Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cinci specii de insecte din Parcul Putna-Vrancea vor fi conservate într-un proiect cu fonduri UE

Comisia Europeană a aprobat luni un pachet de investiţii în valoare de peste 280 de milioane euro din bugetul UE pentru 123 de noi proiecte în cadrul programului LIFE. Unul dintre acestea vizează protecţia a cinci specii de insecte saproxilice din pădurile Parcului Natural Putna-Vrancea.

În România, proiectul LIFE ROsalia este coordonat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea. Echipa responsabilă de acest proiect va crea legături ecologice mai bune între porţiunile fragmentate de păduri cu arbori bătrâni prin crearea a 22 de porţiuni favorabile de habitat pentru speciile de insecte.

Insectele saproxilice sunt dependente de lemnul mort sau aflat în descompunere. Îndepărtarea copacilor bătrâni și a lemnul mort a dus la o scădere accentuată a gândacilor saproxilici din Carpați.

Acțiunile echipei vor include, de asemenea, furnizarea de habitate artificiale, compensarea creșterii excesive și stabilirea unui sistem de monitorizare participativă cu pădurarii. Echipa proiectului va crea, de asemenea, un plan național de acțiune obligatoriu din punct de vedere juridic pentru conservarea pe termen lung a insectelor saproxilice.

Comisia Europeană spune că finanţarea de peste 280 de milioane de euro din partea UE va atrage investiţii totale de aproape 590 de milioane euro pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor ambiţioase ale acestor proiecte în materie de mediu, natură şi politici climatice. Această sumă reprezintă o creștere cu 37 % față de anul trecut.

Printre altele, proiectele vor contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, prin faptul că vor sprijini Strategia UE în domeniul biodiversității și Planul de acțiune pentru economia circulară și vor ajuta la redresarea ecologică în urma pandemiei de coronavirus și la transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Dintre noile proiecte, multe sunt proiecte cu caracter transnațional, care implică mai multe state membre.

„Proiectele LIFE pot cu adevărat conduce la o schimbare concretă pe teren. Ele oferă soluţii pentru unele dintre cele mai grave provocări ale epocii noastre, cum ar fi schimbările climatice, distrugerea naturii şi utilizarea nesustenabilă a resurselor. Dacă sunt reproduse rapid şi pe scară largă la nivelul întregii UE, ele pot ajuta UE să îşi atingă obiectivele ambiţioase cuprinse în Pactul verde european şi pot contribui la construirea unei Europe mai ecologice şi mai reziliente pentru noi toţi, dar şi pentru generaţiile viitoare”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Proiectul LIFE ROsalia face parte din cele 34 de proiecte LIFE din domeniul naturii şi biodiversităţii vor sprijini punerea în aplicare a Directivei UE privind păsările şi a Directivei privind habitatele, precum şi a Strategiei UE în domeniul biodiversităţii pentru 2030. Acestea dispun de un buget total de 221 de milioane euro, din care 133 de milioane euro vor reprezenta contribuţia UE.

Proiectele au fost selectate dintre peste 1.250 de propuneri depuse în cererii de propuneri pe anul 2019 pentru programul LIFE, publicată în aprilie 2019. Programul LIFE este instrumentul de finanțare al UE pentru mediu și politici climatice. Se derulează din anul 1992 și a cofinanțat peste 5.500 de proiecte în întreaga UE și în țări terțe.

Citeşte şi:

Proiect de protejare a păsărilor împotriva electrocutării de-a lungul Dunării, implementat şi în România – VIDEO
BBC, despre asprete: Cursa pentru salvarea peștelui de 65 de milioane de ani al României

 

 

spot_img

Ultimele știri