Comisia Europeană autorizează, în premieră, o insectă ca aliment

in Eat Smart 4 May 2021 104 Views

Statele membre UE au aprobat marţi o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi ca aliment nou, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Noul aliment se poate consuma ca şi gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat. De asemenea, poate fi folosit pentru a face burgeri, shake-uri proteice și biscuiți.

Comisia a precizat că, în prezent, există alte 11 cereri pentru ca insectele să devină “alimente noi” în UE și că acestea vor fi analizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

“Strategia “De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale”, se menţionează în comunicat.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare.

Cercetătorii au observat de ani de zile valoarea proteică ridicată a viermilor galbeni de făină, care conțin grăsimile și aminoacizii necesari. Larvele pot crește rapid într-o varietate de substanțe, inclusiv drojdie de bere, tărâțe de grâu, amidon de porumb și făină de cartofi.

Acestea se găsesc deja de mult timp pe piețele alimentare din țările din Asia de Sud-Est.

Comentarii

comentarii