VIDEO Cum hrănești 50 de persoane cu legume salvate de la risipă, la o cină comunitară

in Eat Smart, EcoLIFESTYLE, Seriale, Video News, Videonews 14 November 2017 659 Views

O m├ón─â de voluntari, ├«n frunte cu un buc─âtar profesionist, au transformat alimente salvate de la risip─â ├«n adev─ârate specialit─â╚Ťi culinare. La cin─â comunitar─â au participat ├«n jur de 50 de oameni, to╚Ťi preocupa╚Ťi de risipa alimentar─â. Evenimentul a fost organizat ieri, ├«n capital─â, pentru a trage un semnal de alarm─â cu privire la amploarea fenomenului ╚Öi pentru a identifica solu╚Ťii existente.

cin─â comunitar─â risip─â alimentar─â 1

Organizarea unei cine comunitare ├«n care se g─âte╚Öte cu alimente recuperate ├«nainte de a ajunge ├«n co╚Öul de gunoi trebuie s─â ├«nceap─â cu cel pu╚Ťin o s─âpt─âm├ón─â ├«nainte. Este prima lec╚Ťie pe care am ├«nv─â╚Ťat-o urm─ârindu-i pe cei de la Food Waste Combat Cluj desf─â╚Öur├ónd un astfel de eveniment ├«n Bucure╚Öti.

Camelia Gui este coordonatoarea proiectului Food Waste Combat Cluj, un proiect premiat recent la nivel interna╚Ťional de organiza╚Ťia-mam─â Junior Chamber International. ├Änc─â de la ├«nceputul lunii, Camelia a dat sfoar─â ├«n ╚Ťar─â pentru a g─âsi gazde, pentru a aduna voluntari ╚Öi a face rost de alimente.

vianaturalia.ro

Cei de la B─âc─ânia Veche i-au pus la dispozi╚Ťie restaurantul caritabil pe care ├«l au ├«n Pipera, un buc─âtar din Ploie╚Öti s-a oferit s─â vin─â p├ón─â ├«n Bucure╚Öti pentru a coordona ac╚Ťiunea, iar Banca pentru alimente a donat ro╚Öii ╚Öi conopid─â mai pu╚Ťin proaspete ╚Öi deserturi care expirau a doua zi. Au completat cu ingrediente cump─ârate sau aduse de acas─â de participan╚Ťi ╚Öi au pus pe picioare un meniu complet: sup─â crem─â de ro╚Öii, ro╚Öii umplute cu conopid─â ╚Öi morcov ╚Öi un desert pe baz─â de banane ╚Öi biscui╚Ťi. Toate, a╚Öa cum bine precizeaz─â buc─âtarul, asezonate cu zeci de condimente ╚Öi ingrediente ÔÇ×fancyÔÇŁ.

Cina comunitar─â, pretext de ├«nt├ólnire pentru discu╚Ťii despre risipa alimentar─â

La cina comunitar─â au participat at├ót actuali ╚Öi fo╚Öti parlamentari preocupa╚Ťi de risip─â, reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor centrale ╚Öi locale, activi╚Öti care au ini╚Ťiat proiecte de combarere a risipei, c├ót ╚Öi cet─â╚Ťeni de r├ónd, preocupa╚Ťi de fenomen.

Florin Alexe, ini╚Ťiatorul legii anti-risipei alimentare, a explicat din nou parcursul actului normativ propus de el, adoptat de Parlament ╚Öi promulgat de Pre╚Öedinte. Un act care ├«ns─â nu ├«╚Öi face efectul, ├«n lipsa normelor de aplicare, a c─âror publicare a fost am├ónat─â de Guvern ╚Öi suspendat─â de senatori.

Chiar dac─â cei afla╚Ťi la putere nu ├«i sus╚Ťin, exist─â rom├óni care ├«ncearc─â s─â lupte cu risipa pe alte c─âi. C├ó╚Ťiva dintre ei au fost prezen╚Ťi ieri la cina comunitar─â ╚Öi ne-au descris ce pot face cu entuziasm ╚Öi determinare: Simon Suitner de la Somaro a povestit despre magazinul social de care au beneficiat p├ón─â acum ├«n jur de 800 de persoane; Diana C─âlin ne-a reamintit despre proiectul de combatere a risipei desf─â╚Öurat ├«n Aiud ╚Öi premiat la Berlin, iar Raluca Vasile de la organiza╚Ťia Slow Food Rom├ónia a vorbit despre un curs de nutri╚Ťie ├«n ╚Öcoli, prin care abordeaz─â ╚Öi subiecte legate de obezitate, consum responsabil ╚Öi risip─â.

Nu ├«n ultimul r├ónd, Camelia Gui a f─âcut un bilan╚Ť al activit─â╚Ťii din 2017 din cadrul proiectului pe care ├«l coordoneaz─â ╚Öi a anun╚Ťat direc╚Ťiile viitoare de dezvoltare:

Pe l├óng─â cina comunitar─â, cei de la Junior Chamber International Rom├ónia┬á(JCI) vor organiza m├óine ╚Öi o dezbatere la sediul MCPDS (Bulevardul Magheru, Nr.31). Vor participa Ministrul Gabriel Petrea, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale, domnul Mihai Vi╚Öan, c├ót ╚Öi reprezentan╚Ťi ai lan╚Ťurilor de hypermarket-uri din Rom├ónia. Ace╚Ötia vor discuta cu reprezentan╚Ťii societ─â╚Ťii civile despre legea pentru combaterea risipei alimentare.

Comentarii

comentarii