Comisia Europeană a propus noi reguli pentru investițiile „verzi”

in Legislatie 31 May 2018 45 Views

Comisia Europeană a propus un sistem de clasificare pentru activitățile durabile, criterii mai clare pentru acordarea acreditărilor „verzi” și noi reguli care vor obliga societățile financiare să facă publice modurile în care țin cont de riscurile ecologice în investițiile lor.

Prin aceste măsuri, Comisia Europeană dorește să încurajeze investițiile verzi și să diminueze fenomenul de „greenwashing”, în care companiile sau alte organizații pretind că sunt mai prietenoase cu mediul decât în realitate.

„Vrem să stabilim un sistem de clasificare pentru activități durabile aplicabil în Uniunea Europeană ca să putem oferi definiții comune pentru ce este verde și ce nu. Acesta este un pas revoluționar.”, a declarat vice-președintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Dombrovoskis a adăugat că este pentru prima oară când un sistem de clasificare pentru investiții verzi ar putea intra în vigoare în UE.

Comisia Europeană a renunțat la un plan inițial de a micșora cerințele de capital pentru băncile și investitorii care investesc în proiecte verzi, după ce agențiile de rating de credit au avertizat că o asemenea măsură ar putea diminua stabilitatea financiară a băncilor. Conform lui Dombrovskis, CE susține un plan similar propus de legislatorii Uniunii Europene.

apiland.ro

Planul face parte din eforturile Uniunii Europene de a atinge obiectivele legate de combaterea schimbărilor climatice. Comisia Europeană estimează că în următoarele două decenii, vor fi necesare investiții în plus în valoare de 180 miliarde de euro pe an.

CE a propus și implementarea a doi noi indici bursieri „verzi”. Unul dintre indici ar include acțiunile firmelor care au emisii reduse de carbon, iar al doilea indice ar fi limitat la companiile care contribuie în mod activ la combaterea schimbărilor climatice.

Comisia Europeană a propus și noi reguli pentru asigurările auto, menite să crească siguranța consumatorului și să asigure că victimele accidentelor de mașină sunt compensate chiar dacă firmele lor de asigurări se află în insolvență. De asemenea, CE propune noi măsuri pentru a facilita cotarea la bursă a micilor companii. Doar 3000 dintre cele 20 de milioane de afaceri mici și mijlocii din Europa sunt cotate la bursă.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii