China va produce ploaie artificială pe o suprafață de trei ori cât Spania

China pregătește cel mai mare experiment de ploaie artificială din istorie: va produce căderi de precipitații echivalente cu aproximativ 7% din consumul anual de apă din țară, pe o suprafață de trei ori cât Spania.

China va produce ploaie artificială pe o suprafață de trei ori cât Spania

Proiectul se numește „Tianhe” sau „Râul din cer” și a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Tsinghua, în speranța de a aduce precipitații suplimentare pe o suprafață imensă, de 1.6 milioane de kilometri pătrați. Adică mai mare decât Alaska și de trei ori dimensiunea Spaniei. Dacă planul reușește, deasupra Platoului Tibetan vor cădea precipitații masive echivalente cu aproximativ 7% din consumul anual de apă din China.

Pentru acest experiment, zeci de mii de centrale de mici dimensiuni de ardere a combustibilului solid vor fi instalate în munții tibetani, scrie Science Alert, care citează South China Morning Post. În urma combustiei, se vor forma particule de iodura de argint, care vor fi ridicate în atmosferă de vânt, de unde vor contribui la formarea ploii și a ninsorii.

„Până acum, peste 500 de centrale au fost amplasate pe pantele alpine din Tibet, în zonele Xinjiang și în alte destinate experimentelor”, a spus un cercetător citat de SCMP.

China va produce ploaie artificială pe o suprafață de trei ori cât Spania

Oamenii de știință specialiști în spațiu au construit centralele folosind tehnologia de ultimă generație pentru motoarele cu rachete militare, astfel încât să poată arde combustibilul solid, cu oxigen redus, la o altitudine de peste 5.000 de metri.

 „[Modificarea vremii în Tibet] este o inovație decisivă pentru a rezolva deficitul de apă al Chinei”, a declarat Lei Fanpei, președintele companiei de stat Corporația pentru Știință și Tehnologie Aerospațială, care se află în spatele proiectului.

„Va însemna o contribuție majoră nu doar în dezvoltarea Chinei și prosperitatea lumii, ci și bunăstării rasei umane”, a mai spus acesta.

China va produce ploaie artificială pe o suprafață de trei ori cât Spania

Ghețarii giganți și rezervoarele enorme de ape subterane descoperite pe platoul tibetan, adesea denumit turnul de apă din Asia, îl transformă în sursa celor mai mari râuri ale continentului – inclusiv Yellow, Yangtze, Mekong, Salween și Brahmaputra. Însă, în ciuda curenților de aer bogați în apă care circulă deasupra platoului în fiecare zi, acesta este unul din cele mai secetoase locuri de pe Pământ.

piatraonline.ro
Această formă de modificare a vremii nu este nouă, însă China este cea care a investit cel mai mult în acest concept, decât oricine din toată lumea. Însă unele voci spun că aceasta nu este o idee tocmai bună, pentru că ploaia care va cădea deasupra platoului Tibetului ar fi trebuit să cadă în altă parte.

spot_img

Ultimele știri