China vrea să planteze 6.6 milioane de hectare de păduri în 2018

in Biodiversitate, Poluare 12 January 2018177 Views

Guvernul chinez a anunțat recent că va împăduri pe parcursul anului în curs teritorii echivalente cu suprafața Irlandei. Este vorba despre 6.6 milioane de hectare. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu, care cuprinde angajamentul țării de a-și mări suprafața împădurită de la 21.7% la 23%, în perioada 2016-2020.

plantare copaci păduri

Foto: gov.cn

Autoritățile din Hebei, provincia extrem de poluată care înconjoară capitala, ar urma să planteze copaci pe o suprafață de 483.000 de hectare. Obiectivul acestora este de a ajunge la o rată de împădurire de 35% până în 2020. Vor mai fi plantați copaci și în regiunea Qinghai din Podișul Tibet, dar în Deșertul Hunshandake.

Zhang Jianlong, șeful Administrației Pădurilor, a precizat că, în ultimii cinci ani, au fost plantate 33.8 milioane de hectare de pădure, cu o investiție de 83 de miliarde de dolari. Astfel, suprafața împădurită a Chinei a ajuns la 208 milioane de hectare. Reprezentantul guvernului solicită ajutorul societății civile pentru a duce la bun sfârșit acțiunile planificate pentru 2018:

„Companiile, organizațiile și cei specializați în lucrări de înverzire sunt bineveniți să se alăture campaniei masive de înverzire a țării.”

Dilema autorităților chineze: păduri vs. teren arabil

Statul chinez trebuie să asigure hrana pentru aproape 20% din populația totală a lumii, bazându-se pe doar 7% din terenurile arabile de pe glob.  Prin urmare, a existat întotdeauna tentația de a sacrifica mediul înconjurător, pentru a produce suficientă mâncare.

Cu toate acestea, guvernul a instituit un program care împiedică dezvoltarea lângă râuri, păduri și parcuri naționale. Deocamdată, 15 provincii au propus planuri de implementare, iar alte 16 urmează să o facă. Oricum, nu se cunoaște încă impactul pe care strategia de împădurire îl va avea asupra terenurilor agricole.

Comentarii

comentarii