Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cianura? Nu, multumesc

Text de Anamaria Bogdan, Coalitia "Romania fara cianuri"

Daca ar fi sa ne jucam de-a ghicitul am incepe asa: ce e praf alb si are miros de migdale amare? Nu stiti… Ce poate omori intreaga fauna a unui rau cu o concentratie de doar 3 mg/l sau un om cu 1 mg substanta/greutate corporala? Evident, aceasta substanta e extrem de toxica. Nu vreau denumirea stiintifica, ci pe cea comuna… A fost folosita in lagarele de exterminare naziste, este folosita in sectorul minier, dar si in literatura de Agatha Christie sau chiar de Shakespeare. Da, ati ghicit: e cianura de sodiu sau NaCN – formula chimica.

Lasand joaca la o parte, cianura este o substanta extrem de periculoasa, care, folosita in sectorul minier, a fost cauza a numeroase catastrofe naturale in intreaga lume. Cantitati incredibil de mici pot omori pestele dintr-un rau, cum s-a intamplat in anul 2000 cand fauna de pe 700 de kilometri ai raurilor din Romania si Ungaria a fost distrusa in totalitate in urma accidentului de la Mina Aurul din Baia-Mare. Efecte pe termen lung ale poluarii cu cianura sunt: poluarea panzei freatice, distrugerea vietii acvatice si otravirea unor specii de pasari. Si toate acestea pentru cateva tone de aur sau argint… Merita?

Peste 5.000 de persoane au considerat ca este mai importanta protejarea mediului si a vietii oamenilor decat sunt cateva tone de aur. In consecinta, au votat DA pe www.faracianura. ro. Cianura este, in aceasta perioada, subiectul celei mai indraznete campanii de mediu din tara noastra a Coalitiei "Romania fara Cianuri".

Societatea civila, prin ONG-urile membre ale Coalitiei, publicul, personalitati ale vietii publice si politicieni pot sa sustina propunerea legislativa de interzicere a cianurii in Romania. Aceasta propunere urmeaza sa fie supusa dezbaterii si votului in Camera Deputatilor in luna septembrie. Pe site-ul www.faracianura.ro, publicul se poate informa despre cianura si efectele ei, are posibilitatea sa voteze DA, sustinand astfel interzicerea cianurii in minerit in Romania, si sa trimita o petitie catre deputatii din circumscriptia electorala, cerandu-le sa mearga la vot si sa voteze DA. Personalitatile si politicienii pot sa-si declare sprijinul public, iar numele lor va aparea pe lista sustinatorilor. De asemenea, exista si nepasatori, care la votul din Senat au votat NU, permitand astfel ca accidente similare celui din anul 2000 din Baia-Mare sa mai aiba loc.

State precum Cehia, Germania si Turcia au interzis cianura in minerit din cauza numeroaselor intrebari legate de efectele utilizarii acestei substante si a accidentelor ce au ca numitor comun cianura. Romania are acum oportunitatea sa-si adauge numele pe aceasta lista, si fiecare roman care doreste sa aiba un mediu mai curat si mai sanatos poate contribui intr-un mod destul de simplu: un click pe site-ul campaniei sau o discutie cu deputatul din circumscriptia sa electorala.

Dupa septembrie, una dintre intrebarile de la inceputul articolului ar putea suna astfel: ce substanta nu poate omori intreaga fauna a unui rau, fiind interzisa utilizarea ei in minerit? Si vom avea toti satisfactia ca am contribuit la salvarea unor zone de o frumusete deosebita, a unor rauri si a pestilor din ele. Cianura poate deveni istorie, Romania o tara mai curata, iar noi putem spune ca ne-am adus contributia la protectia mediului, desi este doar inceputul.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri