În 2017 se va înregistra un nou record pentru emisiile de CO2, avertizează specialiștii

in Poluare 14 November 201714 Views

După o stagnare de trei ani a emisiilor de CO2, nivelul acestora urcă din nou. Specialiștii de la Global Carbon Project se așteaptă ca, în 2017, emisiile de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili să atingă un nou record. Asta după ce, în 2016, emisiile de carbon au stagnat, în timp ce economia globală a crescut.

emisii de co2

foto: wikimedia commons

├Än fiecare an, Global Carbon Project realizeaz─â un raport prin care estimeaz─â at├ót cantitatea de CO2 emis─â, c├ót ╚Öi pe cea absorbit─â. Speciali╚Ötii se uit─â at├ót la emisiile provenite din arderea combustibililor fosili ╚Öi din industrie, din schimbarea utiliz─ârii terenurilor, c├ót ╚Öi la emisiile de CO2 preluate de oceane, p─âm├ónt ╚Öi atmosfer─â. Al 12 lea raport al Global Carbon Project a fost realizat de 76 exper╚Ťi ├«n emisii de CO2 din 57 de institu╚Ťii de cercetare.

În 2017, se estimează o posibilă creștere de 2%

Potrivit datelor preliminare de la Global Carbon Project, emisiile de CO2 vor cre╚Öte ├«n 2017 cu 2%, fa╚Ť─â de 2016. Cu toate acestea, autorii raportului sus╚Ťin c─â emisiile globale de CO2 nu se vor cre╚Öte p├ón─â la valorile ridicate care s-au ├«nregistrat ├«n anii 2000. Mult mai probabil, sus╚Ťin ace╚Ötia, este ca emisiile de carbon s─â creasc─â u╚Öor sau s─â stagneze.

 

├Än 2017, emisiile de CO2 provenite din desp─âduriri ╚Öi incendii (schimbarea utiliz─ârii terenurilor) au reprezentat 11% din total. Acestea au ├«nregistrat o sc─âdere fa╚Ť─â de media de 13% a ultimilor 10 ani. Pentru restul de 89% de emisii de carbon sunt responsabile industria ╚Öi activit─â╚Ťile care presupun arderea combustibililor fosili.

Ce se va ├«nt├ómpla dup─â 2017 depinde foarte mult de efortul pe care ├«l vor depune ╚Ť─ârile care au semnat Acordul pentru Clim─â la Paris ├«n 2015, crede┬á Corinne Le Qu├ęr├ę, cercet─âtoarea care a coordonat raportul.

ÔÇ×Este timpul s─â lu─âm foarte ├«n serios implementarea Acordului de la Paris.ÔÇŁ

37 mld. tone de CO2, din arderea combustibililor fosili în 2017

Cercetătorii estimează că, la nivel global, în 2017, prin arderea combustibililor fosili se vor emite 37 de mld. de tone de CO2, cea mai mare valoare de până acum.

Unul dintre motivele pentru care emisiile de CO2 vor crește în 2017 este China. În raport, emisiile Chinei reprezintă 28% din total.

ÔÇ×Cre╚Öterea emisiilor globale de CO2 ├«n 2017 se datoreaz─â ├«n mare parte cre╚Öterii emisiilor din China. Se estimeaz─â c─â acestea vor cre╚Öte cu 3,5% ├«n 2017, dup─â doi ani ├«n care au stagnat. Utilizarea c─ârbunelui, principala surs─â de energie ├«n China, ar putea cre╚Öte cu 3% din cauza cre╚Öterii ├«nregistrate ├«n industrie ╚Öi a sc─âderii ├«nregistrate ├«n cazul energiei regenerabileÔÇŁ, a spus Glen Peters, unul dintre cercet─âtori.

Totuși, specialiștii spun că, din cauză că 2017 nu s-a terminat, estimările nu sunt foarte sigure. Estimarea pentru 2017 s-ar putea situa între un minim de creștere de 0,8% și un maxim de 3%.

Citește și: OMM: Temperaturile globale, un record și în 2017

via: The Guardian 

phys.org

Comentarii

comentarii