Comisarul UE pentru mediu cere statelor membre să adopte ținta de emisii zero net până în 2050

Comisarul european pentru mediu și energie, Miguel Arias Canete, a cerut Uniunii Europene să țintească spre emisii zero net până în 2050.

Canete a declarat că UE trebuie să conducă prin exemplu la Summitul ONU care va avea loc săptămâna viitoare în Polonia. Executivul UE și-a publicat strategia climatică săptămâna aceasta, stabilind opt căi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Două dintre căi explorează o tranziție către emisii zero net, absorbind aceeași cantitate de gaze cu efect de seră care este emisă.

„Merită să devenim prima economie majoră care să treacă prin decarbonizare, să atingă pe deplin emisii zero net. Va necesita mult efort, dar este realizabil.”, a declarat pentru Reuters Canete.

Noile ținte legate de energie regenerabilă, transport și economisirea energiei au ajutat Uniunea Europeană să ajungă pe un curs către o reducere de 45% a emisiilor până în 2030 și de 60% până în 2050.

Națiunile G20 încă sunt conduse de industria combustibililor fosili

Canete a declarat că acesta este un lucru bun, însă că este nevoie de mai mult, dând ca exemplu investițiile în energie verde care ar ajuta la dezvoltarea economiei și ar salva bani cheltuiți pe importuri de combustibili fosili.

Summitul ONU pentru climă este cea mai importantă întâlnire care are loc după semnarea Acordului de la Paris. Delegați din 195 de state vor discuta modurile în care pot implementa angajamentele luate în 2015, cu absența notabilă a Statelor Unite ale Americii.

Zece țări susțin ținta UE de emisii zero net până în 2050

Acordul de la Paris vizează limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius, cea mai optimistă țintă fiind de 1.5 grade Celsius.

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a publicat recent un raport special dedicat măsurilor de limitare a încălzirii globale la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, în care oamenii de știință atrag atenția că această țintă va fi îndeplinită doar prin schimbări rapide, fără precedent în toate aspectele societății și că în ritmul actual, planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

Marile corporații cer UE să simplifice procesul de investiții în energie regenerabilă

Oficialii UE speră că acest plan ambițios va avea o influență pozitivă în cadrul discuțiilor dificile între națiuni.

„Rolul SUA este mai puțin relevant și acest fapt pune greutatea pe umerii noștri. Nu va fi o conferință ușoară, dar Uniunea Europeană vine cu multă credibilitate.”

Guvernele europene sunt în dezacord privind modalitatea de a găsi un echilibru între politicile climatice și protejarea sectoarelor cu o rată ridicată a ocupării forței de muncă, cum ar fi exploatarea cărbunelui și industria auto.

În cinci dintre scenarii, UE, care este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, atinge în 2050 o reducere de 85% a emisiilor, comparat cu 1990.

Pentru a atinge emisii zero net, UE va fi nevoită să investească mai mult în tehnologiile de captare a carbonului și biocombustibili sustenabili, și va trebui să încurajeze oamenii să își schimbe obiceiurile de consum.

spot_img

Ultimele știri