Cluj-Napoca. Curs universitar despre sustenabilitate, lansat într-un autobuz electric

in EcoLIFESTYLE 25 February 2020 170 Views

Un curs universitar despre sustenabilitate și mobilitate sustenabilă în orașe a fost lansat, la Cluj, printr-un eveniment în cadrul căruia specialiști din mai multe domenii au construit, cu ajutorul unui joc, un oraș sustenabil. Evenimentul a avut loc într-un autobuz electric.

├Än cadrul jocului ÔÇ×SustainÔÇŁ, speciali╚Öti din domenii precum managementul mediului, arhitectur─â, inginerie, cultur─â, servicii publice, antreprenoriat, mediul academic, societate civil─â ╚Öi-au asumat roluri de conducere ├«n departamentele de resort din municipalitatea ora╚Öului pe care l-au construit de la zero. Invita╚Ťii au creat scenarii de viitor, au luat decizii, au f─âcut investi╚Ťii ╚Öi au ÔÇťconstruitÔÇŁ un ora╚Ö pe care l-au numit, simbolic, ÔÇŁD─â CLUJÔÇŁ.

Boardgame-ul a fost dezvoltat ├«n cadrul proiectului cu acela╚Öi nume, un proiect Erasmus+ cu o perspectiv─â inovatoare asupra educa╚Ťiei pentru sustenabilitate ╚Öi mobilitate sustenabil─â ├«n ora╚Öe. Scopul proiectului SUSTAIN este s─â promoveze ├«n r├óndul studen╚Ťilor din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul superior importan╚Ťa sustenabilit─â╚Ťii asupra problemelor de zi cu zi ale ora╚Öelor. Pentru c─â studen╚Ťii de azi sunt deciden╚Ťii politicilor de m├óine ╚Öi cei care vor modela viitorul nostru comun, echipa proiectului a dezvoltat un curs universitar care se ├«mbin─â un stil analitic de educa╚Ťie cu acest joc interactiv de strategie.

Cursul elaborat este format din ╚Öase module ce se studiaz─â timp de un semestru. Acestea sunt structurate pe s─âpt─âm├óni de curs, ├«n jurul urm─âtoarelor tematici: Metabolismul Social/ Urban; Sustenabilitate ├«n Mobilitatea Urban─â; Procese de luare a deciziilor ├«n contextul sustenabilit─â╚Ťii; G├óndirea sistemic─â; Jocurile serioase ca instrument de ├«nv─â╚Ťare; Boardgame cu 5 scenarii. Modulele con╚Ťin material didactic, referin╚Ťe ╚Ötiin╚Ťifice ╚Öi exerci╚Ťii practice pentru studen╚Ťi, inclusiv jocul lansat ├«n cadrul evenimentului de joi. Toate materialele de curs, inclusiv jocul, sunt puse la dispozi╚Ťia universit─â╚Ťilor ╚Öi a altor centre educa╚Ťionale ├«n mod gratuit.

Societatea pentru Consum Responsabil este partenerul din Rom├ónia ├«n acest proiect, al─âturi de al╚Ťi cinci parteneri din Grecia, Italia ╚Öi Polonia.

ÔÇ×┬źSustain┬╗ este o provocare la g├óndire sustenabil─â care mobilizeaz─â idei, op╚Ťiuni ╚Öi cuno╚Ötin╚Ťe ├«n vederea definirii unor solu╚Ťii inteligente pentru societatea actual─â. Totodat─â promoveaz─â reconsiderarea atitudinii, comportamentului ╚Öi a viziunii asupra problemelor care amenin╚Ť─â sustenabilitatea comunit─â╚Ťilor. Abordarea interdisciplinar─â pe care o implic─â jocul creeaz─â premizele utiliz─ârii lui, ├«ntr-o manier─â flexibil─â, ca instrument de facilitare a ├«nv─â╚Ť─ârii despre sustenabilitate. Felul ├«n care este conceput, solicit├ónd g├óndire, colaborare ├«n echip─â, comunicare, ├«l transform ├«ntr-o tehnic─â activ─â de predare-├«nv─â╚Ťare. Astfel, ├«n Universitate el are poten╚Ťialul de a fi asimilat ├«n planuri de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ale unor specializ─âri care vizeaz─â dezvoltarea de cuno╚Ötin╚Ťe ├«n aceast─â direc╚Ťie, ├«n regim, cel mai probabil facultativ, dar poate fi g├óndit ╚Öi ca o activitate extracurricular─â care s─â se desf─â╚Öoare cu un program coerent ├«n cadrul unor cercuri sau sesiuni studen╚Ťe╚Öti. De asemenea, ┬źSustain┬╗ poate fi preluat ╚Öi dezvoltat ca ofert─â de curs deschis c─âtre societateÔÇŁ, a declarat Marius Moga, Arhitect ╚Öi coordonator Some╚Ö Delivery.

Comentarii

comentarii