VIDEO De ce au dispărut clopotele de colectare selectivă din sectorul 3 și ce planuri are Rosal

in Poluare, Video News, Videonews 7 April 2017 3,727 Views

├Än sectorul 3, Rosal a renun╚Ťat recent la clopotele de colectare selectiv─â. Potrivit reprezentan╚Ťilor companiei, containerele instalate de Ecorom acum ceva timp nu erau rentabile. Le vor ├«nlocui ├«ns─â cu platforme ├«ngropate pentru gunoi, prev─âzute cu patru tomberoane din care nu se mai pot fura de╚Öeuri. P├ón─â vor reu╚Öi s─â finalizeze sistemul, pun la dispozi╚Ťia cet─â╚Ťenilor alte dou─â solu╚Ťii. Se lovesc ├«ns─â de reticen╚Ťa ╚Öi chiar ostilitatea administratorilor asocia╚Ťiilor de proprietari. Afla╚Ťi ce pot face totu╚Öi cet─â╚Ťenii care vor s─â colecteze selectiv de╚Öeurile reciclabile.

colectare selectivă deșeuri reciclabile platforma

De colectat selectiv gunoiul m-am apucat prin 2012. De╚Öi am schimbat de atunci trei locuin╚Ťe, am avut norocul s─â am la maximum cinci minute de bloc clopote colorate pentru colectare selectiv─â. Asta p├ón─â acum vreo dou─â s─âpt─âm├óni, c├ónd o prieten─â m-a ├«ntrebat dac─â ╚Ötiu ce s-a ├«nt├ómplat cu ele. I-am spus c─â weekendul anterior erau pe pozi╚Ťii. ├Äns─â, c├ónd am ajuns seara acas─â ╚Öi am verificat, am constatat c─â, ├«ntr-adev─âr, disp─âruser─â.

Primul lucru pe care l-am f─âcut a fost s─â-l sun pe administratorul blocului ├«n care locuiesc. ÔÇ×Le-a luat Prim─âriaÔÇŁ, mi-a spus. Am vrut s─â ╚Ötiu de ce, dar nu a putut s─â ├«mi dea un r─âspuns. A╚Öa c─â, a doua zi, d─â-i cu telefoane la biroul de pres─â al Prim─âriei Sectorului 3. Dup─â c├óteva zile de insisten╚Ť─â, m-au trimis c─âtre salubristul cu care au contract: Rosal. M-am dus ├«nc─ârcat─â cu tot scepticismul de care sunt capabil─â.

La sediul Rosal din sectorul 3, m-a primit Dani N─âstase, tehnician cu mai bine de 20 de ani de experien╚Ť─â ├«n domeniu. M─ârturise╚Öte c─â ├«ncepe serviciul la ora 5 diminea╚Ťa ╚Öi lucreaz─â c├ót este nevoie, uneori chiar p├ón─â seara t├órziu. ├Äi spun care e of-ul ╚Öi m─â asigur─â c─â exist─â o strategie.

Green Report Shop Produse ECO

Colectarea selectiv─â, deopotriv─â un drept ╚Öi o obliga╚Ťie

├Än 2016, cei de la Rosal, ├«mpreun─â cu Prim─âria, au ├«nceput o campanie de informare a asocia╚Ťiilor de proprietari despre colectarea selectiv─â a de╚Öeurilor reciclabile: carton, h├órtie, plastic, doze ╚Öi sticl─â din sticl─â. I-au anun╚Ťat pe administratorii de bloc c─â, potrivit legisla╚Ťiei, vor fi nevoi╚Ťi s─â semneze acte adi╚Ťionale la contractul de salubritate ╚Öi s─â predea de╚Öeurile pe mai multe ÔÇ×frac╚ŤiiÔÇŁ (tipuri de de╚Öeuri) ÔÇô ÔÇ×umedÔÇŁ (de╚Öeuri menajere) ╚Öi ÔÇ×uscatÔÇŁ (de╚Öeuri reciclabile ÔÇô h├órtie ╚Öi carton, plastic, sticl─â).

Salubristul este obligat prin contract s─â ofere gratuit saci de culori diferite pentru fiecare dintre cele trei tipuri de de╚Öeuri reciclabile ╚Öi s─â le colecteze separat, ├«n zile diferite. ├Än func╚Ťie de volum, stabilesc frecven╚Ťa cu care preiau: de la unele asocia╚Ťii ridic─â o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â, de la altele ÔÇô de mai multe ori.

Cert este faptul c─â administratorii de bloc sunt obliga╚Ťi s─â pun─â la dispozi╚Ťia cet─â╚Ťeanului recipiente ╚Öi saci de colectare selectiv─â pe cele trei frac╚Ťii reciclabile. ├Än cazul blocurilor turn ÔÇô sacii ar trebui s─â fie amplasa╚Ťi pe fiecare etaj, l├óng─â toboganele prin care locatarul arunc─â de╚Öeul menajer. ├Än cazul blocurilor cu mai pu╚Ťine etaje, colectarea de╚Öeurilor reciclabile se face ├«ntr-o camer─â special amenajat─â la parter. ├Än zilele stabilite, femeile de serviciu ar trebui s─â scoat─â sacii de de╚Öeuri reciclabile ├«n fa╚Ťa blocului, ├«n momentul ├«n care sutn anun╚Ťate de colectorii Rosal. Preluarea de╚Öeul menajer are loc, deocamdat─â, la fel ca ├«nainte.

Cum se explic─â reticen╚Ťa administratorilor din asocia╚Ťii

Ini╚Ťial, mai bine de 50% dintre administratorii de bloc au refuzat s─â semneze actele adi╚Ťionale, de╚Öi erau obliga╚Ťi s─â o fac─â p├ón─â la finalul lui 2016. Dup─â ce au ├«n╚Ťeles c─â Prim─âria va trimite soma╚Ťii ╚Öi avertismente p├ón─â la jum─âtatea anului 2017, iar apoi va aplica amenzi, au ├«ncheiat acte adi╚Ťionale 70% dintre asocia╚Ťiile de proprietari. Dintre acestea, doar 40-45% predau ├«ns─â de╚Öeurile reciclabile corespunz─âtor. Dani N─âstase explic─â unde este problema:

Tu, ca asocia╚Ťie, trebuie s─â dovede╚Öti c─â predai de╚Öeul c─âtre prestatorul din sector, prin bonul pe care ├«l prime╚Öti. Am depistat cu ajutorul echipajelor din teren c─â exist─â asocia╚Ťii de proprietari care au de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â ridicare pentru de╚Öeurile reciclabile, dar mar╚Ťi ne dau sacii nou─â, iar vineri ├«i dau c─âtre firma care face cur─â╚Ťenie, ca s─â ├«mpace ╚Öi capra, ╚Öi varza. Este ilegal. Administratorii spun c─â, dac─â nu predau de╚Öeuri prestatorului serviciului de cur─â╚Ťenie, fie el firm─â sau femeie de serviciu, acela ├«i cere mai mul╚Ťi bani. Le-am spus c─â nu eu ├«i oblig s─â ├«mi predea mie de╚Öeul, ci ├«i oblig─â Prim─âria, care, pentru fiecare cet─â╚Ťean, pl─âte╚Öte taxa de salubritate.

Singura solu╚Ťie, spune reprezentantul operatorului de salubritate, ar fi aplicarea de amenzi, cu ajutorul Poli╚Ťiei locale. Nu crede ├«ns─â c─â acest lucru se va ├«nt├ómpla, c─âci electoratul nu trebuie sup─ârat.

I-am contactat pe reprezentan╚Ťii Prim─âriei Sectorului 3 acum dou─â s─âpt─âm├óni. P├ón─â ├«n momentul public─ârii materialului, nu au revenit cu r─âspunsurile la ├«ntreb─âri, dar au promis c─â o vor face cur├ónd.

Care este planul pe termen lung al Prim─âriei Sectorului 3

Preluarea direct de la asocia╚Ťiile de proprietari este o solu╚Ťie temporar─â. La comanda Prim─âriei, Rosal s-a angajat s─â monteze ├«n sectorul 3 ├«n jur de 500 de platforme cu c├óte 4 containere ├«ngropate, p├ón─â la finalul anului 2019. Dup─â ce to╚Ťi cet─â╚Ťenii vor avea acces la o astfel de platform─â, Prim─âria va desfiin╚Ťa toboganele din interiorul blocurilor turn ╚Öi camerele pentru colectarea gunoiului din blourile cu mai pu╚Ťine etaje, a╚Öa cum impune legisla╚Ťia ├«n vigoare.

colectare selectivă deșeuri reciclabile platforma

P├ón─â acum, Rosal a instalat 200 de platforme ╚Öi lucreaz─â la ├«nc─â ╚Öase. Acestea se ridic─â printr-un sistem hidraulic: ma╚Öinile de gunoi sunt prev─âzute cu un furtun, care, odat─â conectat la platform─â, pompeaz─â lichid ├«n─âuntru ╚Öi ridic─â tomberoanele la suprafa╚Ť─â. Fiecare platform─â este prev─âzut─â cu patru containere: dou─â pentru de╚Öeuri menajere ╚Öi dou─â pentru de╚Öeuri reciclabile. ├Äns─â, dup─â cum am v─âzut ╚Öi ├«n vizita la o astfel de platform─â, cet─â╚Ťenii nu separ─â corespunz─âtor de╚Öeurile, iar salubri╚Ötii sunt ├«nc─â nevoi╚Ťi s─â le ia pe toate laolalt─â.

De ce a renun╚Ťat Prim─âria la clopotele de colectare selectiv─â

Platformele cu containere ├«ngropate sunt mai scumpe dec├ót clopotele instalate de Ecorom Ambalaje acum ceva timp, ├«ns─â mult mai eficiente, spun reprezentan╚Ťii Rosal. O platform─â ├«ngropat─â cost─â 18.000 de euro, iar costurile sunt acoperite de salubrist. ├Än plus, pentru a ridica platformele, sunt necesare ma╚Öini speciale, fiecare la vreo 70.000 de euro. Cei de la Rosal au ├«n acest moment 15 ma╚Öini Euro 6 ╚Öi alte opt tip Euro 5. Spun c─â toat─â investi╚Ťia a fost necesar─â pentru a face sistemul de colectare eficient.

Reprezentan╚Ťii Rosal sus╚Ťin c─â instalarea platformelor ╚Öi implementarea sistemului cu saci le-a crescut semnificativ volumul de de╚Öeu valorificabil ridicat. ├Änainte, c├ónd existau clopotele, ajungeau s─â nu mai poat─â valorifica nimic, ├«ntruc├ót tot ce era de╚Öeu reciclabil, valoros, era furat de colectorii informali sau de firmele de salubritate care opereaz─â ilegal ├«n Bucure╚Öti. Acum, cu containere ├«ngropate, situa╚Ťia e diferit─â.

Cheltuielile cu clopotele erau foarte mari: erau mai mereu vandalizate, accesul la ele era blocat de ma╚Öini parcate ilegal, iar con╚Ťinutul ÔÇô deloc satisf─âc─âtor. ╚śi din cele ├«ngropate se fur─â, dar mai greu: c├ó╚Ťiva colectori informali ╚Öi-au b─âgat copiii ├«n ele, ca s─â sustrag─â de╚Öeurile.

De aceea, salubri╚Ötii spun c─â au ├«n continuare nevoie de Poli╚Ťia local─â. Cu timpul, vor instala ╚Öi camere ├«n preajma platformelor ├«ngropate ╚Öi astfel vor putea ╚Öti pe cine trebuie s─â amendeze Poli╚Ťia atunci c├ónd va fi cazul. O alt─â solu╚Ťie testat─â fost ├«nchiderea containerelor cu cheia, solu╚Ťie care s-a dovedit ineficient─â, spun reprezentan╚Ťii Rosal, c─âci colectorii informali sp─ârgeau lac─âtul. De aceea, salubri╚Ötii au ajuns la concluzia c─â singura variant─â este investi╚Ťia ├«ntr-un sistem scump de platforme ├«ngropate.

Ce se întâmplă cu deșeurile odată colectate

Toate de╚Öeurile colectate de Rosal din sector 3 ajung la o sta╚Ťie de sortare situat─â ├«n Pantelimon. Acolo, cu ajutorul unor tehnologii de milioane de euro, 100 de persoane sorteaz─â manual de╚Öeurile. Am discutat cu Adrian Paul Duca, Directorul sta╚Ťiei de sortare Rosal, care ne-a explicat ├«ntregul proces:

├Än opinia Directorului sta╚Ťiei de sortare, ar trebui s─â renun╚Ť─âm la ideea colect─ârii de╚Öeurilor reciclabile pe mai multe frac╚Ťii. Separarea de╚Öeului uscat de cel umed ar fi suficient─â. Potrivit lui, muncitorii oricum trebuie s─â re-sorteze fiecare tip de plastic, h├órtie sau sticl─â pe mai multe categorii. Iar costurile prelu─ârii pe frac╚Ťii reciclabile separate (cu ma╚Öini dedicate pentru fiecare tip) sunt mai mari dec├ót costurile re-sort─ârii. Tot el precizeaz─â s─â sp─âlarea ambalajelor, recomandat─â uneori de unii sau al╚Ťii, nu este necesar─â.

├Än cur├ónd, cei de la sta╚Ťia de sortare vor investi ╚Öase milioane de euro ├«n modernizarea tehnologiei. ├Än plus, ├«n viitor, vor s─â amenajeze o sta╚Ťie de biogaz ╚Öi de valorificare energetic─â a de╚Öeurilor nereciclabile. Deocamdat─â, de exemplu, din folia de plastic g─âsit─â printre de╚Öeuri produc sacii colora╚Ťi pe care ├«i dau popula╚Ťiei, iar din sticlele de plastic pentru detergen╚Ťi fac ghivece pentru flori. A╚Öadar, f─âr─â s─â le numeasc─â at├ót de pompos, cei de la Rosal au dezvoltat c├óteva modele de economie circular─â.

Ce pot face cet─â╚Ťenii care vor s─â colecteze selectiv de╚Öeurile

Cet─â╚Ťenii interesa╚Ťi s─â colecteze selectiv de╚Öeurile ar putea ac╚Ťiona: pot cere administratorilor care ├«nc─â nu au semnat actele adi╚Ťionale s─â o fac─â ╚Öi s─â le pun─â la dispozi╚Ťie saci pentru de╚Öeuri reciclabile. P├ón─â atunci, cei care nu au sau nu au depistat containere ├«ngropate ├«n apropiere, pot consulta┬áharta celor 200 de platforme din Sectorul 3 (format pdf)┬á┬á sau pot solicita ridicarea de╚Öeurilor reciclabile de la domiciliu. Pentru aceasta, pot suna la numerele de telefon: 0786398554 (Alexandru Apostol ÔÇô pentru de╚Öeuri reciclabile) sau 0786398555 (Dani N─âstase ÔÇô pentru de╚Öeuri menajere) sau la celelalte numere afi╚Öate pe site-ul Rosal.

 

Mi-am sunat ╚Öi eu administratorul pentru a afla ce solu╚Ťie de colectare selectiv─â vrea s─â implementeze. Pe un ton din ce ├«n ce mai agresiv, mi-a explicat cum Prim─âria a luat clopotele de colectare selectiv─â la solicitarea locatarilor din blocul vecin, s─âtui de de╚Öeurile aduse de locuitorii caselor din apropiere; mi-a spus c─â Prim─âria vrea s─â construiasc─â o platform─â cu tomberoane ├«ngropate ├«n exteriorul blocului ╚Öi s─â desfiin╚Ťeze toboganele ╚Öi ghena din subsol; a ad─âugat c─â ar trebui s─â am r─âbdare ╚Öi s─â nu ├«l mai stresez.

L-am informat c─â, p├ón─â atunci, mai exist─â o variant─â: s─â semneze un act adi╚Ťional la contractul cu Rosal, s─â primeasc─â saci de culori diferite, astfel ├«nc├ót locatarii s─â poat─â colecta selectiv de╚Öeurile, iar salubristul s─â le preia separat pe cele reciclabile. ╚śtia de actul adi╚Ťional, dar ÔÇ×uitaseÔÇŁ s─â-l men╚Ťioneze. Mi-a spus tran╚Öant c─â nu ├«l semneaz─â. L-am informat c─â ├«ncalc─â legea ╚Öi c─â Prim─âria ├«l va obliga s─â o fac─â. P─ârea destul de sigur pe sine c├ónd mi-a aruncat un: ÔÇ×Ia s─â v─âd eu c─â vine Prim─âria s─â ma amendeze!ÔÇŁ

Discu╚Ťia a continuat u╚Öor ostil vreo 5 minute, timp ├«n care mi-a expus motivele pentru care nu vrea s─â semneze: c─â nu are unde s─â depoziteze de╚Öeurile (├«n ├«nc─âperea cu toboganul este loc pentru cel pu╚Ťin patru saci mari pe laterale); c─â locatarii nu vor vrea s─â colecteze selectiv, din moment ce sunt at├ót de needuca╚Ťi ├«nc├ót ├«nc─â arunc─â gunoiul ├«n jurul blocului (nu a existat p├ón─â acum nicio informare despre colectarea selectiv─â ╚Öi nici despre legisla╚Ťia care ne oblig─â s─â colect─âm selectiv); c─â, pentru 500 de lei pe lun─â, el nu ├«╚Öi bate capul cu a╚Öa ceva, s─â ne alegem alt administrator sau s─â m─â ocup eu (!?); c─â femeia de serviciu refuz─â s─â fac─â acea sortare ├«n locul vecinilor sau s─â scoat─â de╚Öeurile reciclabile de pe fiecare etaj, pentru banii pe care i-i aloc─â asocia╚Ťia (asocia╚Ťie administrat─â, s─â nu uit─âm, de dumnealui ╚Öi de Pre╚Öedinte); ├«n sf├ór╚Öit, argumentul final: c─â femeia de serviciu ia 2 lei pentru PET-urile pe care le str├ónge ╚Öi ├«╚Öi completeaz─â astfel veniturile (ilegal, ├«i precizez).

A concluzionat c─â nu s-a schimbat nimic dup─â discu╚Ťia noastr─â. I-am r─âspuns c─â mai vedem ╚Öi am decis s─â le dau o ╚Öans─â vecinilor pe care administratorul ├«i desconsider─â, inform├óndu-i printr-o scrisoare despre drepturile ╚Öi obliga╚Ťiile lor┬áca cet─â╚Ťeni ├«n ceea ce prive╚Öte sortarea de╚Öeurilor. Men╚Ťionez c─â ÔÇ×m─â am bineÔÇŁ cu administratorul. Sau, mai bine zis, ÔÇ×m─â aveamÔÇŁ.

Comentarii

comentarii