Comisia de Mediu din PE a votat pentru interzicerea obiectelor din plastic de unică folosinţă din 2021

in Biodiversitate, Business, EcoLIFESTYLE, Poluare, Slider homepage 16 October 2018 2,177 Views

Obiectele din plastic de unic─â folosin┼ú─â precum farfuriile, tac├ómurile, paiele sau be┼úi┼čoarele pentru urechi, care reprezint─â peste 70% din de┼čeurile marine, vor fi interzise p├ón─â ├«n 2021 pe pia┼úa UE, conform unui raport adoptat miercuri de Comisia de Mediu (ENVI) a Parlamentului European.

├Än raportul ├«ntocmit de belgianul Frederique Ries (ALDE), adoptat cu 51 de voturi pentru, zece ├«mpotriv─â ┼či trei ab┼úineri, eurodeputa┼úii au ad─âugat pe list─â pungile din plastic foarte sub┼úire, produsele fabricate din plasticuri oxo-degradabile – fabricate din plastic obi┼čnuit ├«mbog─â┼úit cu aditivi ce declan┼čeaz─â dezintegrarea plasticului, dar care con┼úin ┼či metale grele – ┼či cutiile pentru meniuri fast-food realizate din polistiren expandat.

Consumul mai multor altor obiecte, pentru care nu exist─â alternativ─â, va trebui s─â fie redus de statele membre ├«ntr-un mod “ambi┼úios ┼či sus┼úinut” p├ón─â ├«n 2025. Printre ele, cutiile de unic─â folosin┼ú─â pentru burgeri, cutiile pentru sandvi┼čuri sau containerele pentru fructe, legume, deserturi sau ├«nghe┼úat─â.

Statele membre vor ├«ntocmi strategii na┼úionale pentru a ├«ncuraja utilizarea de produse adecvate pentru uz multiplu, precum ┼či pentru reutilizare ┼či reciclare.

Cite┼čte ┼či:┬áFarfurii de unic─â folosin╚Ť─â din t─âr├ó╚Ťe de gr├óu, disponibile ╚Öi ├«n Rom├ónia

Alte plasticuri, precum sticlele pentru b─âuturi, vor trebui colectate separat ┼či reciclate la o rat─â de 90% p├ón─â ├«n 2025.

Eurodeputa┼úii din Comisia de mediu, s─ân─âtate public─â ┼či siguran┼ú─â alimentar─â a PE au convenit ┼či c─â m─âsurile de reducere ar trebui s─â acopere ┼či de┼čeurile din produse din tutun, ├«n special filtrele de ┼úig─âri care con┼úin plastic. Acestea vor trebui reduse cu 50% p├ón─â ├«n 2025 ┼či cu 80% p├ón─â ├«n 2030.

Un muc de ┼úigar─â poate polua ├«ntre 500 ┼či 1.000 de litri de ap─â, ┼či, aruncat pe strad─â, poate necesita p├ón─â la 12 ani pentru a se dezintegra. Acestea sunt pe locul doi ├«n topul obiectelor de unic─â folosin┼ú─â care con┼úin plastic aruncate.

De asemenea, se notează în raport, statele membre ar trebui să se asigure că cel puţin 50% din echipamentul de pescuit pierdut sau abandonat care conţine plastic este colectat în fiecare an, fiind fixată o ţintă de reciclare de cel puţin 15% până în 2025.

Echipamentul de pescuit reprezint─â 27% din de┼čeurile g─âsite pe plajele din Europa, se men┼úioneaz─â ├«ntr-un comunicat postat pe site-ul PE.

Statele membre ar trebui s─â se asigure c─â societ─â┼úile produc─âtoare de tutun acoper─â costurile colect─ârii de┼čeurilor acestor produse, inclusiv transportul ┼či tratarea lor. Acela┼či lucru este valabil ┼či pentru produc─âtorii de echipament de pescuit care con┼úine plastic, care vor trebui s─â contribuie la ├«ndeplinirea ┼úintei de reciclare, noteaz─â eurodeputa┼úii.

“Europa este responsabil─â doar pentru o mic─â parte din poluarea cu plastic a oceanelor. Poate ┼či ar trebui, totu┼či, s─â fie un juc─âtor-cheie ├«n g─âsirea unor solu┼úii, s─â aib─â un rol de frunte la nivel global, a┼ča cum a f─âcut ├«n trecut ├«n lupta ├«mpotriva schimb─ârii climatice. Interzice┼úi, reduce┼úi, taxa┼úi, dar ┼či ├«nlocui┼úi, avertiza┼úi; statele membre au multe op┼úiuni dintre care s─â aleag─â. Depinde de ele s─â aleag─â cu ├«n┼úelepciune ┼či de noi s─â facem presiuni pentru mai mult”, a declarat raportorul Frederique Ries.

Raportul va fi supus la vot în plenul PE în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg, din 22-25 octombrie.

Comentarii

comentarii