Coasta de Vest a Statelor Unite are parte de cel mai poluat aer din lume

in Poluare, Schimb─âri Climatice 13 September 2020 101 Views

Potrivit unor surse, ├«n jur de 100 de incendii de vegeta╚Ťie sunt active ├«n statele California, Oregon ╚Öi Washington, pe Coasta de Vest a Statelor Unite. Acum, pe h─âr╚Ťile site-urilor care urm─âresc calitatea aerului, zona apare cu cel mai poluat aer din lume.

Pe harta PurpleAir, Costa de Vest apare colorat─â ├«n nuan╚Ťe de ro╚Öu, violet ╚Öi vi╚Öiniu ├«nchis. Culorile de pe hart─â reprezint─â Indicele de Calitate a Aerului (ICA), care se determin─â pe baza concentra╚Ťiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 ╚Öi PM10 ├«nregistrate de senzori. Se calculeaz─â pe baza metodologiei franceze ce s─â la baza CAQI ÔÇô Common Air Quality Index (AQI). Paleta de culori pleac─â de la verde, care ├«nseamn─â ICA mai mic de 25 ╚Öi, deci, un nivel de poluare foarte sc─âzut, p├ón─â la nuan╚Ťe ├«nchise de grena, cu un indice de peste 500, care ├«nseamn─â un aer foarte poluat. ├Än acest moment, pe harta PurpleAir, valoarea cea mai ridicat─â de pe Coasta de Vest indic─â chiar ╚Öi 855 AQI.

Harta Plume confirm─â aceste date, cu nuan╚Ťe care ├«ns─â ajung p├ón─â la negru. Ora╚Öul Portland, din statul Oregon, de exemplu, are Indicele de Calitate a Aerului de 348. Aici, media anual─â este de 16 ICA. Valorile cele mai ridicate sunt la microparticulele PM2.5 ╚Öi PM10, care p─âtrund ├«n organism ╚Öi pot contribui la apari╚Ťia unor boli grave.

Cel pu┼úin 12 persoane ┼či-au pierdut via┼úa, iar circa 3.900 de construc┼úii au fost distruse de fl─âc─âri p├ón─â ├«n prezent, a anun┼úat joi autoritatea statal─â de protec┼úie ├«mpotriva incendiilor.

├Än California, fl─âc─ârile distruseser─â 1,25 de milioane de hectare p├ón─â joi ╚Öi 365.000 de hectare ├«n Oregon, unde au for┼úat zeci de mii de persoane s─â-┼či p─âr─âseasc─â locuin┼úele.

Fumul gros provenit din aceste incendii a blocat razele soarelui să mai ajungă pe Pământ, astfel încât cerul din statele de pe Coasta de Vest a Statelor Unite a fost portocaliu, în ultimele zile ale acestei săptămâni.

Cite╚Öte ╚Öi serialul ÔÇ×C├ót ne pas─â de ce aer respir─âm?ÔÇŁ

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii