Ciocănești Dunăre, noua destinație de cicloturism din Călărași dezvoltată de WWF

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 25 October 2018 357 Views

WWF-România și Outhentic Cycling Romania au dezvoltat cinci trasee de cicloturism în jurul uneia dintre cele mai importante zone naturale protejate din județul Călărași, Ciocănești Dunăre. Traseele propuse însumează peste 550 de kilometri și pot fi parcurse cu biciclete electrice, care pot fi închiriate de acolo, sau cu bicicleta normală.

Ciocănești Dunăre, noua destinație de cicloturism din Călărași dezvoltată de WWF

Ciocănești Dunăre este una dintre ariile naturale protejate Natura 2000 desemnată de România pentru protejarea speciilor de păsări specifice zonelor umede, cum ar fi piciorongul, stârcul roșiatic sau egreta mică, care cuibăresc aici, cât și pentru miile de exemplare de păsări de baltă găzduite în perioada de migrație. Situată în lunca Dunării, în județul Călărași, această zonă protejată însumează o suprafață de 904 de hectare.

În ultimii 10 ani, WWF-România a lucrat alături de comunitatea locală pentru a dezvolta o serie de mecanisme care să o ajute să obțină bunăstarea respectând principiile unei vieți durabile.

Green Report Shop Produse ECO

La începutul lunii octombrie, WWF-România și Outhentic Cycling Romania au lansat cinci trasee de cicloturism pe care le-au dezvoltat împreună. Acestea însumează peste 550 de kilometri și sunt gândite pentru a fi parcurse cu bicicleta electrică sau cu bicicleta normală într-un interval de 1-3 zile.

De-a lungul acestor trasee, turiștii vor avea ocazia să admire peisaje naturale caracteristice zonelor umede, cu lacuri, mlaștini, stuf și sute de specii de păsări protejate care își petrec vara în țara noastră. În plus, prin satele pe care le leagă aceste trasee aceștia vor putea să întâlnească dulgheri, împletitori, fierari, tâmplari, oameni deosebiți care duc mai departe meșteșuguri, în unele locuri, de mult dispărute.

Ciocănești Dunăre, noua destinație de cicloturism din Călărași dezvoltată de WWF

Traseele pornesc și se încheie la Ferma piscicolă Ciocănești, de unde poți și închiria una dintre cele patru biciclete electrice disponibile și de unde poți consulta sau lua cu tine harta rutelor. Bogăția de specii de păsări din mini-delta de lângă fermă atrage iubitorii de birdwatching din întreaga țară.

Prezența unui număr atât de mare de păsări se datorează atât activității piscicole din zonă (deci accesului la hrană), cât și faptului că în vecinătatea bulgărească există, de asemenea, o arie naturală protejată, Srebarna. Aici pot fi întâlniți pelicanii comuni și creți, cormoranii mari și mici, rața roșie, stârcii cenușii și de noapte sau egretele mari și mici. Pe lângă acestea, se văd cu ochiul liber sute de lișițe, chirighițe cu obraz alb, lebede, țigănuși și corcodei.

Trasele și evenimentul au fost realizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării” (LENA – Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region) cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin Programul Transnațional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei – SEE). Scopul proiectului este de a consolida abordări comune și integrate, și politici în folosul conservării și utilizării sustenabile a zonelor protejate (Natura 2000) din lunca Dunării și de-a lungul afluenților, care să ducă la crearea unor noi surse de venit în zonă bazate pe natură.

Ciocănești Dunăre, noua destinație de cicloturism din Călărași dezvoltată de WWF

Comentarii

comentarii