Nivelul de CO2 din aprilie a fost cel mai mare din ultimii 800.000 de ani

in EcoLIFESTYLE 7 May 2018 81 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â trag un semnal de alarm─â dup─â ce media nivelului de dioxid de carbon din atmosfer─â a fost, timp de o lun─â, la cel mai mare nivel ├«n ultimii 800.000 de ani.

Nivelul de CO2 din aprilie a fost cel mai mare din ultimii 800.000 de ani

Acum un an, nivelul dioxidului de carbon din atmosfer─â a atins, pentru prima dat─â, limita de 410 p─âr╚Ťi per milion (ppm). ├Än aprilie, ├«ns─â, a fost ├«nregistrat un nou record: aceast─â limit─â s-a men╚Ťinut ├«ntreaga lun─â.

Curba Keeling este un grafic care arat─â concentra╚Ťia de dioxid de carbon din atmosfera P─âm├óntului ├«nc─â din 1958 ╚Öi se bazeaz─â pe date colectate de la Mauna Loa Observatory din Hawaii. Atunci, m─âsur─âtorile ar─âtau 315 ppm. Dup─â 60 de ani, omenirea a reu╚Öit s─â aduc─â aceast─â limit─â la 410, pentru ca ├«n aprilie aceste cifre s─â nu fie ocazionale, ci constante.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dXBzFNEwoj8]

ÔÇ×Continu─âm s─â ardem combustibili fosili. Dioxidul de carbon continu─â s─â creasc─â ├«n aer. Este, ├«n esen╚Ť─â, at├ót de simpluÔÇŁ, a explicat geochimistul Ralph Keeling, fiul inventatorului proiectului de m─âsurat CO2.

Potrivit oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â de la Institu╚Ťia de Oceanografie Scripps, la ├«nceputul Revolu╚Ťiei Industriale, nivelul de dioxid de carbon a fluctuat pentru mii de ani, dar niciodat─â nu a trecut de 300 ppm, ├«n ultimii 800.000 de ani. ├Än jurul anilor 1880 era aproximativ 280 ppm.

Nivelul de CO2 din aprilie a fost cel mai mare din ultimii 800.000 de ani

ÔÇ×Este ca ╚Öi cum am descoperi c─â ceva ce m├ónc─âm ├«n fiecare zi ne face s─â avem febr─â ╚Öi duce la tot felul de simptome ├«ngrijor─âtoare, ╚Öi ├«n loc s─â renun╚Ť─âm la acel aliment, continu─âm s─â-l m├ónc─âm din ce ├«n ce mai mult. Dac─â asta nu e alarmant, nu ╚Ötiu ce altceva eÔÇŁ, a declarat expertul ├«n clim─â Katharine Hayhoe.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au avertizat c─â nivelul de dioxid de carbon a dep─â╚Öit un prag care ar putea s─â duc─â ├«nc─âlzirea global─â dincolo de limita ÔÇ×sigur─âÔÇŁ stabilit─â de comunitatea interna╚Ťional─â, duc├ónd la cre╚Öterea nivelului m─ârilor.

Dioxidul de carbon r─âm├óne ├«n atmosfer─â pentru zeci de mii de ani, capt├ónd radia╚Ťiile solare ╚Öi duc├ónd astfel la schimb─ârile climatice.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat, de asemenea, date îngrijorătoare privind emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili. Acestea au crescut anul trecut cu 1,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu 2016.

Green Report Shop Casa ECO

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii