Cianurile de la Certej, pe masa noului ministru al mediului

in Poluare 27 November 2015 221 Views

Re╚Ťeaua Mining Watch Rom├ónia a adresat o scrisoare deschis─â ministrului mediului, Cristina Pa╚Öca Palmar, prin care ├«i solicit─â┬áreevaluarea impactului de mediu pentru proiectul de exploatare a aurului de la Certej,┬áprima exploatare aurifer─â cu cianuri deschis─â ├«n Rom├ónia,┬áde╚Ťinut de Eldorado Gold. Red─âm mai jos textul integral a scrisorii deschise.

certej

“Scrisoare deschis─â c─âtre ministrul mediului ╚Öi c─âtre prim-ministrul Rom├óniei

Stimată doamnă Cristina Pașca Palmer,

Re╚Ťeaua Mining Watch Rom├ónia, prin membrii s─âi, v─â aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â situa╚Ťia de neconformitate a evalu─ârii de mediu pentru proiectul minier din Comuna Certej cu legisla╚Ťia relevant─â, de origine comunitar─â ╚Öi v─â solicit─â s─â ac╚Ťiona╚Ťi pentru remedierea acestei situa╚Ťii, dispun├ónd evaluarea impactului cumulat de mediu al tuturor proiectelor miniere de╚Ťinute de compania Eldorado Gold ├«n aceea╚Öi zon─â a Mun╚Ťilor Apuseni, preconizate a func╚Ťiona simultan.

├Än argumentarea acestei solicit─âri, v─â aducem la cuno╚Ötin╚Ť─â urm─âtoarele aspecte:

1. Mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare aurifer─â cu cianuri deschis─â ├«n Rom├ónia. Proiectul minier este de╚Ťinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold ╚Öi se afl─â ├«n etapa de construc╚Ťie a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafa╚Ť─â acoperit─â ├«n prezent de p─âduri, paji╚Öti, terenuri arabile ╚Öi zone reziden╚Ťiale. O mare parte a proiectului este localizat─â ├«n situl Natura 2000 ÔÇô ROSPA 0132 Mun╚Ťii Metaliferi. Mina, cu o produc╚Ťie anual─â estimat─â de 3 milioane tone, prevede t─âierea a 187 ha de p─âduri pentru a amplasa dou─â cariere deschise ╚Öi dou─â iazuri de decantare. Iazurile de decantare, av├ónd baraje din aroncamente de 169 m ╚Öi, respectiv, de 70 m ├«n─âl╚Ťime sunt un motiv suplimentar de ├«ngrijorare deoarece vor fi amplasate ├«n imediata vecin─âtate a mai multor sate dens populate: Hondol, Boc╚Öa Mic─â ╚Öi Certej.

2. ├Än imediata vecin─ât─âtate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold de╚Ťine alte patru perimetre miniere: B─âi╚Ťa-Cr─âciune╚Öti, Certej Nord, Troi╚Ťa Pi╚Ťigu╚Ö ╚Öi Mire╚Ö. Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect ├«nvecinate, asa cum rezult─â din harta perimetrelor, iar suprafa╚Ťa lor cumulat─â de 4 865 de hectare o dep─â╚Öeste de dou─â ori pe cea a concesiunii Ro╚Öia Montan─â ├«n suprafa╚Ť─â total─â de 2 388 de hectare. Din chiar datele tehnice furnizate de compania Eldorado Gold, cele patru perimetre adiacente nu sunt destinate a deveni proiecte miniere distincte, ci ├«n fapt etape de extindere a proiectului minier ini╚Ťial de la Certej, prin accesarea de noi por╚Ťiuni de z─âc─âm├ónt, dar folosind aceea╚Öi infrastructur─â tehnologic─â (uzin─â de procesare, iazuri de decantare etc.).

3. Cu toate acestea, proiectul minier cu cianuri de la Certej a primit acordul de mediu nr. 8 din 5.07.2012, revizuit la data de 28.11.2013 de c─âtre Agen╚Ťia de Protec╚Ťie a Mediului Hunedoara f─âr─â s─â se fi realizat o evaluare cumulat─â a impactului asupra mediului a tuturor etapelor sale de exploatare sus-ar─âtate. Dimpotriv─â, titularul de proiect a fragmentat cu bun─â-╚Ötiin╚Ť─â evaluarea impactului asupra mediului. ├Än prezent sunt parcurse proceduri distincte de evaluare pentru fiecare etap─â de exploatare ├«n parte ╚Öi aceasta f─âr─â niciun fel de solicitare legal─â din partea autorit─â╚Ťii de mediu competente de a evalua impactul cumulat al tuturor etapelor de exploatare ale proiectul minier.

4. ├Än sprijinul afirma╚Ťiei anterioare st─â faptul c─â, la c├óteva luni de la ob╚Ťinerea acordului de mediu revizuit pentru perimetrul minier Certej, aceea╚Öi companie Eldorado Gold, prin subsidiara sa European Goldfields Deva SRL, a depus solicitarea de ob╚Ťinere a acordului de mediu pentru mina de la B─âi╚Ťa Cr─âciune╚Öti, z─âc─âm├óntul Teascu [1]. Or, din chiar Memoriul tehnic de prezentare pentru B─âi╚Ťa Cr─âciune╚Öti reiese c─â pentru perimetrele Certej ╚Öi B─âi╚Ťa-Cr─âciune╚Öti compania Eldorado Gold va folosi aceea╚Öi uzin─â de procesare, acelea╚Öi iazuri de decantare ╚Öi aceea╚Öi re╚Ťea de drumuri de acces.

5. ├Än lumina acestor date, nu putem dec├ót s─â concluzion─âm ca Eldorado Gold, av├ónd concursul autorit─â╚Ťilor de mediu care au avizat proiectul minier de la Certej, a fragmentat ├«n mod nefiresc evaluarea de mediu pentru acest proiect ╚Öi prin aceasta a evitat o evaluare de ansamblu a impactului asupra mediului pentru toate etapele de execu╚Ťie ale proiectului. La emiterea acordului de mediu pentru proiectul Certej s-au eludat astfel dispozi╚Ťiile Ordinului 135/2010 al Ministrului Mediului ╚Öi p─âdurilor, art. 5 care impune ca ├«n situa╚Ťia ├«n care o investi╚Ťie se realizeaz─â etapizat sau se amplaseaz─â pe terenuri aflate ├«n raza teritorial─â a mai multor unit─â╚Ťi administrativ-teritoriale ├«nvecinate, evaluarea impactului asupra mediului s─â se realizeze pentru ├«ntreaga investi╚Ťie.

6. Nu este mai pu╚Ťin adev─ârat faptul c─â prin evaluarea scindat─â a impactului asupra mediului a unei exploat─âri miniere care insumeaz─â 4 865 ha Eldorado Gold a eludat ╚Öi competen╚Ťa Ministerului Mediului ├«n evaluarea impactului de mediu ╚Öi emiterea acordurilor de mediu pentru proiecte miniere [2]

7. Asemenea proceduri de evaluare a impactului asupra mediului fragmentate ├«n mod artificial au f─âcut obiectul unor aten╚Ťion─âri din partea Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a Uniunii Europene [3], care a apreciat c─â obiectivul Directivei europene privind evaluarea impactului asupra mediului nu poate fi atins dec├ót printr-o evaluare cumulat─â a proiectelor dintr-o zon─â ╚Öi nu prin evaluarea separata a fiec─âruia.

V─â solicit─âm, dna ministru, remedierea de urgen╚Ť─â a acestei st─âri de fapt ╚Öi reevaluarea impactului de mediu pentru proiectul unitar de exploatare a minereului auro-argentifer de la Certej de╚Ťinut de Eldorado Gold, de aceast─â dat─â ╚Ťin├ónd cont de toate etapele de realizare a proiectului ╚Öi cu respectarea competen╚Ťei de avizare a Ministerului Mediului pentru proiectele miniere”.P

Comentarii

comentarii