orașe până la sfârșitul anului 2020 și în toate localitățile până în 2022. De asemenea, până la sfârșitul acestui an, vor fi interzise paiele de unică folosință în industria Horeca, scrie BBC News.

China se luptă de ani buni să facă față gunoiului pe care îl generează cei 1,4 miliarde de cetățeni. Cea mai mare groapă de gunoi din țară care are o dimensiune a aproximativ 100 de terenuri de fotbal – este deja plină, cu 25 de ani înainte de termen.

Numai în 2017, China a colectat 215 milioane de tone de deșeuri menajere urbane. Datele naționale pentru reciclare nu sunt disponibile. China a produs 60 de milioane de tone de deșeuri de plastic în 2010, urmată de SUA la 38 de milioane de tone, potrivit publicației online Our World in Data, cu sediul la Universitatea din Oxford.

Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă din China a emis duminică noua politică, care va fi pusă în aplicare în următorii cinci ani. Astfel, pungile de plastic vor fi interzise în toate orașele în 2022, deși piețele care vând produse proaspete vor fi scutite până în 2025.

De asemenea, va fi interzisă producerea și vânzarea pungilor din plastic cu o grosime mai mică de 0,025 mm.

Industria restaurantelor trebuie să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosință cu 30%. Alte articole, precum tacâmurile din plastic de la restaurantele care vând mâncare la pachet, precum şi ambalajele din plastic pentru coletele trimise prin curier vor fi de asemenea eliminate treptat.

Totodată, hotelurilor li s-a spus că până în 2025 nu mai trebuie să ofere articole de plastic gratuite de unică folosință.

Aceasta nu este prima campanie a Chinei împotriva utilizării materialelor plastice. În 2008, autoritățile le-au interzis retailerilor să ofere gratuit pungi de plastic și a interzis producerea de saci din plastic ultra-subțiri.

Și în 2017, China – odată cel mai mare importator mondial de deșeuri de plastic – a anunțat că va interzice importul deșeurilor străine de plastic.

China nu este singura țară din Asia care luptă împotriva materialelor plastice de unică folosință. Thailanda a anunțat la începutul acestui an că pungile de plastic de unică folosință vor fi interzise în marile magazine, cu o interdicție completă în întreaga țară în 2021.

Comentarii

comentarii