Concentrațiile de CO2 din atmosferă au atins un nou record luna trecută

in Poluare 11 March 2019 151 Views

Cercetătorii de la Institutul Scripps de Oceanografie din California au anunțat că media concentrațiilor de dioxid de carbon înregistrată luna trecută a fost de 411.66 părți per milion, depășind un nou record.

Oamenii de știință se așteptau la atingerea unui nou record, luând în considerare concentrațiile de gaze cu efect de seră înregistrate anul trecut, însă partea șocantă este că a fost atins atât de repede în noul an.

De obicei, nivelurile de dioxid de carbon ale lumii ating cele mai mari valori în luna mai, când pădurile din zonele temperate din America de Nord și Asia abia încep să se înverzească. Conform cercetătorilor de la Scripps, atingerea unui nou record în luna februarie este un lucru rar.

„În majoritatea anilor, maxima anterioară este depășită în martie sau aprilie. Depășirea recordului în februarie indică rapiditatea cu care CO2 a crescut în ultimele luni.”, a declarat Ralph Keeling de la Scripps.

El a explicat că acest record timpuriu este rezultatul combinației între condițiile slabe de El Nino și emisii fără precedent de la arderea combustibililor fosili.

Plantarea a 1.2 trilioane de copaci ar anula un deceniu de emisii de CO2

Nivelul de CO2 din acest an va ajunge la aproximativ 415 ppm în luna mai, conform estimărilor. În comparație, nivelul de CO2 din atmosferă înregistrat înaintea începerii revoluției industriale era de 280 ppm.

La începutul acestui an, cercetătorii de la Met Office au avertizat că nivelul de CO2 din atmosferă ar putea înregistra în 2019 una dintre cele mai mari creșteri de până acum. Nivelurile de gaze cu efect de seră din prezent sunt comparabile cu condiții de acum 3-5 milioane de ani, când temperatura era cu 2-3 grade mai mare și nivelul mării era cu 10-20 de metri mai ridicat. Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată, iar emisiile globale din 2018 au fost în creștere.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii