Coface: costurile de producţie a energiei eoliene vor creşte în următorii ani

in Energie 19 November 2018 102 Views

Costurile de producţie a energiei eoliene vor creşte în următorii ani sub presiunea războiul comercial și a reducerii surselor de finanțare care vor exercita presiune asupra industriei în 2019, arată un raport realizat de Coface.

Acest sector a înregistrat o creștere puternică de la mijlocul anilor 2000 în întreaga lume, stimulată de sprijinul puternic oferit de guverne, de raporturile favorabile între competitivitate și costuri (în comparație cu fabricile nucleare sau cu unitățile de prelucrare a cărbunelui) și de un impact asupra mediului mai puțin dăunător.

De asemenea, Coface anticipează câteva fuziuni în cadrul industriei ceea ce le va permite producătorilor să atingă un nivel corespunzător de dezvoltare pentru a-și permite reducerea costurilor la materii prime și echipamente.

“Energia eoliană se dezvoltă într-un ritm alert datorită reducerii prețurilor de vânzare a turbinelor de vânt, însă acest avantaj constituie o problemă pentru producători, deoarece le afectează rentabilitatea și poate exercita presiune asupra investițiilor preconizate. Mai mult, prețul materiilor prime este în creștere, iar costurile de producție se vor majora în consecință, dat fiind că industria se confruntă, în tot acest timp, cu provocări multiple”, se spune în raport.

Război comercial în derulare

Morile de vânt sunt produse în mare parte din oțel, astfel încât industria va avea de suferit din cauza măsurilor cu caracter protecționist implementate începând din iunie 2018. Costurile suplimentare induse de războiul comercial în derulare nu se vor resimți pe parcursul acestui an datorită înțelegerilor și contractelor negociate cu furnizorii, dar, în 2019, se preconizează că vor crește prețurile de achiziție la materii prime.

Costurile mai mari nu se vor reflecta la nivelul prețurilor de vânzare, dar vor avea impact asupra rentabilității producătorilor.

WWF România: Strategia Energetică pentru 2030 promovează combustibilii fosili și energia nucleară

Totodată, dezvoltarea fermelor eoliene s-a bazat până în prezent pe surse publice de finanțare și s-a bucurat astfel de accesarea neproblematică a finanțelor. Date fiind impasul în care se regăsește politica monetară a SUA, stoparea relaxării cantitative de către ECB preconizată pentru sfârșitul anului și faptul că unele guverne și-au blocat sursele de finanțare, accesul la lichidități va deveni mult mai dificil.

Situația aceasta va intensifica competiția dintre producătorii de turbine eoliene, generând o nouă reducere a prețurilor.

Totuşi, Coface se așteaptă ca producătorii europeni să continue să domine în deceniul următor datorită rolului lor tehnic prioritar și a sprijinului financiar național/ european susținut. Calitatea recunoscută a Europei se bazează pe un ecosistem mare, în cadrul căruia se încurajează inovația și concurența, precum și pe amploarea globală a dezvoltării sale la nivel de vânzări.

10% din energia produsă în România provine din cea eoliană

În România, producția totală de energie electrică s-a ridicat, în 2016, la 65.104 Milioane kilowatti-oră, în scădere față de 2015, când a fost de 66.296 Milioane kilowatti-oră, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). În 2016, 10% din energia totală produsă a provenit din cea eoliană, adică 6.590 Milioane kilowatti-oră, față de 2015, când procentul a fost de 11%, producția ridicându-se la 7.063 Milioane kilowatti-oră.

Importurile României de energie electrică au fost, în 2017, în valoare de 192 milioane de euro, față de 2016, când importul s-a ridicat la 115 milioane de euro. În același timp, țara noastră a exportat energie electrică de 272 milioane de euro în 2017 și de 299 milioane de euro în 2016, conform INS.

 

 

Comentarii

comentarii