Cinci specii de insecte din Parcul Putna-Vrancea vor fi conservate într-un proiect cu fonduri UE

in Biodiversitate 17 November 2020 119 Views

Comisia Europeană a aprobat luni un pachet de investiţii în valoare de peste 280 de milioane euro din bugetul UE pentru 123 de noi proiecte în cadrul programului LIFE. Unul dintre acestea vizează protecţia a cinci specii de insecte saproxilice din pădurile Parcului Natural Putna-Vrancea.

În România, proiectul LIFE ROsalia este coordonat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea. Echipa responsabilă de acest proiect va crea legături ecologice mai bune între porţiunile fragmentate de păduri cu arbori bătrâni prin crearea a 22 de porţiuni favorabile de habitat pentru speciile de insecte.

Insectele saproxilice sunt dependente de lemnul mort sau aflat ├«n descompunere. ├Ändep─ârtarea copacilor b─âtr├óni ╚Öi a lemnul mort a dus la o sc─âdere accentuat─â a g├óndacilor saproxilici din Carpa╚Ťi.

Ac╚Ťiunile echipei vor include, de asemenea, furnizarea de habitate artificiale, compensarea cre╚Öterii excesive ╚Öi stabilirea unui sistem de monitorizare participativ─â cu p─âdurarii. Echipa proiectului va crea, de asemenea, un plan na╚Ťional de ac╚Ťiune obligatoriu din punct de vedere juridic pentru conservarea pe termen lung a insectelor saproxilice.

Comisia European─â spune c─â finan┼úarea de peste 280 de milioane de euro din partea UE va atrage investi┼úii totale de aproape 590 de milioane euro pentru a contribui la ├«ndeplinirea obiectivelor ambi┼úioase ale acestor proiecte ├«n materie de mediu, natur─â ┼či politici climatice.┬áAceast─â sum─â reprezint─â o cre╚Ötere cu 37┬á% fa╚Ť─â de anul trecut.

Printre altele, proiectele vor contribui la realizarea obiectivelor┬áPactului verde european, prin faptul c─â vor sprijini┬áStrategia UE ├«n domeniul biodiversit─â╚Ťii┬á╚Öi┬áPlanul de ac╚Ťiune pentru economia circular─â┬á╚Öi vor ajuta la┬áredresarea ecologic─â ├«n urma pandemiei de coronavirus┬á╚Öi la transformarea Europei ├«ntr-un continent neutru din punct de vedere climatic p├ón─â ├«n 2050. Dintre noile proiecte, multe sunt proiecte cu caracter transna╚Ťional, care implic─â mai multe state membre.

“Proiectele LIFE pot cu adev─ârat conduce la o schimbare concret─â pe teren. Ele ofer─â solu┼úii pentru unele dintre cele mai grave provoc─âri ale epocii noastre, cum ar fi schimb─ârile climatice, distrugerea naturii ┼či utilizarea nesustenabil─â a resurselor. Dac─â sunt reproduse rapid ┼či pe scar─â larg─â la nivelul ├«ntregii UE, ele pot ajuta UE s─â ├«┼či ating─â obiectivele ambi┼úioase cuprinse ├«n Pactul verde european ┼či pot contribui la construirea unei Europe mai ecologice ┼či mai reziliente pentru noi to┼úi, dar ┼či pentru genera┼úiile viitoare”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane ┼či pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Proiectul LIFE ROsalia face parte din cele 34 de proiecte LIFE din domeniul naturii ┼či biodiversit─â┼úii vor sprijini punerea ├«n aplicare a Directivei UE privind p─âs─ârile ┼či a Directivei privind habitatele, precum ┼či a Strategiei UE ├«n domeniul biodiversit─â┼úii pentru 2030. Acestea dispun de un buget total de 221 de milioane euro, din care 133 de milioane euro vor reprezenta contribu┼úia UE.

Proiectele au fost selectate dintre peste 1.250 de propuneri depuse ├«n cererii de propuneri pe anul 2019 pentru programul LIFE, publicat─â ├«n aprilie 2019. Programul LIFE este instrumentul de finan╚Ťare al UE pentru mediu ╚Öi politici climatice. Se deruleaz─â din anul 1992 ╚Öi a cofinan╚Ťat peste 5.500 de proiecte ├«n ├«ntreaga UE ╚Öi ├«n ╚Ť─âri ter╚Ťe.

Cite┼čte ┼či:

Proiect de protejare a p─âs─ârilor ├«mpotriva electrocut─ârii de-a lungul Dun─ârii, implementat ┼či ├«n Rom├ónia ÔÇô VIDEO
BBC, despre asprete: Cursa pentru salvarea peștelui de 65 de milioane de ani al României

 

 

Comentarii

comentarii