Temeri de poluare cu substanțe toxice, în China

in Slider homepage, Stiri 18 August 2015 244 Views

Ploaia căzută marți la Tianjin, în estul Chinei, locul exploziilor devastatoare care au provocat săptămâna trecută moartea a cel puțin 114 persoane, amplifică temerile de contaminare cu substanțe toxice, în timp ce în metropola portuară a fost ținut un minut de reculegere în amintirea victimelor, potrivit Agerpres.

imageResize (1)

Conform unor surse oficiale, în jur de 700 de tone de cianură de sodiu, o substanță extrem de toxică, erau stocate în depozitul din portul Tianjin devastat de două deflagrații miercurea trecută.

Cianura de sodiu, care se prezintă sub forma unei pulberi cristaline, eliberează în anumite condiții cianură de hidrogen, ‘un gaz extrem de toxic asfixiant’, care poate avea rapid efect mortal, conform Centrului american pentru controlul maladiilor.

Autoritățile dau asigurări că aerul și apa nu prezintă pericol pentru populație, însă locuitorii se arată din ce mai sceptici și îngrijorați. Asociații precum Greenpeace au cerut Beijingului transparență.

Din eșantioanele de apă prelevate în 40 de puncte din zona interzisă publicului, 8 au relevat luni o prezență în exces de cianură, aceasta depășind într-unul din cazuri de 28,4 ori nivelul recomandat, a explicat Bao Jingling, inginer-șef la Biroul municipal de mediu, într-o conferință de presă.

În alte 21 de eșantioane a fost depistată cianură în cantități mai mici.

Pentru a evita scurgeri de substanțe chimice, autoritățile au ridicat un baraj de nisip și pământ în jurul unei suprafețe de 100.000 m2 la locul exploziilor, iar canalizările au fost curățate pentru a permite evacuarea apei.

‘Suntem foarte atenți la previziunile de ploaie pentru zilele următoare. Ne pregătim pentru tratarea a zeci de mii de tone de apă contaminată, în craterul zonei principale’, a adăugat inginerul chinez. El a promis că aerul va fi ‘strict controlat’ în 18 puncte diferite, iar opinia publică va fi alertată imediat dacă vor fi găsite niveluri excesive de cianură sau de alte substanțe.

Presa chineză, aflată sub controlul strict al autorităților, a arătat un deget acuzator înspre responsabilii locali și întreprinderea care administra depozitul. Ruihai International Logistics era autorizată să manipuleze substanțe chimice periculoase, dar există unele întrebări legate de certificările sale, a scris Xinhua. Conform presei, zece membri ai conducerii companiei au fost arestați.

De asemenea, directorul agenției pentru securitatea muncii, Yang Dongliang, este anchetat pentru ‘presupuse încălcări grave ale disciplinei și legii’, a anunțat Comisia de inspecție disciplinară a Partidului Comunist Chinez.

Potrivit televiziunii de stat CCTV, în depozite se aflau 3.000 de tone de produse chimice periculoase — nitrat de amoniu și nitrat de postasiu, pe lângă cianura de sodiu.

Marți, mai multe ceremonii comemorative au avut loc la Tianjin. Sirenele au răsunat și au fost depuse flori albe, culoarea de doliu în China.

Catastrofa a lăsat în urmă cel puțin 114 morți, 57 de persoane sunt în continuare date dispărute, iar 31 de trupuri nu au fost identificate.

Comentarii

comentarii