Climate Action Tracker evaluează progresul țărilor privind combaterea schimbărilor climatice

Climate Action Tracker a publicat noi evaluări a 23 dintre cele 32 de țări pe care le urmărește în mod constant, dezvăluind că unele țări au făcut progrese privind combaterea schimbărilor climatice, în timp ce alte țări fac pași înapoi.

via Climate Action Tracker

Datele înregistrate de Climate Action Tracker (CAT) arată că majoritatea guvernelor evaluate nu își pot îndeplini angajamentele făcute în cadrul Acordului de la Paris. CAT avertizează că majoritatea țărilor sunt în urmă cu măsurile politice legate de schimbări climatice, iar multe dintre obiectivele stabilite ar trebui să fie mult mai ambițioase pentru a limita încălzirea globală sub 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Uniunea Europeană nu va reuși să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris legate de emisiile de gaze cu efect de seră în ritmul actual. Obiectivul propus de UE de a reduce emisiile cu cel puțin 40% sub nivelurile din 1990 până în 2030 este insuficient. Obiectivul de a scădea emisiile cu 80-95% sub nivelurile din 1990 până în 2050 nu este nici el consistent cu ținta pe termen lung stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

Uniunea Europeană trebuie să înlocuiască sursele de energie bazate pe cărbune, care contribuie cu 66% la emisiile de CO2 ale UE, o scădere de doar 2% față de 2016. Conform CAT, UE trebuie să elimine aproape în totalitate cărbunele până în 2030 pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris.

În acest moment, doar Austria, Danemarca, Franța, Finlanda, Italia, Portugalia, Suedia, Olanda și Marea Britanie, care contribuie cu 26% la capacitatea de producție a cărbunelui în UE, au stabilit ținte care ar respecta Acordul de la Paris.

În Germania, cel mai mare emițător de CO2 de la cărbuni din UE, o comisie nou creată va determina în curând data pentru eliminarea cărbunelui. Însă Polonia, al doilea cel mai mare emițător, plănuiește construcția a noi termocentrale pe bază de cărbune.

UE a înregistrat o scădere a implementării de surse regenerabile de energie. Capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile între 2014-2016 a scăzut cu 40% față de capacitatea instalată între 2010-2012.

Pe lângă nevoia unor măsuri care grăbesc dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, Uniunea Europeană are nevoie de măsuri drastice în sectorul transportului și al construcțiilor. Doar trei state membre, Franța, Marea Britanie și Olanda, au stabilit ținte legate de vehicule electrice, iar Uniunea Europeană rămâne în urmă față de țări ca India, China, Norvegia și statul California.

Conform CAT, Uniunea Europeană recunoaște că nu va îndeplini țintele din 2030 cu politicile actuale și discută implementarea unor măsuri care vor accelera reducerea emisiilor în diferite zone. Câteva țări membre au cerut măsuri mai ambițioase legate de combaterea schimbărilor climatice. De exemplu, în luna februarie a acestui an, Isabella Lövin, Ministrul suedez al Mediului, a cerut o țintă de zero emisii până în 2050.

apiland.ro

Climate Action Tracker are câteva vești bune, cum ar fi dezvoltarea rapidă a energiei solare și eoliene care a avut loc la o rată fără precedent. Anumite țări au stabilit măsuri politice promițătoare care vor fi implementate pe viitor. De exemplu, Noua Zeelandă are ca țintă zero emisii de carbon până în 2050.

Din ce în ce mai multe țări încep să se îndepărteze de utilizarea cărbunelui. De exemplu, Coreea de Sud, Germania și Chile încep să facă primii pași pentru a elimina cărbunele. Cu toate acestea, țări ca Japonia, Indonezia, SUA, Australia și Turcia continuă să construiască termocentrale pe bază de cărbune. China a renunțat la aceste construcții, însă cărbunele reprezintă în continuare două-treimi din producția de electricitate a țării.

Patricia Espinosa, secretar executiv al agenției ONU pentru schimbările climatice, a avertizat la începutul acestei luni că în ritmul actual, încălzirea globală va crește cu 3 grade Celsius, având consecințe dezastruoase pentru societate și economie.

spot_img

Ultimele știri