Cocoon, incubatorul care ajută copacii să supraviețuiască și în cele mai aride zone

La nivel mondial, peste două miliarde de hectare de teren, adică suprafața Chinei plus cea a Statelor Unite, sunt degradate. Cele mai multe porțiuni au fost afectate de defrișări, însă o companie olandeză a inventat „Cocoon”, un incubator pentru copaci, care le permite acestora să crească în soluri aride.

Cocoon, incubatorul care ajută copacii să supraviețuiască și în cele mai aride zone

Incubatorul protejează răsadurile în primul an de viață, care este critic, oferindu-le apă și adăpost, în timp ce stimulează copacii să-și formeze rădăcini puternice și adânci, atingând sursa de apă subterană chiar din primul an de viață. Astfel, Cocoon produce copaci puternici, care nu sunt dependenți de irigațiile din exterior și pot chiar supraviețui în condiții aspre.

Primul pas înainte de plantarea copacului o reprezintă analizarea solului pentru a determina dacă acesta necesită modificări, cum ar fi o cantitate diferită de material organic. Apoi, pentru a selecta tipul de copac ce poate fi plantat într-o anumită regiune, sunt consultați experți locali, pentru că sunt preferate speciile native adaptate la condițiile locale.

Rezervorul de apă este  100% biodegradabil și confecționat din pulpă de hârtie reciclată, sigilat cu ceară organică pentru a rămâne etanș în primul an de viață. Se umple o singură dată, atunci când copacul este plantat. Pe măsură ce rezervorul se degradează, gropile rămase vor servi ca mici bazine de colectare a apei de ploaie. În plus, rezervorul degradat devine un substrat organic care îmbogățește solul.

Cocoon, incubatorul care ajută copacii să supraviețuiască și în cele mai aride zone

În pământul care înconjoară planta sunt adăugate Mycorrhizal Fungi, niște ciuperci care furnizează un sistem de rădăcini secundar, care este considerabil mai eficient și mai extins decât propriul sistem radicular al plantelor. Acestea măresc suprafața rădăcinilor între 100 și 1000 de ori. Astfel, accesul la umiditatea solului și la substanțele nutritive ale acestuia este ușurat. Aceste ciuperci sunt prezente în 90% din pădurile naturale.

Apoi, un adăpost cilindric este așezat în jurul copacului pentru a-l proteja de soare, vânturi puternice și animale sălbatice.

În România există în jur de 220.000 de hectare de teren arid, dintre care aproximativ 80.000 de hectare numai în jurul localității Dăbuleni, Dolj. De altfel, sudul județului este și cea mai aridă zonă din țară, fiind numită și „deșertul oltenesc”. „Cocoon” ar putea fi o soluție pentru a această zonă rămasă fără vegetație după 1970, când autoritățile au defrișat pădurile.

Cocoon, incubatorul care ajută copacii să supraviețuiască și în cele mai aride zone

spot_img

Ultimele știri