China trebuie s─â joace un rol principal ├«n protejarea biodiversit─â╚Ťii

in Biodiversitate 7 December 2018 33 Views

China trebuie s─â joace un rol principal ├«n eforturile de protec╚Ťie a biodiversit─â╚Ťii, conform delega╚Ťilor care au subliniat importan╚Ťa unei strategii eficiente de a preveni colapsul vie╚Ťii pe P─âm├ónt ├«n cadrul conferin╚Ťei ONU pentru biodiversitate.

Daniel Beltrá/Greenpeace

Diploma╚Ťii au explicat c─â ├«n absen╚Ťa Statelor Unite Ale Americii, Europa fiind distras─â ╚Öi Brazilia dep─ârt├óndu-se de cooperarea global─â, sarcina de a conduce eforturile de protec╚Ťie a biodiversit─â╚Ťii va c─âdea pe umerii Chinei, relateaz─â The Guardian.

China va organiza urm─âtoarele negocieri privind biodiversitatea ├«n 2020, timpul limit─â pentru na╚Ťiuni de a stabili noi obiective globale pentru protec╚Ťia ╚Öi gestionarea p─âdurilor, r├óurilor, oceanelor, insectelor polenizatoare ╚Öi a vie╚Ťii s─âlbatice.

Ecologi╚Ötii sper─â c─â acest nou acord va deveni o prioritate la fel de mare cum este Acordul de la Paris pentru clim─â. ├Än urm─âtorii doi ani, China ar trebui s─â promoveze protec╚Ťia naturii, la fel cum Fran╚Ťa a promovat problema climei, au atras aten╚Ťia diploma╚Ťii.

ÔÇ×China este foarte important─â. Poate fi un lider grozav. Atingem un punct f─âr─â ├«ntoarcere pentru multe specii. Este foarte grav, dar oamenii nu observ─â aceast─â problem─â.ÔÇŁ, a declarat Hesiquio Ben├ştez D├şaz, directorul de cooperare interna╚Ťional─â al Mexicului.

Diploma╚Ťii sper─â c─â Beijing va pune presiune pe liderii globali s─â participe la ├«nt├ólnirea din 2020 ╚Öi ├«╚Öi va folosi influen╚Ťa pentru a se asigura c─â subiectul este o prioritate ├«n agenda summit-urilor G8 ╚Öi G20.

Guvernul condus de pre╚Öedintele Xi Jinping a promovat conceptul de ÔÇ×civiliza╚Ťie ecologic─âÔÇŁ, a ├«nfiin╚Ťat sute de tribunale de mediu ╚Öi a jucat un rol pozitiv ├«n discu╚Ťiile globale legate de clim─â.

├Än cadrul conferin╚Ťei care a avut loc ├«n Sharm el-Sheikh, Egipt, delega╚Ťii au atras aten╚Ťia asupra pericolelor pe care oamenii le vor avea de ├«nfruntat de pe urma pierderii coralilor, a p─âdurilor ╚Öi a biodiversit─â╚Ťii.

Actuala gestionare global─â a biodiversit─â╚Ťii a fost un e╚Öec: dintre cele 20 de obiective Aichi pentru protec╚Ťia biodiversit─â╚Ťii, doar unul este aproape de a fi ├«ndeplinit.

├Än cadrul conven╚Ťiei, a fost stabilit un plan de ac╚Ťiune post 2020, cu obiective mai stricte ╚Öi eficiente. ├Äns─â situa╚Ťia politic─â este ╚Öi mai pu╚Ťin favorabil─â ca ├«n 2010, c├ónd a avut loc ultima adunare cu privire la protec╚Ťia biodiversit─â╚Ťii. Brazilia, care a jucat un rol important acum 8 ani, va avea ├«n cur├ónd un guvern de extrem─â dreapta, exist├ónd ├«ngrijorarea c─â p─âdurea amazonian─â va fi exploatat─â.

Green Report Shop Produse ECO

Delega╚Ťii au f─âcut eforturi de a identifica ce fel de obiectiv ar putea fi stabilit. Majoritatea delega╚Ťilor au fost de acord c─â biodiversitatea are nevoie de o singur─â ╚Ťint─â m─âsurabil─â, echivalentul a 1.5-2 grade Celsius ├«n negocierile climatice. ├Äns─â nu exist─â nicio m─âsur─âtoare care poate acoperi interac╚Ťiunea complex─â a vie╚Ťii pe P─âm├ónt.

├Än schimb, discu╚Ťiile s-au concentrat pe stabilirea unei pierderii net zero a habitatelor naturale, sau un obiectiv mai larg de a reface biodiversitatea printr-o serie de angajamente na╚Ťionale ╚Öi extinderea rezerva╚Ťiilor naturale, a zonelor protejate ╚Öi a terenurilor comunit─â╚Ťilor indigene.

Ecologiștii și-au exprimat frustrarea privind modul în care problema a fost tratată.

ÔÇ×Sunt obi╚Önuit─â cu ONU ÔÇô sui╚Öurile ╚Öi cobor├ó╚Öurile sale ÔÇô dar este ├«nc─â derutant s─â ascult ore ├«ntregi de certuri din cauza unor cuvinte ├«n documente obscure, ├«n camere goale, c├ónd aceast─â ├«nt├ólnire ar trebui s─â fie, literalmente, despre un plan de a salva via╚Ťa pe P─âm├ónt.ÔÇŁ, a declarat Ruth David, de la Royal Society for the Protection of Birds, pe Twitter.

Cristiana Pa╚Öca Palmer, director al Conven╚Ťiei ONU pentru Biodiversitate, a declarat c─â vrea ca acest subiect s─â fie tratat cu mai mult─â urgen╚Ť─â, ├«ns─â este optimist─â c─â un acord ar putea fi ├«ncheiat ├«n 2020.

ÔÇ×Cel mai bun rezultat ar fi s─â avem o recunoa╚Ötere clar─â c─â biodiversitatea este infrastructura care afecteaz─â via╚Ťa ╚Öi dezvoltarea. Trebuie s─â o guvern─âm ├«ntr-un mod holistic, nu doar o singur─â specie. ╚śi trebuie s─â facem oamenii s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â f─âr─â ea, nu vom avea o planet─â s─ân─âtoas─â.ÔÇŁ

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii