Climate Action Tracker evalueaz─â progresul ╚Ť─ârilor privind combaterea schimb─ârilor climatice

in Energie 10 May 2018 19 Views

Climate Action Tracker a publicat noi evalu─âri a 23 dintre cele 32 de ╚Ť─âri pe care le urm─âre╚Öte ├«n mod constant, dezv─âluind c─â unele ╚Ť─âri au f─âcut progrese privind combaterea schimb─ârilor climatice, ├«n timp ce alte ╚Ť─âri fac pa╚Öi ├«napoi.

via Climate Action Tracker

Datele ├«nregistrate de Climate Action Tracker (CAT) arat─â c─â majoritatea guvernelor evaluate nu ├«╚Öi pot ├«ndeplini angajamentele f─âcute ├«n cadrul Acordului de la Paris. CAT avertizeaz─â c─â majoritatea ╚Ť─ârilor sunt ├«n urm─â cu m─âsurile politice legate de schimb─âri climatice, iar multe dintre obiectivele stabilite ar trebui s─â fie mult mai ambi╚Ťioase pentru a limita ├«nc─âlzirea global─â sub 2 grade Celsius fa╚Ť─â de nivelurile preindustriale.

Uniunea European─â nu va reu╚Öi s─â ├«ndeplineasc─â obiectivele Acordului de la Paris legate de emisiile de gaze cu efect de ser─â ├«n ritmul actual. Obiectivul propus de UE de a reduce emisiile cu cel pu╚Ťin 40% sub nivelurile din 1990 p├ón─â ├«n 2030 este insuficient. Obiectivul de a sc─âdea emisiile cu 80-95% sub nivelurile din 1990 p├ón─â ├«n 2050 nu este nici el consistent cu ╚Ťinta pe termen lung stabilit─â ├«n cadrul Acordului de la Paris.

Uniunea European─â trebuie s─â ├«nlocuiasc─â sursele de energie bazate pe c─ârbune, care contribuie cu 66% la emisiile de CO2 ale UE, o sc─âdere de doar 2% fa╚Ť─â de 2016. Conform CAT, UE trebuie s─â elimine aproape ├«n totalitate c─ârbunele p├ón─â ├«n 2030 pentru a ├«ndeplini obiectivele Acordului de la Paris.

├Än acest moment, doar Austria, Danemarca, Fran╚Ťa, Finlanda, Italia, Portugalia, Suedia, Olanda ╚Öi Marea Britanie, care contribuie cu 26% la capacitatea de produc╚Ťie a c─ârbunelui ├«n UE, au stabilit ╚Ťinte care ar respecta Acordul de la Paris.

├Än Germania, cel mai mare emi╚Ť─âtor de CO2 de la c─ârbuni din UE, o comisie nou creat─â va determina ├«n cur├ónd data pentru eliminarea c─ârbunelui. ├Äns─â Polonia, al doilea cel mai mare emi╚Ť─âtor, pl─ânuie╚Öte construc╚Ťia a noi termocentrale pe baz─â de c─ârbune.

UE a ├«nregistrat o sc─âdere a implement─ârii de surse regenerabile de energie. Capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile ├«ntre 2014-2016 a sc─âzut cu 40% fa╚Ť─â de capacitatea instalat─â ├«ntre 2010-2012.

Pe l├óng─â nevoia unor m─âsuri care gr─âbesc dezvoltarea surselor de energie regenerabil─â, Uniunea European─â are nevoie de m─âsuri drastice ├«n sectorul transportului ╚Öi al construc╚Ťiilor. Doar trei state membre, Fran╚Ťa, Marea Britanie ╚Öi Olanda, au stabilit ╚Ťinte legate de vehicule electrice, iar Uniunea European─â r─âm├óne ├«n urm─â fa╚Ť─â de ╚Ť─âri ca India, China, Norvegia ╚Öi statul California.

Conform CAT, Uniunea European─â recunoa╚Öte c─â nu va ├«ndeplini ╚Ťintele din 2030 cu politicile actuale ╚Öi discut─â implementarea unor m─âsuri care vor accelera reducerea emisiilor ├«n diferite zone. C├óteva ╚Ť─âri membre au cerut m─âsuri mai ambi╚Ťioase legate de combaterea schimb─ârilor climatice. De exemplu, ├«n luna februarie a acestui an, Isabella L├Âvin, Ministrul suedez al Mediului, a cerut o ╚Ťint─â de zero emisii p├ón─â ├«n 2050.

apiland.ro

Climate Action Tracker are c├óteva ve╚Öti bune, cum ar fi dezvoltarea rapid─â a energiei solare ╚Öi eoliene care a avut loc la o rat─â f─âr─â precedent. Anumite ╚Ť─âri au stabilit m─âsuri politice promi╚Ť─âtoare care vor fi implementate pe viitor. De exemplu, Noua Zeeland─â are ca ╚Ťint─â zero emisii de carbon p├ón─â ├«n 2050.

Din ce ├«n ce mai multe ╚Ť─âri ├«ncep s─â se ├«ndep─ârteze de utilizarea c─ârbunelui. De exemplu, Coreea de Sud, Germania ╚Öi Chile ├«ncep s─â fac─â primii pa╚Öi pentru a elimina c─ârbunele. Cu toate acestea, ╚Ť─âri ca Japonia, Indonezia, SUA, Australia ╚Öi Turcia continu─â s─â construiasc─â termocentrale pe baz─â de c─ârbune. China a renun╚Ťat la aceste construc╚Ťii, ├«ns─â c─ârbunele reprezint─â ├«n continuare dou─â-treimi din produc╚Ťia de electricitate a ╚Ť─ârii.

Patricia Espinosa, secretar executiv al agen╚Ťiei ONU pentru schimb─ârile climatice, a avertizat la ├«nceputul acestei luni c─â ├«n ritmul actual, ├«nc─âlzirea global─â va cre╚Öte cu 3 grade Celsius, av├ónd consecin╚Ťe dezastruoase pentru societate ╚Öi economie.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii