Comisia Europeană propune noi norme cu scopul de a reduce drastic utilizarea unor obiecte de unică folosinţă din plastic

in Business, Poluare, Slider homepage 29 May 2018 64 Views

Îngrozită de cantitatea de deşeuri care invadează oceanele, Comisia Europeană (CE) propune o serie de măsuri cu scopul de a reduce drastic utilizarea unor obiecte de unică folosinţă din plastic, de la beţişoare de curăţat urechile, la material de pescuit.

Sunt vizate 10 articole din plastic de unică folosință care se regăsesc cel mai frecvent pe plajele și în mările Europei și care împreună reprezintă 70 % din totalul deșeurilor marine. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deșeurile marine. Plasticul ajunge chiar și în plămânii și pe mesele oamenilor, iar efectele microplasticelor din aer, apă și alimente asupra sănătății sunt încă necunoscute.

CE recunoaște că ”este indispensabil să se găsească o soluție pentru problema materialelor plastice, iar aceasta poate aduce noi oportunități de inovare, competitivitate și de creare de noi locuri de muncă”.

”Este de netăgăduit că deșeurile din plastic sunt un subiect important și că europenii trebuie să acționeze împreună pentru rezolvarea acestei probleme, deoarece deșeurile de plastic se regăsesc în aerul, în solul, în oceanele și în alimentele noastre. Propunerea de astăzi va reduce articolele din plastic de unică folosință de pe rafturile supermarketurilor printr-o serie de măsuri. Vom interzice o parte dintre aceste articole și le vom înlocui cu alternative mai ecologice, astfel încât consumatorii să poată continua să folosească produsele lor preferate”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

CE dorește să interzică articolele din plastic de unică folosință în momentul în care vor exista alternative care să fie disponibile cu ușurință și la prețuri accesibile. Pentru articolele pentru care nu sunt disponibile cu ușurință alternative, accentul se pune pe limitarea utilizării lor prin reducerea la nivel național a consumului, prin introducerea unor cerințe legate de concepție și etichetare, precum și a unor obligații pentru producători de gestionare a deșeurilor și depoluare.

Măsuri diferite pentru produse diferite

După ce în 2015 au fost luate măsuri legate de problema pungilor din plastic, 72 % dintre europeni au declarat că au redus utilizarea acestora (Eurobarometru). UE își îndreaptă acum atenția către cele 10 produse din plastic de unică folosință și uneltele de pescuit. Noile norme vor prevedea:

  • Interzicerea plasticului în anumite produse atunci când sunt disponibile cu ușurință alternative la prețuri accesibile, articolele din plastic de unică folosință vor fi interzise de pe piață. Interdicția se va aplica bețișoarelor din plastic pentru urechi, tacâmurilor, farfuriilor, paielor, agitatoarelor pentru băuturi și bețelor din plastic pentru baloane, care vor trebui să fie confecționate din materiale sustenabile. Recipientele de unică folosință pentru băuturi, fabricate din materiale plastice, vor fi permise pe piață numai dacă dopurile și capacele acestora rămân atașate de corpul recipientului;
  • Statele membre vor trebui să reducă utilizarea recipientelor din plastic pentru alimente și a paharelor pentru băuturi. Acest lucru poate fi realizat prin stabilirea unor obiective naționale de reducere, prin punerea la dispoziție a unor produse alternative la punctul de vânzare sau asigurându-se că produsele din plastic de unică folosință nu pot fi puse la dispoziție în mod gratuit;
  • Producătorii vor contribui la acoperirea costurilor gestionării deșeurilor și ale depoluării, precum și ale măsurilor de sensibilizare în ceea ce privește recipientele pentru alimente, pachetele și foliile (cum ar fi pentru chipsuri și dulciuri), recipientele și paharele pentru băuturi, produsele din tutun cu filtru (filtrele de țigară), șervețelele umede, baloanele, precum și pungile de plastic subțiri. Industria va beneficia, totodată, de stimulente pentru a dezvolta alternative mai puțin poluante la aceste produse;
  • Statele membre vor avea obligația de a colecta 90 % din sticlele de băuturi din plastic de unică folosință până în 2025, de exemplu prin sisteme de returnare a garanției;
  • Anumite produse vor necesita o etichetare clară și standardizată, care să indice modul în care trebuie eliminate deșeurile, impactul negativ al produsului asupra mediului și prezența materialelor plastice în produse. Această obligație se va aplica compreselor igienice, șervețelelor umede și baloanelor;
  • Măsuri de sensibilizare: Statele membre vor avea obligația de a sensibiliza consumatorii cu privire la impactul negativ al poluării cu deșeuri de articole din plastic de unică folosință și unelte de pescuit, precum și cu privire la sistemele disponibile pentru reutilizarea și pentru gestionarea deșeurilor în cazul tuturor acestor produse.

În cazul uneltelor de pescuit, care reprezintă 27 % din totalul deșeurilor de pe plaje, Comisia vizează completarea cadrului de politică existent cu sisteme de răspundere a producătorilor de unelte de pescuit care conțin material plastic. Aceștia vor fi obligați să acopere costurile legate de colectarea deșeurilor din instalațiile portuare de preluare, de transportul și tratarea acestora. Ei vor suporta, de asemenea, costurile măsurilor de sensibilizare.

Etapele următoare

Propunerile Comisiei vor fi transmise acum Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare. Comisia invită celelalte instituții să trateze acest dosar ca fiind o prioritate și să ofere cetățenilor europeni rezultate concrete înaintea alegerilor din mai 2019.

Totodată, pentru a marca Ziua Internațională a Mediului pe 5 iunie, Comisia va lansa o campanie de sensibilizare la nivelul UE punând accentul pe alegerea consumatorului și subliniind rolul individual în combaterea poluării și a deșeurilor marine din materiale plastice.

”Materialele plastice pot fi fantastice, dar trebuie să le utilizăm într-un mod mai responsabil. Articolele din plastic de unică folosință nu sunt o alegere inteligentă nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere ecologic, iar propunerile de astăzi vor ajuta întreprinderile și consumatorii să se orienteze către alternative sustenabile”, a declarat vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

Potrivit CE, măsurile propuse vor contribui la tranziția Europei către o economie circulară și la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU, precum și la îndeplinirea angajamentelor UE în materie de schimbări climatice și la realizarea obiectivelor acesteia în materie de politică industrială.

Noile măsuri ar duce la evitarea producerii a 3,4 milioane de tone de echivalent CO2, evitarea unor daune aduse mediului care ar costa echivalentul a 22 de miliarde de euro până în 2030, economisirea de către consumatori a unei sume estimate la 6,5 miliarde de euro.

Comentarii

comentarii