Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cinci produse despre care nu știai că dăunează Planetei

Palau a devenit prima țară care impune o interdicție pe scară largă asupra utilizării cremelor de protecție solară pentru a-și proteja recifele de corali vulnerabile, dar pentru mulți consumatori aceasta poate fi prima oară când au auzit despre efectele nocive ale produsului.

Cercetătorii consideră că 10 ingrediente chimice găsite în protecția solară sunt foarte toxice pentru viața marină și pot face corali mai sensibili la albire. Dar protecția solară nu este singurul produs de uz casnic care are un efect advers asupra mediului înconjurător, potrivit BBC.

Iată alte cinci produse despre care nu majoritatea oamenilor nu ştiu cât de dăunătoare pot fi:

Pilula contraceptivă


În timp ce scopul pilulei contraceptive este să avem mai puțini oameni care locuiesc pe planetă – reducând astfel presiunea asupra resurselor naturale – un studiu suedez din 2016 a scos la iveală dovezile unui dezavantaj neobișnuit.

În teza de doctorat de la Universitatea Lund, Lina Nikoleris a constatat că hormonul ethinil-estradiol (EE2) – o versiune sintetică a estrogenului găsită în pilulele contraceptive – a schimbat atât comportamentul, cât și genetica peștilor.

Când a fost eliberat în apă ca deșeu, EE2 schimba „echilibrul genetic” în pești precum somonul, păstrăvul și babuşcă, care au mai mulți receptori de estrogen decât oamenii. Studiul a constatat, de asemenea, EE2 a îngreunat pentru pește capacitatea de a prinde alimente.

„Studiile anterioare au arătat că peștele dezvoltă și probleme cu procrearea. Aceasta poate duce la dispariția completă a unei populații de pești întregi și la consecințe asupra întregului ecosistem”, a spus Nikoleris.

Avocadoul

Rețeaua Water Footprint Network, care promovează o utilizare mai eficientă a apei, a calculat că este nevoie de aproximativ 272 de litri de apă pentru a crește un singur avocado – cu un efect potențial devastator asupra regiunilor în care este cultivat.

În 2011, o anchetă efectuată de autoritatea chiliană de apă a constatat cel puțin 65 de ferme de avocado care schimbau ilegal cursurile râurilor și a altor surse de apă la plantațiile lor. Aceast lucru a cauzat, la rândul său,  o secetă care a obligat populaţia să aleagă între a folosi apa pentru a bea șisau pentru a spăla.

Ananasul

Ananasul, care, potrivit lanţului de magazine Tesco, a depăşit avocadoul ca fructul cu vânzările cu cel mai rapid ritm de creștere din Marea Britanie în ultimul an, este cultivat atât de mult încât are un impact negativ asupra mediului în unele părți ale lumii.

În Costa Rica, unul dintre cei mai mari producători din lume, mii de hectare de pădure au fost eliminate pentru a face loc ananasului.

Federația Costa Rican Conservationist spune că pădurile au dispărut peste noapte, provocând daune ireversibile țării.

Ananasul este cultivat în monoculturi vaste – producerea intensă a unei singure culturi – și necesită o cantitate mare de pesticide, care poate fi, de asemenea, dăunătoare pentru mediu.

Şamponul

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai eficiente și versatile uleiuri vegetale de pe planetă, dar utilizarea sa pe scară largă a dus la o despădurire semnificativă.

Într-un raport din 2018, grupul de conservare a WWF a avertizat asupra transformării pădurilor tropicale și a terenurilor de turbă în plantațiile de ulei de palmier, eliberând „cantități masive de dioxid de carbon, alimentând schimbările climatice și distrugând habitatele unor specii precum urangutanii”.

Deși este posibil să cunoașteți prezența uleiului de palmier în produse comestibile, cum ar fi ciocolata, margarina, înghețata, pâinea și biscuiții, puțini oameni știu de rolul său în numeroase produse de uz casnic.

În șampon, de exemplu, uleiul de palmier este utilizat ca o formă de balsam pentru a ajuta la menținerea uleiurilor naturale ale parului, care altfel ar fi îndepărtate de substanțele chimice conţinute de şampon.

Uleiul de palmier se găsește, de asemenea, în produse cum ar fi rujul, detergenții de rufe, săpunul manual și pasta de dinți.

Odorizantele de cameră


Nivelurile periculoase ale poluării aerului sunt arhi-cunoscute, dar știați că odorizante ar putea face parte din această problemă?

Un raport din 2016, al Royal College of Physicians din Marea Britanie, a avertizat că oamenii trebuie să fie atenţi nu numai la poluarea aerului în aer liber, ci și de calitatea slabă a aerului din casele noastre, cauzată de produsele de uz casnic de zi cu zi, cum ar fi odorizante de cameră.

Acestea conțin adesea o substanță chimică numită limonen, care este folosită în mod obișnuit pentru a da un miros de citrice – și este de asemenea folosită în alimentaţie. Nu este un produs chimic care reprezintă un pericol major pentru sănătate, dar, odată eliberat în aer, poate deveni o problemă.

Un experiment realizat de BBC a aratat că atunci când limonenul a reacționat cu ozonul prezent în aer, a produs formaldehidă.

Expunerea zilnică la formaldehidă poate contribui la creșterea incidenței astmului și a altor boli.

Legăturile dintre formaldehidă și cancer au fost stabilite în anii 1980, iar începând cu anul 2011 au fost puse pe lista cancerigenelor umane cunoscute.

spot_img

Ultimele știri