Nivelul de CO2 din aprilie a fost cel mai mare din ultimii 800.000 de ani

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă după ce media nivelului de dioxid de carbon din atmosferă a fost, timp de o lună, la cel mai mare nivel în ultimii 800.000 de ani.

Nivelul de CO2 din aprilie a fost cel mai mare din ultimii 800.000 de ani

Acum un an, nivelul dioxidului de carbon din atmosferă a atins, pentru prima dată, limita de 410 părți per milion (ppm). În aprilie, însă, a fost înregistrat un nou record: această limită s-a menținut întreaga lună.

Curba Keeling este un grafic care arată concentrația de dioxid de carbon din atmosfera Pământului încă din 1958 și se bazează pe date colectate de la Mauna Loa Observatory din Hawaii. Atunci, măsurătorile arătau 315 ppm. După 60 de ani, omenirea a reușit să aducă această limită la 410, pentru ca în aprilie aceste cifre să nu fie ocazionale, ci constante.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dXBzFNEwoj8]

„Continuăm să ardem combustibili fosili. Dioxidul de carbon continuă să crească în aer. Este, în esență, atât de simplu”, a explicat geochimistul Ralph Keeling, fiul inventatorului proiectului de măsurat CO2.

Potrivit oamenilor de știință de la Instituția de Oceanografie Scripps, la începutul Revoluției Industriale, nivelul de dioxid de carbon a fluctuat pentru mii de ani, dar niciodată nu a trecut de 300 ppm, în ultimii 800.000 de ani. În jurul anilor 1880 era aproximativ 280 ppm.

Nivelul de CO2 din aprilie a fost cel mai mare din ultimii 800.000 de ani

„Este ca și cum am descoperi că ceva ce mâncăm în fiecare zi ne face să avem febră și duce la tot felul de simptome îngrijorătoare, și în loc să renunțăm la acel aliment, continuăm să-l mâncăm din ce în ce mai mult. Dacă asta nu e alarmant, nu știu ce altceva e”, a declarat expertul în climă Katharine Hayhoe.

Oamenii de știință au avertizat că nivelul de dioxid de carbon a depășit un prag care ar putea să ducă încălzirea globală dincolo de limita „sigură” stabilită de comunitatea internațională, ducând la creșterea nivelului mărilor.

Dioxidul de carbon rămâne în atmosferă pentru zeci de mii de ani, captând radiațiile solare și ducând astfel la schimbările climatice.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat, de asemenea, date îngrijorătoare privind emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili. Acestea au crescut anul trecut cu 1,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu 2016.

Green Report Shop Casa ECO

spot_img

Ultimele știri