Cogenerarea, singura tehnologie care permite economii de 40% la combustibilii fosili

in Companii, Energie 1 June 2015 332 Views

Cogenerarea este singura tehnologie disponibil─â la acest moment care poate s─â asigure at├ót echilibrarea Sistemului Energetic Na╚Ťional, fiind variata optim─â atunci c├ónd instala╚Ťiile pentru energie regenerabil─â nu func╚Ťioneaz─â, c├ót ╚Öi importante reduceri de combustibili fosili, ├«n mod special gaze naturale, care pot ajunge p├ón─â la 40%.

gaz

“Dac─â fiecare localitate mai mare ar avea o central─â de cogenerare care ar produce energie electric─â pentru ├«ntreg sistemul na╚Ťional ╚Öi energie termic─â pentru ora╚Öul respectiv ╚Öi zona adiacent─â atunci nu am mai avea nevoie de termocentralele pe c─ârbune”, sus╚Ťine Vasile Munteni╚Ť─â, pre╚Öedintele asocia╚Ťiei patronale Cogen Rom├ónia.

Acesta a precizat c─â la nivel na╚Ťional sunt doar 12 operatori care asigur─â energia termic─â ╚Öi electric─â din cogenerare. Situa╚Ťia este creat─â de lipsa unei legisla╚Ťii clare ╚Öi a unei brocra╚Ťii excesive care pune presiune pe investitori, indiferent dac─â ace╚Ötia sunt str─âini sau locali.

“Eram obliga╚Ťi ca pentru fiecare MW instalat s─â pl─âtim o tax─â de 600.000 de euro pentru dezvoltarea re╚Ťelei electrice, de╚Öi nu este normal ca noi s─â pl─âtim pentru aceasta. Dac─â vroiam s─â construiesc o central─â cu o putere instalat─â de 10 MW, atunci trebuia pe l├óng─â investi╚Ťia propriu-zis─â s─â mai pl─âtesc statului, pentru dezvoltarea re╚Ťelei, ├«nc─â ╚Öase milioane de euro”, a declarat acesta, ad─âug├ónd c─â ├«n urma presiunilor f─âcute s-a renun╚Ťat la aceast─â practic─â.

De asemenea, Munteni╚Ť─â a precizat c─â acordarea bonusului┬áde cogenerare nu a fost o m─âsur─â predictibil─â. Dup─â ce a func╚Ťionat timp de trei ani, to╚Ťi cei care au f─âcut investi╚Ťii ├«n Rom├ónia acum se afl─â ├«n situa╚Ťia de a ├«napoia banii primi╚Ťi ca bonus pentru cogenerare. O alt─â piedic─â ├«n dezvoltarea acestui sector este cea referitoare la pre╚Ťul gazelor naturale, care ├«n Rom├ónia este de trei feluri: un pre╚Ť pentru consumatorul industrial, un pre╚Ť pentru consumatorul casnic ╚Öi un al pre╚Ť pentru persoanele defavorizate.

“De╚Öi operatorii din cogenerare ofer─â un serviciu public, adic─â pentru cet─â╚Ťeni, noi trebuie s─â pl─âtim gazele ca ╚Öi c├ónd am fi consumatori industriali. Am cerut ├«n nenum─ârate ocazii s─â pl─âtim gazele la pre╚Ťul destinat consumatorilor casnici deoarece ace╚Ötia sunt cei care beneficiaz─â de c─âldura ╚Öi electricitatea produs─â, iar facturile ar sc─âdea considerabil”, a mai spus pre╚Öedintele Cogen. Acesta a ad─âugat c─â Rom├ónia trebuie s─â adopte un singur pre╚Ť pentru gazele furnizate.

Vasile Munteni╚Ť─â a dat exemplul ╚Ť─ârilor din vestul ╚Öi nordul Europei care s-au axat pe acest tip de producere a energie termice ╚Öi electrice ╚Öi care au reu╚Öit ├«n timp s─â ├«╚Öi asigure un grad mare de independen╚Ť─â energetic─â a╚Öa cum este cazul Danemarcei. “Aceast─â ╚Ťar─â ├«╚Öi asigur─â 80% din energia necesar─â din cogenerare”, a spus Munteni╚Ť─â.

Rom├ónia r─âm├óne una din cele mai ineficiente ╚Ť─âri din UE din punct de vedere energetic

Rom├ónia r─âm├óne una dintre cele mai ineficiente ╚Ť─âri din cele 28 de state membre din punct de vedere energetic, datele arat─â c─â blocurile de locuin╚Ťe pierd p├ón─â la 50% din energia termic─â. ╚Üara noastr─â se afl─â mult ├«n urma vecinilor s─âi, cu excep╚Ťia Bulgariei, ceea ce ridic─â ├«ntreb─âri referitoare la competitivitatea pe termen lung a economiei regionale ╚Öi de aceea este necesar─â adoptarea de ac╚Ťiuni urgente pentru a pune politicile de eficien╚Ť─â energetic─â pe direc╚Ťia necesar─â.

ÔÇ×Rom├ónia are una din cele mai mari rate de emisii CO2 per kilowat or─â electric (kWhe) din UE, ├«n ciuda faptului c─â are capacit─â╚Ťi hidro ╚Öi nucleare semnificative. Acesta este rezultatul lipsei investi╚Ťiilor ├«n produc╚Ťia de energie termic─â, care func╚Ťioneaz─â ineficient. Decarbonatarea economiei ╚Öi a sectorului energetic va obliga la investi╚Ťii majore ├«n anii care vor veniÔÇŁ, a spus Gerard Verdebout, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Rom├óne pentru Promovarea Eficien╚Ťei Energetice.

Acesta a subliniat c─â sistemele de alimentare centralizat─â cu energie termic─â┬á(SACET) din Rom├ónia cumuleaz─â datorii de 5,46 miliarde de lei. Astfel, f─âr─â invesi╚Ťii ├«n SACET, unii dintre operatorii serviciului public vor intra ├«n insolven╚Ť─â. ÔÇ×Deconectarea a mii de apartamente va duce la pr─âbu╚Öirea sistemelor de alimentare centralizat─â cu energie termic─â. ├Än perioada 1990 ÔÇô 2014, din cele 315 de SACET-uri func╚Ťionale ├«n 1990, au mai r─âmas numai 70, ├«n 2014ÔÇ│, a mai spus pre╚Öedintele ARPEE.

Citește și:

România are nevoie de o strategie pentru energie termică pentru a evita un colaps

Reabilitarea cl─âdirilor publice, urm─âtoarea provocare ├«n eficien╚Ť─â energetic─â

Comentarii

comentarii