Studiu: ╚Ť─ârile bogate finan╚Ťeaz─â ÔÇ×energie murdar─â” ├«n Africa

in Energie 25 July 2018 22 Views

Un nou studiu dezv─âluie c─â de╚Öi na╚Ťiunile bogate promoveaz─â energia regenerabil─â pe propriile teritorii, 60% dintre fondurile destinate proiectelor de energie africane au mers c─âtre sectorul combustibililor fosili.

Studiul realizat de Oil Change International, un grup de sprijin dedicat energiei curate, arat─â c─â ├«ntre 2014 ╚Öi 2016 na╚Ťiunile bogate au oferit ├«n jur de 59.5 miliarde de dolari ca sprijin pentru dezvoltarea sectorului energetic african, dintre care doar 18% au fost destina╚Ťi energiei regenerabile. Egipt, Angola ╚Öi Africa de Sud au primit aproape jum─âtate din ajutorul destinat energiei ├«n aceast─â perioad─â.

De╚Öi ╚Ť─ârile bogate se ├«ndep─ârteaz─â de combustibili fosili pe propriile teritorii, au continuat s─â finan╚Ťeze asemenea proiecte ├«n Africa, unde schimb─ârile climatice au unele dintre cele mai devastatoare consecin╚Ťe asupra comunit─â╚Ťilor.

├Än cadrul studiului au fost examinate b─ânci regionale ╚Öi de dezvoltare multilateral─â, precum ╚Öi 10 na╚Ťiuni. China a contribuit cel mai mult la sectorul energetic african, oferind 5 miliarde de dolari pe an, dintre care 88% au fost cheltui╚Ťi pe combustibili fosili: aproape trei p─âtrimi din fonduri au sus╚Ťinut proiectele de extrac╚Ťie a gazelor ╚Öi a petrolului, iar 13% din bani au mers c─âtre produc╚Ťia de energie pe baz─â de c─ârbuni.

Dup─â China, urm─âtorii finan╚Ťatori au fost Grupul B─âncii Mondiale (WBG), Japonia ╚Öi Germania. Banca Mondial─â a finan╚Ťat ├«n special infrastructur─â pentru combustibili fosili ├«n perioada studiat─â, de╚Öi asemenea fonduri vor fi ├«ntrerupte dup─â un anun╚Ť recent c─â va renun╚Ťa la finan╚Ť─ârile pentru petrol ╚Öi gaze ├«ncep├ónd cu 2019.

ÔÇ×Aceste ╚Ť─âri ├«╚Öi folosesc bugetele de ajutor pentru a promova dezvoltarea ├«n Africa pe de o parte, ├«n timp ce subven╚Ťiile lor care cauzeaz─â schimb─âri climatice anuleaz─â aceste beneficii pe de alt─â parte. Na╚Ťiunile bogate trebuie s─â ├«nceteze s─â ├«mping─â energia lor murdar─â spre Africa ╚Öi s─â-╚Öi foloseasc─â bog─â╚Ťia pentru a oferi energie care este curat─â, verde ╚Öi va servi Africa ╚Öi restul lumii mul╚Ťi ani de acum ├«ncolo.ÔÇŁ, a declarat pentru The Guardian Mohamed Adow, de la Christian Aid.

Conform raportului, mai pu╚Ťin de 2% din ajutorul acordat sectorului energetic african a fost oferit pentru sisteme de energie descentralizate, la scar─â mic─â. Exper╚Ťii spun c─â acestea sunt ideale pentru dimensiunea, dezvoltarea ╚Öi densitatea continentului.

Analiza dezv─âluie c─â majoritatea finan╚Ť─ârilor publice sus╚Ťineau interesele comerciale ale ╚Ť─ârilor donatoare.

Un raport recent realizat de către ONG-ul Tearfund arăta că 700 de milioane de oameni vor trăi în continuare fără electricitate în 2030, în special în Africa Subsahariană.

┬áÔÇ×C├ónd sunt luate decizii legate de proiecte energetice ├«n Africa, cea mai important─â ├«ntrebare ar trebui s─â fie: este acest proiect ├«n cel mai bun interes pe termen lung al oamenilor? Guvernele ar trebui s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â transparen╚Ťa c├ónd vine vorba de contracte, termeni de finan╚Ťare ╚Öi planificare energetic─â, ╚Öi s─â se angajeze ├«n dialoguri mai semnificative cu societatea civil─â pentru a aborda aceast─â ├«ntrebare.ÔÇŁ, a declarat Thuli Makama, consilier pentru Africa la Oil Change International.

Un purt─âtor de cuv├ónt al B─âncii Mondiale a declarat c─â de╚Öi apreciaz─â eforturile de a cuantifica finan╚Ť─ârile publice ├«n Africa, nu este de acord cu metodologia folosit─â ├«n raport, declar├ónd c─â WBG a finan╚Ťat 25% dintre toate proiectele solare mini-grid realizate ├«n ╚Ť─âri ├«n curs de dezvoltare.

plantum.ro

El a ad─âugat c─â WBG a dep─â╚Öit obiectivul de finan╚Ť─âri destinate combaterii schimb─ârilor climatice stabilit pentru 2020.

Anul trecut, na╚Ťiunile G20 au fost acuzate de ipocrizie dup─â ce au atras aten╚Ťia asupra ├«nc─âlzirii globale, ├«ns─â au oferit de patru ori mai multe fonduri pentru combustibili fosili dec├ót pentru energie regenerabil─â.

Comentarii

comentarii