Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

În 2017 se va înregistra un nou record pentru emisiile de CO2, avertizează specialiștii

După o stagnare de trei ani a emisiilor de CO2, nivelul acestora urcă din nou. Specialiștii de la Global Carbon Project se așteaptă ca, în 2017, emisiile de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili să atingă un nou record. Asta după ce, în 2016, emisiile de carbon au stagnat, în timp ce economia globală a crescut.

emisii de co2
foto: wikimedia commons

În fiecare an, Global Carbon Project realizează un raport prin care estimează atât cantitatea de CO2 emisă, cât și pe cea absorbită. Specialiștii se uită atât la emisiile provenite din arderea combustibililor fosili și din industrie, din schimbarea utilizării terenurilor, cât și la emisiile de CO2 preluate de oceane, pământ și atmosferă. Al 12 lea raport al Global Carbon Project a fost realizat de 76 experți în emisii de CO2 din 57 de instituții de cercetare.

În 2017, se estimează o posibilă creștere de 2%

Potrivit datelor preliminare de la Global Carbon Project, emisiile de CO2 vor crește în 2017 cu 2%, față de 2016. Cu toate acestea, autorii raportului susțin că emisiile globale de CO2 nu se vor crește până la valorile ridicate care s-au înregistrat în anii 2000. Mult mai probabil, susțin aceștia, este ca emisiile de carbon să crească ușor sau să stagneze.

 

În 2017, emisiile de CO2 provenite din despăduriri și incendii (schimbarea utilizării terenurilor) au reprezentat 11% din total. Acestea au înregistrat o scădere față de media de 13% a ultimilor 10 ani. Pentru restul de 89% de emisii de carbon sunt responsabile industria și activitățile care presupun arderea combustibililor fosili.

Ce se va întâmpla după 2017 depinde foarte mult de efortul pe care îl vor depune țările care au semnat Acordul pentru Climă la Paris în 2015, crede  Corinne Le Quéré, cercetătoarea care a coordonat raportul.

„Este timpul să luăm foarte în serios implementarea Acordului de la Paris.”

37 mld. tone de CO2, din arderea combustibililor fosili în 2017

Cercetătorii estimează că, la nivel global, în 2017, prin arderea combustibililor fosili se vor emite 37 de mld. de tone de CO2, cea mai mare valoare de până acum.

Unul dintre motivele pentru care emisiile de CO2 vor crește în 2017 este China. În raport, emisiile Chinei reprezintă 28% din total.

„Creșterea emisiilor globale de CO2 în 2017 se datorează în mare parte creșterii emisiilor din China. Se estimează că acestea vor crește cu 3,5% în 2017, după doi ani în care au stagnat. Utilizarea cărbunelui, principala sursă de energie în China, ar putea crește cu 3% din cauza creșterii înregistrate în industrie și a scăderii înregistrate în cazul energiei regenerabile”, a spus Glen Peters, unul dintre cercetători.

Totuși, specialiștii spun că, din cauză că 2017 nu s-a terminat, estimările nu sunt foarte sigure. Estimarea pentru 2017 s-ar putea situa între un minim de creștere de 0,8% și un maxim de 3%.

Citește și: OMM: Temperaturile globale, un record și în 2017

via: The Guardian 

phys.org

spot_img

Ultimele știri