Riscurile economice și climatice ar putea duce la un colaps economic similar cu cel din 2008

Amenințările climatice și economice actuale ar putea duce la un colaps economic comparabil cu criza financiară din 2008, conform unui nou raport care cere reforme urgente și radicale pentru a proteja sistemele politice și sociale.

Conform studiului, încălzirea globală, infertilitatea solurilor, pierderea insectelor polenizatoare și acidifierea oceanelor creează „un nou domeniu de risc” care este foarte subestimat de către legislatori, cu toate că ar putea reprezenta cea mai mare amenințare din istoria lumii.

„Un nou domeniu de risc, foarte complex și destabilizat, își face apariția – care include riscul colapsului principalelor sisteme sociale și economice, la nivel local și potențial chiar și global. Acest nou domeniu de risc afectează practic toate domeniile politice și legislative și este puțin probabil ca societățile din jurul lumii să fie pregătite să gestioneze acest risc.”

Noul raport este un meta-studiu a zeci de lucrări academice, documente guvernamentale și rapoarte ale ONG-urilor. Autorii studiază modurile în care deteriorarea infrastructurii naturale, cum ar fi un climat stabil și pământuri fertile, afectează sănătatea, bunăstarea economică, inegalitatea și migrația, care la rândul lor cresc posibilitatea conflictelor și tensiunilor politice.

Conform studiului, începând cu 1950, au fost înregistrate de 15 ori mai multe inundații, de 20 de ori mai multe evenimente cu temperaturi extreme, și de șapte ori mai multe incendii de vegetație. Cei mai calzi 20 de ani înregistrați vreodată au fost în ultimii 22 de ani. Populațiile de vertebrate au scăzut cu aproximativ 60% începând cu anii ‘70, iar populațiile de insecte au înregistrat un declin și mai rapid în unele țări.

Aceste procese amplifică și interacționează cu probleme sociale și economice existente, amenințând un colaps economic similar cu criza financiară din 2008.

„În cel mai extrem caz, deteriorarea ecologică ar putea duce la un colaps catastrofic al sistemelor umane, alimentând un proces rapid în care șocurile economice, sociale și politice se resimt prin întregul sistem conectat la nivel global – într-un mod similar cu ce s-a întâmplat în urma crizei globale financiare din 2007-08.”

Autorii studiului dau exemple și de alte potențiale „cascade”. De exemplu, sistemele alimentare se bazează pe doar cinci specii de animale și 12 specii de plante pentru a oferi 75% din hrana lumii. Această lipsă a diversității slăbește rezistența în fața schimbărilor climatice, deteriorării solurilor, poluării și a pierderii insectelor polenizatoare.

Riscul unui efect de domino în urma depășirii limitelor ecologice ale Pământului, mult mai mare decât se estima

Conform lui Laurie Laybourn-Langton, autor principal al raportului, criza climatică va spori migrația, în special în Orientul Mijlociu, centrul și nordul Africii. Vor exista de 10 ori mai mulți refugiați din aceste regiuni decât cele 12 milioane care au plecat în timpul Primăverii arabe.

„Vor fi repercursiuni în Europa. Grupurile de dreapta se folosesc de frica de migrație, după cum am văzut în timpul referendumului UE în Marea Britanie. Cum va arăta situația când mult mai mulți oameni sunt forțați să-și părăsească casele din cauza șocurilor ecologice?”

Raportul cere legislatorilor să trateze aceste riscuri ca o prioritate, să accelereze refacerea sistemelor naturale și să grăbească tranziția către energie regenerabilă.

Laybourn-Langton încurajează dezbaterile publice pe această temă.

„Oamenii nu sunt suficient de sinceri despre acest subiect. Dacă este discutat, este genul de lucru menționat la sfârșitul unei conversații, care îi face pe toți să privească podeaua, dar nu avem timp pentru asta acum. Apare tot mai des în media, dar nu facem destul.”

spot_img

Ultimele știri