Dezastru umanitar în Africa: Milioane de oameni, afectați de Ciclonul Idai

in Schimbări Climatice 21 March 2019 92 Views

Peste 2.6 milioane de oameni au fost afectați de Ciclonul Idai, care a lovit statele Zimbabwe, Mozambic și Malawi din sud-estul Africii, lăsând în urmă cel mai mare dezastru de acest fel din emisfera sudică.

©Eumetsat

Ciclonul Idai a lovit orașul port Beira din Mozambic cu vânturi de peste 170 km/h, înainte să ajungă în Zimbabwe și Malawi. În Zimbabwe au fost înregistrate 98 de decese, iar în Malawi, 56. Însă cea mai grav lovită țară este Mozambic, unde numărul deceselor a ajuns la 217 și va crește pe măsură ce echipele de salvare continuă să găsească cadavre.

Ministrul Mediului, Celso Correira, a declarat că au fost salvați aproximativ 3.000 de oameni până acum și că există încă aproape 15.000 de oameni, mulți dintre ei foarte bolnavi, care au nevoie să fie salvați.

Crucea Roșie estimează că cel puțin 400.000 de oameni au rămas fără locuințe doar în centrul Mozambicului și că țara se înfruntă cu cea mai gravă criză umanitară din istoria sa.

Conform organizației, zone întinse din vestul orașului Beira au fost inundate sever, iar în regiunile apropiate de râurile Buzi și Pungwe, apele ajung la câțiva metri adâncime, acoperind în totalitate case, stâlpi de telefon și copaci.

Noi imagini de satelit surprinse de Agenția Spațială Europeană dezvăluie magnitudinea inundației în orașul port Beira, unde s-a format un „lac” măsurând 125 km lungime și 25 km lățime.

Gerald Bourke, ofițer de comunicații regionale la World Food Programme, a declarat că zona afectată este una dintre cele mai dens populate din Mozambic, iar salvatorii încă nu știu câți oameni sunt în continuare blocați. Aproape 400 de kilometri din regiune sunt inundați, iar în unele zone, apa ajunge la o adâncime de șase metri.

Uniunea Europeană a anunțat marți că va trimite un prim pachet de ajutor de urgență în valoare de 3.5 milioane de euro celor trei țări afectate, iar Marea Britanie a anunțat că va trimite până la 7.96 milioane de dolari.

Experții spun că deși este prea devreme pentru a face o legătură clară între Ciclonul Idai și schimbările climatice, acestea contribuie la intensitatea furtunilor, care vor deveni tot mai severe în viitor. Friederike Otto, cercetător la Universitatea din Oxford, a explicat pentru The Guardian că schimbările climatice au un impact asupra cantităților de precipitații, iar valurile de furtună sunt mai severe din cauza creșterii nivelului mării. Otto a declarat că aceste comunități au nevoie de ajutor pentru a deveni mai rezistente la furtuni.

„Standardul locuințelor, mărimea populației și eficiența sistemelor de avertizare timpurie… astea sunt genul de lucruri la care trebuie să ne gândim pe măsură ce ajungem într-o lume în care aceste evenimente devin mai severe.”, a declarat Otto.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii