Coca-Cola va instala centrale ecologice in unintatile din 12 tari, inclusiv Romania

Compania Coca-Cola Helenic Bottling SA va instala 15 centrale electrice si termice mixte (CHP) in unitatile de imbuteliere in 12 tari, inclusiv Romania.

Intr-o prima etapa a proiectului, vor fi utilizate 19 motoare cu gaz Jenbacher de la General Electric Energy cu o capacitate totala de 58 MW. Prin aceasta actiune, companiile contribuie la obiectivul Comisiei Europene de a adopta cerinte mai stricte de protectie a mediului in statele membre, ajutand la reducerea emisiilor cu 20 la suta in Europa, pana in anul 2020.

Fiecare unitate de imbuteliere care utilizeaza motoarele Jenbacher va putea elimina un procent de peste 40 la suta din emisiile de carbon (CO2) pe an.

"Avand in vedere intentia Comisiei Europene de a reduce si mai mult emisiile in regiune, suntem extrem de incantati sa oferim clientilor nostri tehnologii ce ofera solutii energetice proprii si eficiente, care contribuie la reducerea impactului emisiilor de carbon si gaze de sera asupra mediului, rezultate in cadrul operatiunilor lor de imbuteliere",a afirmat Prady Iyyanki, CEO al Companiei de motoare cu gaz Jenbacher de la GE Energy.

GE furnizeaza catre ContourGlobal unitatile de cogenerare cu motoare cu gaz Jenbacher, iar ContourGlobal va instala aceste sisteme in diferite unitati ale companiei de imbuteliere Coca-Cola Hellenic. Coca Cola intentioneaza sa instaleze centrale CHP in Austria, Republica Ceha, Grecia, Italia, Irlanda de Nord, Polonia, Romania, Slovacia, Rusia, Ucraina, Serbia si Nigeria.

In Romania, Italia si Rusia se vor construi cate doua astfel de instalatii. Functionand pe baza de gaze naturale, centralele GE Jenbacher vor genera suficienta electricitate pentru a raspunde nevoii companiei Coca-Cola de a beneficia de o sursa proprie fiabila de energie. De asemenea, sistemele vor asigura energie termica si racire.

Cogenerarea, cunoscuta si sub numele de energie termica si electrica sau CHP, este in mod evident un proces mult mai eficient energetic decat procesul ce presupune folosirea unor surse separate pentru generarea de energie electrica si termica, transformand astfel cogenerarea intr-o strategie eficienta impotriva poluarii.

In ultimii ani, UE a inceput sa recomande statelor membre sa isi modernizeze sistemele de cogenerare industriale si municipale pentru a contribui la imbunatatirea eficientei energetice si pentru a reduce nivelurile emisiilor.

spot_img

Ultimele știri