Comisia Europeana nu ia in calcul energia nucleara

Comisia Europeana va prezenta miercuri detaliile planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020, atentia fiind axata pe energiile regenerabile si pe comercializarea certificatelor de carbon, in ciuda insistentelor franceze pentru energia nucleara, informeaza WBCSD.

Franta si Marea Britanie sustin optiunea nucleara, considerand-o mai putin poluatoare. Energia nucleara reduce si dependenta de petrolul rusesc si arab. Aceasta optiune este, insa, respinsa de opinia publica, preocupata de nivelul ridicat al radioactivitatii pe termen lung si de amintirea accidentelor de la Trei Mile Islanda (1979) si Cernobil (1986).

Liderii UE au cazut de acord, anul trecut, sa reduca cu 20% emisiile pana in 2020, fata de nivelul din 1990, pentru a combate incalzirea globala. A fost stabilita si o tinta pentru energia regenerabila, care va furniza 20% din necesarul energetic al Europei pana in 2020, fata de 8.5% in prezent.

Comisia va stabili in aceasta saptamana tinte individuale pentru fiecare din cei 27 de membri pentru a-si atinge obiectivul general.

Franta, care isi asigura 75% din electricitate din energia nucleara, a insistat fara succes in trecut pentru introducerea cotelor de reducere din energiile cu emisii reduse de carbon, ramura dominata de energia nucleara.

Potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, atat EDF din Franta cat si E.ON din Germania considera energia nucleara cea mai buna solutie pentru reducerea emisiilor din sectorul energetic pana in 2017.
Industriasii promoveaza reactore de apa din a treia generatie care furnizeaza mai multa energie, amelioreaza securitatea si reduc deseurile, spre deosebire de variantele anterioare ale reactoarelor nucleare.

Guvernul britanic a aprobat, la inceputul acestei luni, construirea unor noi centrale nucleare. Marea Britanie incearca sa-si „decarbonizeze” economia pana in 2050.

Organizatiile de mediu se opun, insa, acestei solutii. „Concluzia pe care o tragem este ca, pentru schimbarile climatice, energia nucleara face prea putine, prea tarziu si cu costuri prea mari”, a declarat Jan Haverkamb, reprezentant Greenpeace UK pentru probleme nucleare. El a adaugat ca, optand pentru aceasta varianta, tarile nu mai cauta solutii alternative pentru mediu.

Reprezentantii Comisiei Europene considera, insa, ca nu va exista o intelegere privind energia nuclera in urmatorii zeci de ani.

Desi presedintele francez Nicolas Sarkozy a numit energia nucleara „energia viitorului”, iar Marea Britanie si-a reinnoit entuziasmul, Germania s-a decis sa-si inchida toate reactoarele nucleare pana in 2020. Italia a abandonat aceasta varianta in 1987.

Energia nucleara produce, in prezent, o treime din electricitatea europeana, 15 dintre cei 27 de membri UE avand aceasta capacitate.

„Nu este rolul Uniunii Europene sa hotarasca daca natiunile UE trebuie sa produca sau nu energie nucleara”, a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comsiei Europene.

Decizia nucleara ramane in mare parte economica si politica. Greenpeace insista si asupra aspectelor de securitate.

„In toate zonele instabile din lume proliferarea este o problema grava. Coreea de Nord si Iran au posibilitatea de a construi bomba atomica sub deghizarea tehnologiei nucleare civile”, a adaugat Jan Haverkamb.

Foto: wpclipart.com

spot_img

Ultimele știri