Cimentistii solicita alocarea gratuita de certificate de emisii

Uniunea Europeana revizuieste lista industriilor care se califica pentru alocarea gratuita a certificatelor de emisii, iar jucatorii din industria cimentului se tem ca ar putea fi scosi de pe aceasta lista, a declarat, marti, la Alesd, Daniel Bach, CEO Holcim Romania.

In prezent, pretul certificate este de aproximativ 4-5 euro, iar cand am venit in Romania (2011 – n.r.) pretul uni certificat era de 15 euro. Comisia Europeana incearca sa readuca preturile la acest nivel ceea ce ar duce la o cresterea a costurilor. De aceea ne luptam pentru a nu fim stersi de pe lista industriilor ameninate”, a declarat Daniel Bach.

De asemenea, prezent la Alesd, presedintele Cirom, Mihai Rohan a punctat faptul ca industria cimentului din Uniunea Europeana are nevoie de aceste certificate pentu a putea face fata concurentie venite din tari ca Turcia sau Ucraina.

Avem nevoie de certificate de emisii gratuite pentru perioada 2014 – 2020. Daca nu le vom primi vom fi asediati de importuri venite din Ucraina sau Turcia, tari care nu au astfel de certificate”, a spus Rohan.

Investitie de 15 milioane de euro in eficienta energetica la Alesd

Holcim Romania a inaugurat Instalatia de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery), care inlocuieste aproximativ 15% din energia electrica consumata de fabrica de la Alesd, cu energie „verde”.

Prin aceasta instalatie, energiea este obtinuta prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere si racire a clincherului.

Investitia este singura de acest gen din Sud-Estul Europei si permite asigurarea a 15% din consumul de energie electrica a fabricii. S-au investit 15 milioane de euro cu recuperarea in 10 ani. Investitia a fost realizata si coordonata de ingineri romani”, a spus Daniel Bach.

In constructia instalatiei au fost implicate peste 300 de persoane, dintre care 60% au fost romani.

Chiar daca economia locala traverseaza o perioada grea, Holcim Romania si-a continuat planurile de dezvoltare, ajungand prin acest proiect la investitii totale de 178 de milioane de euro la fabrica de la Alesd”, a declarat directorul general Holcim Romania.

In ultimii ani, Holcim Romania a introdus numeroase tehnologii inovatoare pe piata romaneasca, fiind unul dintre deschizatorii de drumuri in ceea ce priveste „inverzirea” procesului de productie a cimentului.

Sistemul WHR este un exemplu de instalatie unica in Europa, pentru ca foloseste doua fluide diferite (ulei termic si apa supraincalzita) in vederea recuperarii caldurii reziduale din procesul de fabricatie a cimentului. Aceasta solutie inovativa a fost aleasa deoarece reduce cu mult consumul de apa si ofera o siguranta crescuta in functionarea instalatiei.

Puterea instalata a obiectivului este de 3,5 MW.

Fabricile de la Alesd si Campulung, in primele 10 la nivelul Grupului Holcim in privinta performantelor de mediu

Ambele fabrici se afla in prezent intre primele 10 in ceea ce priveste perfomanta de mediu la nivelul Grupului Holcim, din totalul de peste 90 de fabrici. Aceasta performanta a fost atinsa prin implementarea cele mai celor mai bune tehnologii disponibile in ceea ce priveste automatizarea si modernizarea, controlul permanent al calitatii, monitorizarea continua a emisiilor, instalarea de filtrele saci pentru emisiile de praf, sistemul de reducere a emisiilor de Nox, scaderea cu 25% a consumului energetic si co-procesarea deseurilor ca resurse alternative”, a explicat Bach.

Valorificarea energetica si materiala a deseurilor prin co-procesare este realizata in parteneriat cu ecovalor, organizatie specializata in servicii de gestionare a deseurilor, detinuta de asemenea de Holcim.

In 2012 a fost valorificata in conditii de deplina siguranta in cadrul fabricilor de ciment la Alesd si Campulung o cantitate de deseuri echivalenta cu cea generata de un oras cu 250.000 de locuitori, cum este de exemplu, Constanta.

Din 2007 si pana in prezent, investitiile in dezvoltarea activitatilor de pre-tratare si co-procesare a deseurilor, realizate de ecovalor si Holcim in Romania, au depasit 32 de milioane de euro.

spot_img

Ultimele știri