Comisia European─â a adoptat noua strategie privind biodiversitatea

in Legislatie, Schimb─âri Climatice 21 May 2020 480 Views

Ieri, Comisia European─â a adoptat noua strategie privind biodiversitatea, dar ╚Öi strategia agricol─â ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ, pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, s─ân─âtos ╚Öi ecologic. Solicit─ârile sunt obligatorii pentru toate statele membre ale UE, inclusiv Rom├ónia.

ÔÇ×Cele dou─â strategii sunt integrate, reunind natura, fermierii, ├«ntreprinderile ╚Öi consumatorii pentru a crea ├«mpreun─â un viitor durabil ╚Öi competitivÔÇŁ, a explicat Agent Green ├«ntr-un comunicat.

ÔÇ×Cele dou─â strategii armonios integrate nu sunt cu nimic mai prejos dec├ót ceea ce cerem noi, ecologi╚Ötii, de mai multe decenii ├«ns─â ast─âzi, ├«n ceasul al 12-lea, aceste solicit─âri devin obliga╚Ťie pentru toate statele membre ale UE, inclusiv Rom├óniaÔÇŁ, a spus Gabriel P─âun, pre╚Öedintele Agent Green.

├Än conformitate cu Green Deal (Pactul verde european), strategiile propun ac╚Ťiuni ╚Öi angajamente ambi╚Ťioase ale UE pentru a combate declinul biodiversit─â╚Ťii ├«n Europa ╚Öi ├«n ├«ntreaga lume ╚Öi pentru a transforma sistemele noastre alimentare ├«n standarde mondiale pentru durabilitatea competitiv─â, protec╚Ťia s─ân─ât─â╚Ťii umane ╚Öi planetare, precum ╚Öi pentru mijloacele de subzisten╚Ť─â ale tuturor actorilor din lan╚Ťul valoric alimentar.

Strategia privind biodiversitatea

Noua strategie privind biodiversitatea abordeaz─â factorii-cheie ai declinului biodiversit─â╚Ťii, cum ar fi utilizarea nesustenabil─â a uscatului ╚Öi a m─ârilor, supraexploatarea resurselor naturale, poluarea ╚Öi speciile alogene invazive. Adoptat─â ├«n plin─â pandemie de COVID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea apari╚Ťiei unor epidemii viitoare ╚Öi consolidarea rezilien╚Ťei la acestea, precum ╚Öi pentru oferirea unor oportunit─â╚Ťi imediate de afaceri ╚Öi de investi╚Ťii pentru relansarea economiei UE. Aceasta urm─âre╚Öte, de asemenea, s─â integreze considera╚Ťiile legate de biodiversitate ├«n strategia global─â de cre╚Ötere economic─â a UE.

Strategia propune, printre altele, stabilirea unor obiective obligatorii pentru refacerea ecosistemelor ╚Öi a r├óurilor deteriorate, ├«mbun─ât─â╚Ťirea s─ân─ât─â╚Ťii habitatelor ╚Öi a speciilor protejate din UE, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea polu─ârii, ÔÇ×├«nverzireaÔÇŁ ora╚Öelor noastre, consolidarea agriculturii ecologice ╚Öi a altor practici agricole favorabile biodiversit─â╚Ťii ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea s─ân─ât─â╚Ťii p─âdurilor europene.

Strategia prezint─â m─âsuri concrete pentru a repune biodiversitatea Europei pe calea redres─ârii p├ón─â ├«n 2030, inclusiv transformarea a cel pu╚Ťin 30 % din terenurile ╚Öi m─ârile Europei ├«n zone protejate gestionate eficient ╚Öi 10% strict protejate. Mai mult, pentru cel pu╚Ťin 10 % din suprafa╚Ťa agricol─â, se va reveni la elemente de peisaj bogate ├«n diversitate, iar 25% din aceasta va fi utilizat─â pentru a practica agricultura BIO (ecologic─â).

ÔÇ×Ariile protejate ocup─â ├«n prezent 18% din suprafa╚Ťa Rom├óniei ├«ns─â doar un incredibil de mic 1% este strict protejat─â, iar restul ├«n regim de exploatare intensiv─â a resurselor. Avem la dispozi╚Ťie 10 ani pentru a crea arii protejate pe 30% din suprafa╚Ťa ╚Ť─ârii ╚Öi 10% s─â fie strict protejateÔÇŁ, a ad─âugat P─âun.

Ac╚Ťiunile prev─âzute ├«n domeniul protec╚Ťiei, utiliz─ârii durabile ╚Öi refacerii naturii vor aduce beneficii economice comunit─â╚Ťilor locale, cre├ónd locuri de munc─â ╚Öi cre╚Ötere durabile. Va fi deblocat─â o finan╚Ťare ├«n valoare de 20 de miliarde EUR/an pentru biodiversitate prin diverse surse, inclusiv fonduri UE ╚Öi finan╚Ťare na╚Ťional─â ╚Öi privat─â.

ÔÇ×├Än prezent, ├«ngrijirea ariilor protejate cost─â ╚Ť─ârile UE 6 miliarde de euro anual ╚Öi ofer─â 12 milioane de locuri de munc─â, oferind la schimb beneficii evaluate la 300 de miliarde de euro anual. Deci ariile protejate nu sunt o povar─â, ci o oportunitate ╚Öi un privilegiuÔÇŁ, a mai spus P─âun.

Strategia ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ

Strategia ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ va permite tranzi╚Ťia c─âtre un sistem alimentar durabil al UE, care protejeaz─â securitatea alimentar─â ╚Öi asigur─â accesul la o alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â bazat─â mai mult pe alimente de origine vegetal─â, produs─â de o planet─â s─ân─âtoas─â. Alimenta╚Ťia mai s─ân─âtoas─â bazat─â mai ales pe plante face parte ╚Öi din planurile pentru prevenirea cancerului ╚Öi a bolilor cardiovasculare, estim├óndu-se c─â ├«n anul 2017 au murit aproape 1 milion de europeni din cauza dietei nes─ân─âtoase ╚Öi al╚Ťii 16 milioane ├«mboln─âvindu-se grav ╚Öi pierz├ónd ani buni din via╚Ť─â.

Strategia va reduce amprenta de mediu ╚Öi climatic─â a sistemului alimentar al UE ╚Öi va consolida rezilien╚Ťa acestuia, protej├ónd s─ân─âtatea cet─â╚Ťenilor ╚Öi asigur├ónd subzisten╚Ťa operatorilor economici. Strategia stabile╚Öte obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al UE, inclusiv o reducere cu 50% a utiliz─ârii ╚Öi a riscului pesticidelor, o reducere cu cel pu╚Ťin 20 % a utiliz─ârii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor, o reducere cu 50% a v├ónz─ârilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de ferm─â ╚Öi acvacultur─â, precum ╚Öi atingerea obiectivului de a consacra 25% din terenurile agricole agriculturii ecologice.

De asemenea, aceasta propune m─âsuri ambi╚Ťioase pentru a garanta c─â op╚Ťiunea s─ân─âtoas─â este ╚Öi cea mai u╚Öor accesibil─â pentru cet─â╚Ťenii UE, inclusiv ├«mbun─ât─â╚Ťirea etichet─ârii pentru a r─âspunde mai bine nevoilor consumatorilor ├«n materie de informare cu privire la alimentele s─ân─âtoase ╚Öi durabile.

├Än calitate de p─âr╚Ťi fundamentale ale Pactului verde european, cele dou─â strategii vor sprijini, de asemenea, redresarea economic─â. ├Än contextul pandemiei de coronavirus, ele urm─âresc s─â consolideze rezilien╚Ťa societ─â╚Ťilor noastre la viitoarele pandemii ╚Öi amenin╚Ť─âri precum impactul asupra climei, incendiile forestiere, insecuritatea alimentar─â sau focarele de boal─â, inclusiv prin sprijinirea unor practici mai durabile pentru agricultur─â, pescuit ╚Öi acvacultur─â ╚Öi prin abordarea protec╚Ťiei speciilor s─âlbatice de faun─â ╚Öi flor─â ╚Öi a comer╚Ťului ilegal cu acestea.

├Än perioada imediat urm─âtoare, Comisia are nevoie de validarea strategiilor de c─âtre Parlamentul European ╚Öi Consiliul Europei. To╚Ťi cet─â╚Ťenii ╚Öi toate p─âr╚Ťile interesate sunt invita╚Ťi s─â participe la o ampl─â dezbatere public─â. La baza Pactului verde european st─â obiectivul ambi╚Ťios de a opri ╚Öi a inversa declinul biodiversit─â╚Ťii prin transformarea sistemelor noastre alimentare, a utiliz─ârii p─âdurilor, a terenurilor, a apei ╚Öi a m─ârilor, precum ╚Öi a sistemelor energetice, urbane ╚Öi industriale. Pactul subliniaz─â, de asemenea, importan╚Ťa crucial─â de a aborda ├«mpreun─â schimb─ârile climatice ╚Öi biodiversitatea.

ÔÇ×Natura este indispensabil─â pentru bun─âstarea noastr─â fizic─â ╚Öi mental─â, filtreaz─â aerul ╚Öi apa, regleaz─â clima ╚Öi asigur─â polenizarea culturilor noastre. Cu toate acestea, ac╚Ťion─âm ca ╚Öi cum natura nu are importan╚Ť─â ╚Öi pierdem astfel patrimoniul natural ├«ntr-un ritm f─âr─â precedent. Aceast─â nou─â strategie privind biodiversitatea se bazeaz─â pe ceea ce a func╚Ťionat ├«n trecut ╚Öi adaug─â noi instrumente care ne vor plasa pe traiectoria c─âtre adev─ârata durabilitate, ├«n beneficiul tuturorÔÇŁ, a declarat comisarul pentru mediu, oceane ╚Öi pescuit, Virginijus Sinkevi─Źius.

ÔÇ×Criza provocat─â de coronavirus ne-a ar─âtat c├ót suntem de vulnerabili ╚Öi c├ót de important este s─â restabilim echilibrul dintre activitatea uman─â ╚Öi natur─â. Schimb─ârile climatice ╚Öi declinul biodiversit─â╚Ťii reprezint─â un pericol clar ╚Öi actual pentru umanitate. Ocup├ónd o pozi╚Ťie central─â ├«n cadrul Pactului verde, strategia privind biodiversitatea ╚Öi strategia ┬źDe la ferm─â la consumator┬╗ preconizeaz─â crearea unui nou echilibru mai bun ├«ntre natur─â, sistemele alimentare ╚Öi biodiversitate, pentru a proteja s─ân─âtatea ╚Öi bun─âstarea cet─â╚Ťenilor no╚Ötri ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, pentru a spori competitivitatea ╚Öi rezilien╚Ťa UE. Aceste strategii reprezint─â o component─â fundamental─â a amplului proces de tranzi╚Ťie pe care ├«l lans─âmÔÇŁ, a sus╚Ťinut vicepre╚Öedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

ÔÇ×Trebuie s─â avans─âm ╚Öi s─â transform─âm sistemul alimentar al UE ├«ntr-o for╚Ť─â motrice pentru durabilitate. Strategia ┬źDe la ferm─â la consumator┬╗ va avea o influen╚Ť─â pozitiv─â ╚Öi ampl─â asupra modului ├«n care producem, cump─âr─âm ╚Öi consum─âm alimentele, ├«n beneficiul s─ân─ât─â╚Ťii cet─â╚Ťenilor, al societ─â╚Ťilor ╚Öi al mediului. Aceasta ne ofer─â oportunitatea de a reconcilia sistemele noastre alimentare cu s─ân─âtatea planetei noastre, de a asigura securitatea alimentar─â ╚Öi de a r─âspunde aspira╚Ťiilor europenilor, care doresc alimente s─ân─âtoase, echitabile ╚Öi ecologiceÔÇŁ, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â alimentar─â.

Comentarii

comentarii