Spune-ne ce faci ca să ai un impact mic asupra mediului, de sărbători

Vrem să știm ce plan ai anul acesta, de sărbătorile de iarnă, astfel încât să ai un impact cât mai mic asupra mediului. Ce măsuri vei lua, ce strategie vei folosi ca să te bucuri de sărbători eco? Calculezi cu exactitate mâncarea, astfel încât să nu existe risipă? Faci cadouri din obiecte la mâna a doua? Sau poate le oferi cadouri doar copiilor? Inspiră-i și pe alții cu deciziile tale!

8 sfaturi pentru un Crăciun zero waste

Sărbătorile de iarnă reprezintă, pentru cei mai mulți, unele dintre cele mai frumoase momente ale anului. Însă, din păcate, ele sunt și un prilej de risipă de toate felurile. The Guardian a numit chiar Crăciunul perioada în care facem cea mai mare risipă, deoarece toți facem și primim cadouri – poate nu întotdeauna inspirate – (ale căror ambalaje ajung aproape imediat la gunoi), cumpărăm și gătim prea multă mâncare.

Numai în Marea Britanie, cantitatea de deșeuri generate de Crăciun crește cu 30% față de alte perioade ale anului. Printre lucrurile care ajung la gunoi se numără șase milioane de brazi și 365.321 de kilometri de hârtie de împachetat.

Americanii aruncă cu 25% mai multe deșeuri în perioada dintre Ziua Recunoștinței (Thanksgiving – 28 noiembrie) și Revelion, printre care 61.155 de kilometri de panglică, ambalaje în valoare de 11 miliarde de dolari și 15 milioane de brazi.

Când vine vorba de mâncare, statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6.000 de tone pe zi. Un român risipeşte, în medie, în decembrie peste 16 kilograme de alimente, dublu faţă de o lună obişnuită.

Această risipă se traduce în resurse consumate inutil și deșeuri care sunt depozitate, de cele mai multe ori, la groapa de gunoi. Cum acestea au un impact major asupra mediului, orice măsură pentru un Crăciun mai eco este binevenită.

8 idei alternative pentru bradul tradițional de Crăciun

Așadar, ce pași faci tu, alături de familia ta, în acest sens? Ce vei face diferit în acest an?

Ce obicei vechi, generator de deșeuri și consumator de resurse, vrei să elimini? Cu ce îl vei înlocui?

Ce decorațiuni vei folosi? Cumperi unele noi sau le-ai păstrat pe cele de anul trecut? Plănuiești să confecționezi unele?

Ce strategie ai pentru a nu produce risipă alimentară?

Ce fel de cadouri vei oferi?

Ce activități veți face în seara de Crăciun?

Cu ce veți înlocui artificiile de Revelion? 

 

Lasă-ne un comentariu cu orice informații consideri a fi utile și noi vom scrie ulterior un articol care să îi inspire și pe alții. Poți să ne împărtășești orice idee pe care plănuiești să o pui în practică și care i-ar ajuta și pe alții să aibă un impact cât mai mic asupra mediului. Ține cont că prin comentariul tău ne dai acordul să publicăm informațiile pe care ni le furnizezi.

spot_img

Ultimele știri